Fördelarna med ingefära för kvinnor

Fördelarna med ingefära för kvinnor

Senaste uppdateringen: 29 november, 2018

Ingefära är en rot med många fördelar som traditionellt använts i många kulturer på grund av dess helande egenskaper. Många av dem är viktiga för kvinnors hälsa. Till exempel är det bra med ingefära för kvinnor som behöver värma upp kalla fötter, öka libidot under klimakteriet, förhindra illamående under graviditet, eller öka metabolismen, till exempel.

Nedan kan du hitta några fördelar med ingefära för kvinnor och även olika sätt att äta det, samt några originella och utsökta sätt att använda det i köket.

Ingefära

Ingefära har sedan länge använts i Öst och har en väldigt speciell smak. Den är något söt, uppfriskande och samtidigt stark. Den del du använder är rotstocken, på grund av dess egenskaper.

En hälsofördel med ingefära för kvinnor är under graviditeten

Hälsoförmåner med ingefära för kvinnor – men också för män

Det är förstås inte bara kvinnor som gynnas av ingefärans goda egenskaper, men kvinnor kan oftare lida av vissa åkommor som är speciellt hjälpta av denna rot. Men även män kan dra nytta av följande fördelar som kommer av att äta ingefära regelbundet:

 • Anti-inflammatorisk och en naturlig smärtstillande: Ingefära rekommenderas för att på ett naturligt sätt behandla inflammatoriska och smärtsamma sjukdomar så som artrit, ledsjukdomar, fibromyalgi eller kronisk trötthet.
 • Matsmältning: Det hjälper till att behandla dålig matsmältning, uppblåsthet, magkatarr, magsår, diarré med mera. Det fungerar även som magskydd när du dricker alkohol eller tar medicin.
 • Halsinfektioner: Det hjälper till att behandla halsinfektioner och inflammationer och är väldigt bra när du har tappat rösten, speciellt för professionella sångare.
 • Illamående och kräkningar: Det är speciellt rekommenderat med ingefära för kvinnor under de första månaderna av graviditeten eftersom det inte ger några sidoeffekter för barnet eller mamman. Det är också ett bra tillskott under kemoterapi för cancerbehandling.
 • Det hjälper till att motverka sjösjuka.
 • Det genererar värme: Ingefära har ett högt värmegivande värde om du äter det eller använder det externt. Vi rekommenderar det speciellt för frusna personer och under kalla årstider. Under årets varma perioder bör du komma ihåg att det ökar mängden du svettas.
 • Det snabbar på matsmältningen: Denna värmegivande egenskap snabbar även på metabolismen, vilket är väldigt bra om du vill gå ner i vikt.
 • Det ökar libidot: Ingefära är ett naturlig afrodisiakum. Vi rekommenderar att du gör en sats med ingefära och kanelpulver tillsammans med honung och att du tar en tesked om dagen.
 • Det förhindrar hjärt-och kärlsjukdomar och ökar blodcirkulationen: Det kan dock påverka effekten av mediciner, om du tar några. Du bör rådfråga din doktor.

Hur du får i dig det

Du kan få i dig det på flera sätt:

 • Rå rot: Du kan riva den och tillsätta i alla slags rätter.
 • Pulveriserad: Vi rekommenderar även att du äter det i pulverform för att kunna kontrollera intaget. Använd inte mer än 2 gram om dagen och rådfråga alltid din doktor i det fall du lider av en åkomma eller tar mediciner.
 • Kristalliserad: Kristalliserad ingefära är lätt att hitta idag i ört-, hälsokost-, eller godisbutiker. Du bör ha i åtanke att det innehåller höga sockerhalter.
 • I teer: Ett varmt te med ingefära är idealt för de som är frusna av sig.
 • Färsk juice: Färsk ingefärsjuice, när drucket med måtta, ger dig något mer originellt och medicinskt än juicer med smak av äpple, ananas, morot mm.
 • Eterisk olja: Om du kan hitta ingefära som eterisk olja kan du använda det för att massera kalla fötter, till exempel. Blanda det med din vanliga fuktkräm och massera dina fötter väl. På kort tid kommer du märka hur mycket värme det ger ifrån sig.
Ingefäragodsaker är ett gott alternativ

Originella recept

Du kan tillsätta ingefära på vilket av dessa sätt du vill i alla olika typer av rätter. Det kan till exempel hjälpa dig att ge en saftig och uppfriskande touch till tårtor, godsaker, kakor, eller hemgjorda brödrecept.

Du kan även koka det med mjölk eller en grönsaksdryck, tillsammans med kanel, stjärnanis, och gurkmeja. Du kommer få en utsökt, stark dryck för att värma upp dig själv.

I japansk matlagning används syltad ingefära tillsammans med sushi. Du har kanske aldrig märkt det, men de är orange små ark med en väldigt speciell smak. Japanerna lägger till det för att rensa gommen efter att de ätit rå fisk.

Slutligen kan du med kristalliserad ingefära dekorera söta och salta rätter på ett originellt sätt. Du kan även tillsätta det i varm choklad och låta det svalna i kylen för att göra några riktigt goda sötsaker med en stark touch.

Foton av Chiot’s Run och Renée S. Suen


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.