Fördelarna med ingefära för kvinnor

Ingefära är en rot med många fördelar som traditionellt använts i många kulturer på grund av dess helande egenskaper. Många av dem är viktiga för kvinnors hälsa, så som att värma upp kalla fötter, öka libido under klimakteriet, förhindra illamående under graviditet, eller öka metabolismen, till exempel.

Nedan kan du hitta några fördelar med ingefära för kvinnor och även olika sätt att äta det, samt några originella och utsökta sätt att använda det i köket.

Ingefära

Ingefära användes länge i Öst och har en väldigt speciell smak. Den är något söt, uppfriskande och samtidigt stark. Den del du använder är rotstocken, på grund av dess egenskaper.

ingefära2

Hälsoförmåner för kvinnor

Att äta ingefära regelbundet ger dig följande fördelar:

 • Anti-inflammatorisk och en naturlig smärtstillande: Ingefära rekommenderas för att på ett naturligt sätt behandla inflammatoriska och smärtsamma sjukdomar så som artrit, ledsjukdomar, fibromyalgi, eller kronisk trötthet.
 • Matsmältning: Det hjälper att behandla dålig matsmältning, uppblåsthet, magkatarr, magsår, diarré, mm. Det fungerar även som magskydd när du dricker alkohol eller tar medicin.
 • Halsinfektioner: Det hjälper till att behandla halsinfektioner och inflammationer och är väldigt bra när du har tappat rösten, speciellt för professionella sångare.
 • Illamående och kräkningar: Ingefära är speciellt rekommenderat under de första månaderna av graviditeten eftersom det inte ger några sidoeffekter för barnet eller mamman. Det är också ett bra tillskott under kemoterapi för cancerbehandling.
 • Det hjälper till att motverka sjösjuka.
 • Det genererar värme: Ingefära har ett högt värmegivande värde om du äter det eller använder det externt. Vi rekommenderar det speciellt för frusna personer och under kalla årstider. Under årets varma perioder borde du komma ihåg att det ökar mängden du svettas.
 • Det snabbar på matsmältningen: Denna värmegivande egenskap snabbar även på metabolismen, vilket är väldigt bra om du vill förlora vikt.
 • Det ökar libido: Ingefära är en naturlig afrodisiakum. Vi rekommenderar att du gör en tillsats med ingefära och pulveriserad kanel tillsammans med honung och att du tar en tesked om dagen.
 • Det förhindrar hjärt-och kärlsjukdomar och ökar blodcirkulationen: Det kan dock ingripa på effekten av mediciner, om du tar något. Du borde fråga din doktor.

Hur du får i dig det

Du kan få i dig det på flera sätt:

 • Rå rot: Du kan riva det och lägga det i alla slags recept.
 • Pulveriserad: Vi rekommenderar även att du äter det i pulverform för att kunna kontrollera intaget. Använd inte mer än 2 gram om dagen och fråga alltid din doktor.
 • Kristalliserad: Kristalliserad ingefära är lätt att hitta idag i ört-, kost-, eller bakaffärer. Du borde ha i åtanke att det innehåller höga sockerhalter.
 • I tillsatser: En varm tillsats av ingefära är idealt för de som är frusna av sig.
 • Färsk juice: Färsk ingefärsjuice, när drucket med måtta, ger dig något mer originellt och medicinskt än juicer med smak av äpple, ananas, morot, mm.
 • Eterisk olja: Om du kan hitta ingefära som eterisk olja kan du använda det för att ge massage till kalla fötter, till exempel. Blanda det med din vanliga fuktkräm och massera dina fötter väl. På kort tid kommer du märka hur mycket värme det ger ifrån sig.

ingefäragodsaker

Originella recept

Du kan inkludera ingefära på vilket av dessa sätt du vill i alla olika typer av recept. Det kan till exempel hjälpa dig att ge en saftig och uppfriskande touch till tårtor, godsaker, kakor, eller hemgjorda brödrecept.

Du kan även koka det med mjölk eller en grönsaksdryck, tillsammans med kanel, stjärnanis, och gurkmeja. Du kommer få en utsökt stark dryck för att värma upp dig själv.

I japansk matlagning används syltad ingefära  i sällskap med sushi. Du har kanske aldrig märkt det, men det ser ut som ett orange lager med en väldigt speciell smak. Japanerna lägger till det för att rensa gommen efter att de ätit rå fisk.

Slutligen ger kristalliserad ingefära dig chansen att dekorera söta och salta recept på ett originellt sätt. Du kan även lägga det i varm choklad och låta det svalna i kylen för att göra några jättegoda sötsaker med en stark touch.

Foton av Chiot’s Run och Renée S. Suen

MER FÖR DIG