Medicinska användningar för ingefära

december 19, 2018

Denna kraftiga växt kommer från Indokina och kultiveras i tropiska regioner. Det finns flera olika användningar för ingefära samt olika typer, men de flesta kommer från Indien, Jamaica och Australien. Den har ansetts ha medicinska egenskaper sedan hundratals år tillbaka, och används även inom gastronomin. Låt oss lära oss mer om fördelarna med att konsumera ingefära, en växt som anses vara från ”Edens lustgård”.

Inre användningar för ingefära

Förbättrar matsmältningen

Detta är en av de mest förekommande anledningarna till att människor använder ingefära. Den stimulerar bukspottskörteln, ökar antalet enzymer som bidrar till matsmältningen och förhindrar dåligt näringsupptag.

Hjälper till att motverka tarmproblem

Tack vare dess anti-bakteriella styrka förhindrar den förändringar i tarmfloran.

Den är väldigt effektiv mot illamående

Den är en av de bästa kurerna som finns för att motverka illamående som uppstår p.g.a. olika anledningar. Den kan exempelvis användas för att motverka åksjuka (då man färdas med båt, buss etc.) under långa turer. Den kan användas av personer som genomgår kemoterapi, gravida kvinnor under graviditetens första månader (i detta fall bör behandlingen inte användas under någon längre tid) samt vid illamående efter operation.

Det finns en rad olika användningar för ingefära

Behandling av magsår

Ingefära förhindrar även att de uppkommer. Bland annat innebär dess anti-bakteriella styrka att den kan eliminera bakterien Helicobacter Pylori som avger ammoniak. Ingefära är en perfekt naturlig huskur för gastrit och för att neutralisera magsyra.

Minskar diarré och förstoppning

Ingefära eliminerar skadliga bakterier och mikroorganismer som e-koli, som orsakar diarré hos barn, samt gastroenterit. Den ökar tarmperistaltiken, vilket hjälper till vid förstoppning.

Förhindrar hjärtsjukdomar

Det kan vara hjärtstopp, trombos, angina samt koagulering.

Främjar bra cirkulation i extremiteterna

Eliminerar främst smärta i benen, eller symptom i fingrarna som orsakas av Raynauds-sjukdom.

Ingefära hjälper kroppen att regenerera vävnad

Sår

Hjälper till att regenerera vävnad vid sår och köldskador.

Användbar mot influensasymptom

Ingefära reducerar feber, nästäppa och ledvärk orsakad av influensa. Om du har en förkylning eliminerar den tryck i bröstet som uppkommer p.g.a. ackumulering av slem. Detsamma gäller för dem som lider av bihåleinflammation eller nästäppa.

Behandlar kronisk utmattning

Kroniskt utmattningssymptom är ett ganska så vanligt problem, där individen ständigt känner sig trött eller svag, även då denne har kunnat sova ut ordentligt.

Bra som antiinflammatorisk och smärtstillande

Hjälper mot artrit, osteoartrit, ledvärk, samt inflammation som orsakas av skador. Den minskar smärta och inflammation. Den används även för individer som lider av karpaltunnelsyndrom.

Yttre användningar för ingefära

Det finns även externa användningar för ingefära:

  • För molär smärta: applicera lite ingefära-te direkt på tandsmärtan i käken eller tugga en tunn skiva ingefära.
  • Eliminerar dålig andedräkt: Ingefära har sedan länge använts för att behandla halitos. Denna orientala teknik friskar upp munnen efter måltiden, och då den ökar salivproduktionen kan den också användas av personer som har torr mun.
Ingefära är ett potent afrodisiakum

  • Den är ett potent afrodisiakum: vissa anser att den kan stimulera sexuell lust och öka libidot, både hos män och kvinnor. Män med erektionsproblem kan också använda den.

Hur kan ingefära konsumeras?

Som du ser finns det otaliga användningar för ingefära. För att få ta del av alla ingefärans egenskaper bör du veta hur man konsumera den på bästa sätt. Vissa behandlingar kräver en viss typ av förtäring, men du kan generellt välja den metod som du tycker passar bäst, eller den enklaste.

Beroende på vad du lider av, kan du använda avkok gjorda på en färsk eller torkad rotknöl, kapslar, smoothies, massage, essentiella oljor etc. Du kan även använda andra medicinal-plantor för att stärka fördelarna och få bättre resultat.

Tvätta och skala innan du äter den

Att äta den färsk

Om du ska konsumera färsk ingefärsrot, följ dessa steg: Tvätta och skala den först ordentligt. Riv den sedan eller tärna den för att lägga till i soppor eller stuvningar (ingefäran kokas i dessa tillredningar). Du kan även blötlägga en torr rot i vatten, buljong eller juice, och lägga till den i dina rätter. Om du tycker om sushi kan den vara perfekt som tilltugg, samt användas till någon oriental maträtt.

Inläggning av ingefära

Vinäger används för att lägga in roten. Då du konserverar den använder du socker, salt och vinäger, eller olja. Du kan även äta riven ingefärsrot med sötsaker, curry, wok, bakelser och såser. Och sista tipset, du kan kristallisera den genom att koka den i vatten under 30 minuter. Låt den rinna av och lägg tre matskedar vatten och tre matskedar socker i en gryta och koka upp. Koka tills vätskan har förångats.

Avkok på ingefära

Ett av de vanligaste alternativen för att konsumera ingefära är genom att göra ett avkok. Det smakar lite starkt. Du kommer att behöva runt 85 gram av roten, 700 ml vatten och en sötsättare enligt ditt val (som stevia, honung, sirap eller farinsocker). Skölj av och torka ordentligt, skala och skär i tunna skivor. Koka upp lite vatten och lägg i ingefäran, låt det koka under några minuter. En annan möjlighet är att lägga roten i en skål, och därefter hälla på kokande vatten och täcka över den. Låt den stå under 5 minuter. När det gäller alla dessa kurer avslutar du med att sila och sedan dricka. Många lägger till några skivor citron eller citronsaft närhelst de har en förkylning. Och till sist, för akuta fall, kan du använda rå eller krossad ingefära.

Bilder: Crystal, Delphine Menard, Tony Hisgett, Scot Nelson, Stan Dalone och Miran Rijacev, Chandrika Nair och Mararie.