Medicinska Användningar av Ingefära

Denna kraftiga växt kommer från Indokina och kultiveras i tropiska regioner. Det finns flera olika användningar för ingefära samt typer, men de flesta kommer från Indien, Jamaica och Australien. Den har ansetts ha medicinska egenskaper sedan hundratals år tillbaka, och används även inom gastronomin. Låt oss lära oss mer om fördelarna med att konsumera ingefära, en växt som anses vara från ”Edens lustgård”.

Inre användningar av ingefära

 • Förbättrar matsmältningen: detta är en av de mest förekommande anledningarna till att människor använder ingefära. Den stimulerar bukspottskörteln, ökar antalet enzymer som bidrar till matsmältningen och förhindrar dåligt näringsupptag.
 • Hjälper till att motverka tarmproblem: tack vare dess anti-bakteriella styrka förhindrar den förändringar i tarmfloran.
 • Den är väldigt effektiv mot illamående: den är en av de bästa kurerna som finns för att motverka illamående, som uppstår p.g.a. olika anledningar. Den kan exempelvis användas för att motverka åksjuka (då man färdas med båt, buss, etc.) under långa turer. Den kan användas av personer som genomgår kemoterapi, gravida kvinnor under graviditetens första månader (i detta fall bör behandlingen inte användas under en längre tid) samt för illamående efter operation.

Ingefära

 • Behandling av magsår: och förhindrar även att de uppkommer. Med tanke på dess anti-bakteriella styrka eliminerar den bakterien Helicobacter Pylori som avger ammoniak. Ingefära är en perfekt naturlig huskur för gastrit och för att neutralisera magsyra.
 • Reducerar diarré och förstoppning: eliminerar skadliga bakterier och mikroorganismer som e-koli, som orsakar diarré hos barn, samt gastroenterit. Den ökar tarmperistaltik, som hjälper till vid förstoppning.
 • Förhindrar hjärtsjukdomar: det kan vara hjärtstopp, trombos, angina samt koagulering.
 • Främjar bra cirkulation i extremiteterna: eliminerar främst smärta i benen, eller symptom i fingrarna som orsakas av Raynauds-sjukdom.

Ingefära

 • Hjälper till att regenerera vävnad vid sår och köldskador.
 • Användbar mot influensasymptom: ingefära reducerar feber, nästäppa, ledvärk orsakad av influensa. Om du har en förkylning eliminerar den tryck i bröstet som uppkommer p.g.a. ackumulering av slem. Detsamma gäller för dem som lider av bihåleinflammation eller nästäppa.
 • Behandlar kronisk utmattning: Kroniskt Utmattningssymptom är ett ganska så vanligt problem, där individen alltid känner sig trött eller svag, även då denne har kunnat sova ut ordentligt.
 • Bra som antiinflammatorisk och smärtstillande: hjälper mot artrit, osteoartrit, eller ledvärk, samt inflammation som orsakas av skador. Den reducerar smärta och inflammation. Den används även för individer som lider av karpaltunnelsyndrom.

Yttre användningar av ingefära

 • För molär smärta: applicera lite ingefära-te direkt på käken eller tugga ett tunt lager ingefära.
 • Eliminerar dålig andedräkt: Ingefära har använts under lång tid för att behandla halitos. Denna orientala teknik friskar upp munnen efter måltiden, och då den ökar salivproduktionen kan den också användas av personer som har en torr mun.

Ingefära

 • Den är en potent afrodisiakum: vissa anser att den kan stimulera sexuell lust och öka libido-nivåerna, både hos män och kvinnor. Män med erektionsproblem kan också använda den.

Hur kan ingefära konsumeras?

För att dra nytta av alla ingefärans egenskaper bör du veta hur man kan konsumerar den. Vissa behandlingar kräver en viss typ av förtäring, men du kan generellt välja den metod som du tycker passar bäst, eller den enklaste.

Beroende på vad du lider av, kan du använda avkok gjorda på en färsk eller torkad rotknöl, kapslar, smoothies, massage, essentiella oljor etc. Du kan även använda andra medicinal-plantor för att stärka fördelarna och få bättre resultat.

Ingefära

Om du kommer att konsumera färsk ingefära-rot, följ dessa steg: Tvätta och skala den först ordentligt. Riv den sedan eller tärna den för att lägga till i soppor eller stuvningar (ingefäran kokas i dessa tillredningar). Du kan även blötlägga en torr rot i vatten, buljong eller juice, och lägga till den i dina recept. Om du tycker om sushi kan den vara perfekt som tilltugg, samt användas till någon oriental maträtt.

Vinäger används för att lägga in roten. Då du konserverar den bör du även behandla den med socker, salt och vinäger, eller olja. Du kan även äta riven ingefära-rot med sötsaker, curry, wok, bakelser och såser. Till sist, du kan kristallisera den genom att koka den i vatten under 30 minuter. Låt den rinna av och lägg tre matskedar vatten och tre matskedar socker i en gryta för att koka. Koka tills vätskan har förångats.

Ett av de vanligaste alternativen för att konsumera ingefära är genom att göra ett avkok. Det smakar lite starkt. Du kommer att behöva runt 85 gram av roten, 700 ml vatten och en sötsättare enligt ditt val (som stevia, honung, sirap eller brunsocker). Skölj av och torka ordentligt, skala och skär i tunna skivor. Koka upp lite vatten och lägg till ingefäran, låt det koka under några minuter. En annan möjlighet kan vara att lägga roten i en skål, och därefter hälla på kokande vatten och täcka över den. Låt den stå under 5 minuter. När det gäller alla dessa bör du sedan sila och dricka. Många lägger till några skivor citron eller citron juice, närhelst de har en förkylning. Och till sist, för akuta fall, kan du använda rå eller krossad.

Bilder: Crystal, Delphine Menard, Tony Hisgett, Scot Nelson, Stan Dalone och Miran Rijacev, Chandrika Nair och Mararie.
MER FÖR DIG