Hårvård för barn - 3 hjälpsamma tips

Vad ditt barn äter är väldigt viktigt. Utöver att hjälpa deras kroppar att växa sig starka och friska påverkar det även ditt barns hårväxt.
Hårvård för barn - 3 hjälpsamma tips

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Ett barns hår förändras vanligtvis dramatiskt med tiden. När de är spädbarn är det inte ovanligt att de har väldigt lite hår, men innan du vet ordet av är det tjockt och bångstyrigt. Då kan det bli dags att börja tänka lite mer på hårvård.

Det är en god idé att veta hur du bäst hanterar ditt barns hår så att det växer sig så starkt och friskt som möjligt.

I dagens artikel vill vi ge dig några enkla riktlinjer för att hjälpa dig med det.

1. Karaktärsdrag för ett barns hårväxt

Först av allt behöver du inte oroa dig om ditt barn föddes flintskalligt eller med väldigt lite hår. Allt eftersom månaderna går kommer håret börja dyka upp. Det är normalt.

När de når tre år har de generellt hår över hela sina små huvuden, och det kan vara glansigt och till och med vågigt ibland. Men det är viktigt att komma ihåg att håret ditt barn har när det kommer till världen inte är permanent. Det finns gott om barn som föds med blont hår som med tiden mörknar.

Samma sak gäller ögonen, och det är faktiskt vanligt att barn föds med blå eller grå ögon. Färgen ändras sedan vid åtta eller nio månaders ålder till den bestående färgen.

Vilken är anledningen för dessa ändringar? De melaninproducerande cellerna hos spädbarn är fortfarande outvecklade, vilket betyder att de ännu inte kan producera de definitiva hår- och ögonfärgerna som finns i deras DNA.

2. Näring som hjälper ditt barns hår växa sig starkt

Barn behöver en balanserad diet

Som du vet behöver barn en balanserad kost med stor variation samt mycket vitaminer och protein. Men vilka typer av näringsämnen får deras hår att växa bättre?

Vitamin B (biotin) är viktigt för att främja hårväxt och är speciellt viktigt för små barn.

Trots att vi alla har en specifik genetisk kod som slår fast hur mycket hår vi har är det ändå viktigt att fortsätta få i sig rätt näring för att främja tillväxt. Så glöm inte att inkludera följande livsmedel i ditt barns kost och som del av deras hårvård.

 • Ägg
 • Fullkornsbröd
 • Ost och yoghurt
 • Avokado
 • Hallon
 • Sardiner
 • Lax
 • Öring
 • Valnötter
 • Bananer
 • Tomater

Hårvård för barn

Behöver barn samma hårvård som vuxna?

Behöver barn samma hårvård som vuxna? Hur tar man hand om sitt barns hår för att göra det så friskt som möjligt? Det finns några tips som vi är säkra på kommer att komma väl till pass.

1. Hur ofta bör du tvätta ditt barns hår?

Du behöver inte tvätta det varje dag, för det torkar bara ut det. Det bästa är att tvätta håret varannan eller till och med var tredje dag.

Det beror dock givetvis på deras aktiviteter. Om de idrottar och svettas mycket behöver du till exempel tvätta håret oftare.

Kom ihåg att alltid välja icke-allergiframkallande produkter som är bra på att bibehålla den naturliga pH-balansen.

2. Hår som är svårt att kamma

Ofta blir långt hår lätt tovigt och svårt att kamma eller borsta. Men det är viktigt att borsta det flera gånger om dagen för att stimulera tillväxt och främja bättre cirkulation i hårbotten, så överväg följande tips för att göra det mindre smärtsamt för ditt barn.

 • Kokosolja: fördelarna med kokosolja för hälsa och skönhet är oändliga, och en av dess mest användbara egenskaper är att den agerar som ett utmärkt balsam. Ta bara några droppar kokosolja i handflatan och applicera i ditt barns hår från rot till topp. Använd sedan en bredtandad kam för att lösa upp eventuella tovor.
 • Varmt vatten och balsam: till detta behöver du en sprejflaska som du häller ljummet vatten och ditt vanliga balsam i. Skaka flaskan väl och spreja i ditt barns hår. Du kommer överraskas över hur lätt håret blir att reda ut.
 • Veckovis äppelciderbehandling: för det här är allt du behöver 100 ml vatten och 25 ml äppelcidervinäger i en sprejflaska. Applicera i fuktigt hår och låt verka i 15 minuter, varpå du tvättar barnets hår med ett vanligt schampo. Håret får då ett glansigt och friskt utseende!

3. Använd inte locktänger eller hårtorkar på högsta temperaturerna

Det är okej om du någon gång ibland vill locka ditt barns hår inför en fest eller tillställning. Det är dock bäst att undvika att använda aggressiva redskap såsom locktänger, hårtorkar, färger och annat om du vill att håret ska vara så naturligt och friskt som möjligt.

Ju fortare du vänjer ditt barn vid dessa rutiner desto mer kommer han eller hon utöva hårvård själv. Kom även ihåg att ditt barn bör borsta håret noggrant innan han eller hon går till sängs och ta bort alla hårband och spännen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wade, M. S., & Sinclair, R. D. (2002). Disorders of hair in infants and children other than alopecia. Clinics in Dermatology20(1), 16–28. https://doi.org/10.1016/S0738-081X(01)00226-7
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Asifa N, Kusagur MS, SugaReddy. Prevalent Practices and Perceptions in Hair Cleansing. Int J Trichology. 2017;9(3):136–137. doi:10.4103/ijt.ijt_41_16
 • Zhou, Y & Rigoletto, Ray & Koelmel, D & Zhang, Guojin & Gillece, Tim & Foltis, Linda & Moore, David & Qu, X & Sun, C. (2011). The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. Journal of cosmetic science. 62. 265-82.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.