8 naturliga smärtstillande medel utan bieffekter

Visste du att om du byter ut apoteksprodukter mot naturliga smärtstillande medel kan du minska risken för en hjärtinfarkt? Du undviker även apoteksprodukternas bieffekter.
8 naturliga smärtstillande medel utan bieffekter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Apoteksprodukter har blivit det första folk vänder sig till när de har problem med hälsan. Det innebär dock inte att det är det mest hälsosamma alternativet eller det mest effektiva. Även om apoteksprodukter många gånger kan vara till stor hjälp kan för stor konsumtion leda till allvarliga bieffekter både på kort och lång sikt. Här delar vi med oss av naturliga smärtstillande medel.

Naturliga smärtstillande medel

Missbruk av apoteksprodukter är något som oroar specialister världen över eftersom studier har visat på många olika bieffekter som resultat av överanvändning. Det är bevisat att konsumtion av för mycket smärtstillande medel som ibuprofen och diklofenak, ett ämne som finns i till exempel Voltaren, kan ha negativa konsekvenser för kroppen till den grad att man riskerar en hjärtinfarkt.

I denna artikel vill vi därför ge dig 8 naturliga smärtstillande medel som du kan använda istället för apoteksprodukter, och som inte riskerar några bieffekter.

1. Röd paprika

Röd paprika innehåller stora mängder av ett ämne som kallas capsaicin. Det har smärtstillande effekter för kroppen. Enligt David Kiefer, assisterande professor på Hälsocentret vid Arizonas Universitet, minskar röd paprika mängden av en substans som sänder smärtsignaler till nervsystemet. Denna process kan ta flera dagar, men den är väldigt effektiv.

2. Ingefära

ingefära-lindrar-smärta-och-krämpa

Ingefära har använts sedan antikens dagar i behandlingar för bl.a. artrit, tack vare dess förmåga att minska inflammation och ledsmärtor.Ingefära har kraftiga antiinflammatoriska och smärtstillande effekter som kan lindra olika typer av krämpor.

3. Mattram

Mattram är en väldigt populär växt på grund av dess smärtstillande och lugnande effekter, som kan minska feber, huvudvärk, magont, tandvärk, migrän och artrit. Även om det saknas tillräckligt med vetenskapliga bevis för dess smärtstillande fördelar kan den ge bra resultat.

4. Vitlök

vitlök-har-smärtstillande-egenskaper

Utöver att vara en naturligt kraftfull antibiotika har vitlök även viktiga smärtstillande egenskaper. Den kan lindra smärtor som huvudvärk, migrän, sinuit, neuralgi och tandvärk. Denna fördel beror främst på innehållet av capsaicin, som har som uppgift att neutralisera smärtan.

5. Körsbär

Det är inte bara en utsökt frukt, utan har även naturligt smärtstillande egenskaper som kan lindra olika krämpor. En studie vid Michigans Universitet visade att körsbär är 10 gånger mer effektiva än apoteksprodukter för att lindra den inflammation i vävnaden som orsakar huvudvärk. Denna fördel beror på dess innehåll av antocyaniner, som är kraftfulla antioxidanter med antiinflammatoriska och lugnande effekter.

6. Ananas

ananas-kan-lindra-smärta

Ett annat av våra naturliga smärtstillande medel är ananas, som inte bara är gott utan även innehåller ett enzym som kallas bromelin, som kan lindra smärtor, inflammation och minska de blåmärken som formas i kroppen efter kirurgi, hård träning, slag, mm.

7. Valerianarot

Roten från valeriana är ett fantastiskt alternativ för personer som vill använda naturliga smärtstillande medel och undvika apoteksprodukter. Denna ekologiska kur används i behandlingar för att lugna muskelsmärtor och spasmer. Den rekommenderas även om du har problem med insomnia eller menssmärtor.

Valerianarot är en av de aktiva ingredienserna i några av de smärtstillande produkterna du kan köpa i handeln.

8. Kryddnejlika

Denna krydda är väldigt populär och används mycket som ett naturligt smärtstillande medel runtom i världen. Nejlikan kan lindra svåra smärtor i huvudet och tänderna. Det beror på dess innehåll av eugenol, som är en aktiv komponent i kryddnejlikan med smärtstillande och antibakteriella egenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Definiendo el papel de la sustancia P en el dolor.R e v. Soc. Esp. Dolor
    5: 269-270, 1998
  • El jengibre (Zingiber officinale). Revista Internacional de Acupuntura. Salgado, F. (2011). https://doi.org/10.1016/S1887-8369(11)70041-2.
  • Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise.Department of Kinesiology, Georgia College and State University, Milledgeville, Georgia, USA. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20418184
  • Efficacy of Specific Plant Products on Microorganisms Causing Dental Caries. M Rajini Kanth, A Ravi Prakash, G Sreenath, Vikram Simha Reddy, and S Huldah. (2016). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5296592/
  • Efficacy of Tart Cherry Juice to Reduce Inflammation Biomarkers among Women with Inflammatory Osteoarthritis (OA) Kerry S. Kuehl, Diane L. Elliot, Adriana E. Sleigh, Jennifer L. Smith. Journal of Food Studies. http://www.macrothink.org/journal/index.php/jfs/article/view/1927
  • Bromelians THherapy In Rheumatoid Arthritis. Cohen A, Goldman J. (1964). ;67:27-30.
  • Bromelain modulates T cell and B cell immune responses in vitro and in vivo. Department of Infectious and Tropical Diseases, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Keppel Street, London. UK. (2001). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11485354

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.