6 naturliga oljor som främjar hårtillväxt

Dessa naturliga oljor är billiga alternativ till kommersiella produkter som reparerar skadat hår. Tack vare deras egenskaper kan de hjälpa ditt hår att växa sig starkt och friskt.
6 naturliga oljor som främjar hårtillväxt

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

Vårt hår utsätts varje dag för oräkneliga faktorer som kan försvaga det och orsaka problem såsom torrhet och håravfall. Ofta vänder vi oss till kommersiellt tillgängliga behandlingar för att återvitalisera håret och stimulera hårtillväxt. Men vissa av dessa är sanslöst dyra eller ger inte de utlovade resultaten.

Som tur är finns det billiga och effektiva sätt att reparera håret och låta det växa sig friskare och vackrare. Hemligheten ligger i att använda naturliga oljor som främjar gott om hårtillväxt.

Kokosolja för hårtillväxt

Kokosolja

Kokosolja är gjort på triglycerider med en medellång kedja som kan penetrera cellmembranet för att nära håret på djupet. Den är perfekt för att förebygga förlust av protein och naturliga oljor, allt eftersom du utsätts för gifter och schampon.

Hur bör du använda den?

 • Applicera lite kokosolja i ditt hår och skalp med varsam massage.
 • Kokosolja kan även användas som en basingrediens för återställande hårinpackningar, till exempel med mosad avokado.

Olivolja

Ett hormon vid namn dihydrotestosteron (DHT) kan minska hårsäckarna och vara orsaken till håravfall.

Olivolja innehåller viktiga antioxidanter som hjälper till att blockera produktionen av detta hormon. Utöver att bekämpa fria radikaler stimulerar den även cirkulation och ger dig näringsämnen som är viktiga för hälsosam hårtillväxt.

Hur bör du använda den?

 • Det bästa är om du applicerar olivolja direkt på skalpen för maximal återställning.
 • För bästa resultat kan du blanda olivolja med rosmarinolja.

Ricinolja

Naturlig olja

Ricinolja används ofta som ett naturligt laxermedel tack vare dess effekter på matsmältningssystemet. Men bortom detta har man upptäckt att den innehåller vissa näringsämnen som när och stärker håret, för att främja hälsa och snabb tillväxt.

Ricinolja innehåller ricinolsyra, vilken agerar antibakteriellt och motverkar svamp – perfekt för att förebygga infektioner i skalpen som orsakas av svamp.

Hur bör du använda den?

 • Applicera lite ricinolja på skalpen med cirkelmassage. Försök göra det varje natt så att den kan verka medan du sover.

Jojobaolja förbättrar din hårtillväxt

Till skillnad från andra essentiella oljor penetrerar inte jojobaolja hårstråt. Istället förseglar den hårsäcken och hjälper den att bibehålla fukt för att motverka torrhet och att talg blockerar rötterna.

Hur bör du använda den?

 • Du kan applicera jojobaolja direkt i håret och på skalpen, men du måste sedan skölja för att inte känna dig oljig.
 • Ett annat bra alternativ är att tillsätta en del jojobaolja till åtta delar vanligt schampo, som du sedan tvättar ditt hår med.

Rosmarinolja

Rosmarinolja

Utan tvivel är denna en av de mest populära oljorna för snabb hårtillväxt. Den hjälper till att utvidga blodkärlen och stimulerar celldelning, vilket i sin tur signalerar till hårsäckarna att producera nytt hår.

Man tror att denna olja har förmågan att förhindra håravfall och att förebygga åldrande i förtid. Den bekämpar dessutom mjäll och mjukar upp skört hår.

Hur bör du använda den?

 • Du kan applicera denna olja direkt i håret och på skalpen för att dra mest nytta av den.
 • För att öka effekten kan du hetta upp en matsked rosmarinolja med en matsked olivolja och tillsätta några torkade rosmarinblad. Applicera denna blandning i håret, låt sitta i 30 minuter och skölj sedan.

Avokadoolja för hårtillväxt

Avokadoolja för hårtillväxt

Tack vara dess höga innehåll av fettsyror och vitaminer har avokadoolja blivit en av de mest populära hårvårdsprodukterna som främjar hälsosam tillväxt. Denna ingrediens kan faktiskt hittas i många av de kommersiellt tillgängliga produkterna som utger sig för att förbättra hårhälsan.

Oljan från avokado innehåller vitamin A, B6 och E som när, reparerar och förbättrar kapillärerna i skalpen. Den är även rik på antioxidanter som ökar blodflödet till hårsäckarna, vilket främjar hårtillväxt.

Hur bör du använda den?

 • Hetta upp en matsked avokadoolja med lika delar olivolja och applicera den sedan i håret och på skalpen med varsam massage. Slå in ditt huvud i en handduk och låt verka i 20 minuter innan du sköljer.
Detta kanske intresserar dig
Hur gelatin kan hjälpa håret att bli friskt
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Hur gelatin kan hjälpa håret att bli friskt

Att ta hand om håret är inte alltid lätt, framförallt inte om du har lockigt hår. Gelatin är dock både billigt och effektivt för att ta hand om hår... • Aburjai, T., & Natsheh, F. M. (2003). Plants Used in Cosmetics. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1363
 • Lee, G. S., Hong, E. J., Gwak, K. S., Park, M. J., Choi, K. C., Choi, I. G., … Jeung, E. B. (2010). The essential oils of Chamaecyparis obtusa promote hair growth through the induction of vascular endothelial growth factor gene. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2009.06.016