Hemgjort schampo mot håravfall: förebygg och stärk

Håravfall kan ha många olika orsaker. I den här artikeln förklarar vi hur du kan göra ett eget schampo som motverkar håravfall!
Hemgjort schampo mot håravfall: förebygg och stärk
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det finns perioder under våra liv när man kan lägga märke till att håret börjar falla i större mängder. Det är svagare, har kluvna toppar och är skört. Du tappar hår men vet inte vad du ska göra. Håravfall kan orsakas av många orsaker – från genetiska faktorer till stressproblem. Ett väldigt enkelt sätt att ta hand om och stärka håret är att göra en bra behandling. Vi kommer förklara hur du gör ett hemgjort schampo mot håravfall. Det är väldigt effektivt och dessutom ekonomiskt!

Hur du gör hemgjort schampo mot håravfall

Håravfall på borste

Vi vet alla att det är ett riktigt orosmoment. För män så handlar det nästan alltid om ärftliga faktorer – en ärftlig skugga från far till son som är svårt att undvika.För oss så tenderar dock faktorerna att variera, och som tur är så kan man i många fall undvika håravfall om man följer en bra livsstil och inkluderar mycket vitaminer i sin diet. Låt oss se vad som tenderar att orsaka håravfall hos kvinnor:

 • Hormonproblem och förändringar i ämnesomsättningen
 • Brist på järn och andra mineraler samt vitamin E
 • Stress- eller ångestproblem
 • Mjäll eller till och med fett som blockerar hårsäckarna
 • Överflödiga mängder testosteron som associeras med specifika sjukdomar

1. Vad du behöver för att göra ett schampo mot håravfall

hemgjort schampo med eteriska oljor

 • Det första du behöver är ett naturligt schampo med neutral pH-värde. Du kommer använda det som en bas för resten av ingredienserna, vilket är anledningen till att sorterna som vanligtvis används för bebisar passar utmärkt. De tenderar att vara de mest naturliga varianterna i butiken. Du behöver bara en liten flaska, vilket brukar var standarden i butikerna.
 • För att göra ett schampo mot håravfall så ska du använda eterisk rosmarinolja. Den är utmärkt för att återaktivera blodflödet och ge ditt hår styrka. Du kommer även behöva eterisk citronolja. Den har antiseptiska egenskaper och är uppfriskande.
 • Du behöver också två kapslar med vitamin E. Du kan hitta dem i hälsokostbutiker såväl som på apoteket. Det är en grundläggande och mycket bra komponent för att bekämpa håravfall. Den ger mycket bra resultat.

2. Hur man gör det

Det är väldigt enkelt. Häll bara tio droppar eterisk rosmarinolja och tio droppar eterisk citronolja i ditt neutrala schampo. Glöm sedan inte bort att lägga till de två kapslarna med vitamin E. Skaka schampoflaskan väl, och sedan är det klart!

Det är viktigt att använda detta schampo mot håravfall regelbundet – minst varannan dag. Du bör använde det i blött hår och sedan göra en skalpmassage i tio minuter. Låt det sedan sitta i ytterligare tio minuter. Avslutningsvis sköljer du med varmt (inte hett) vatten. Ser du vad enkelt det är? Detta är ett uppfriskande schampo med ämnen som kommer aktivera cirkulationen och återge styrkan till ditt hår.

Lotion mot håravfall – perfekt efter schamponering

lotion sprejat på håret för at motverka håravfall

Nässla. Nässlan är en medicinalväxt som stärker ditt hår och bekämpar håravfall. Du kommer hitta många hårvårdsprodukter med denna ingrediens i apotek såväl som hälsokostbutiker. Det finns lotions och schampon som kan ge dig väldigt bra resultat. Vi ska ge dig ett enkelt recept så att du kan dra nytt av dem efter att ha använt ovan nämnda schampo. Häng med.

Ta sex nässelblad och gör ett avkok – precis som det du dricker varje eftermiddag. Koka upp 25 centiliter vatten, lägg till bladen när det kokar och låt det stå i tio minuter. Sila det och låt det sedan svalna. Det är dock bättre att det är lite varmt än kallt.

När du är klar med att tvätta håret med schampot och har sköljt det så ska du lägga till detta avkok på nässla och göra ytterligare en liten massage i minst tio minuter. Kom ihåg att denna nässelbaserade lotion inte behöver sköljas ur efteråt. Med andra ord så bör du göra denna massage i tio minuter och sedan låta håret torka. Om du torkar ditt hår med en hårtork så ska du försöka att hålla den på en låg temperatur, eftersom den kan torka ut och skada ditt hår.

Du kan tvätta ditt hår med schampot varannan dag samtidigt som du använder denna utmärkta, nässelbaserade lotion två gånger per vecka. Om du är konsekvent så kommer du se resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017;
 • Dinh QQ, Sinclair R. Female pattern hair loss: current treatment concepts. Clinical interventions in aging. 2007.
 • Sinclair R, Patel M, Dawson TL, Yazdabadi A, Yip L, Perez A, et al. Hair loss in women: Medical and cosmetic approaches to increase scalp hair fullness. British Journal of Dermatology. 2011.
 • Murata K, Noguchi K, Kondo M, Onishi M, Watanabe N, Okamura K, et al. Promotion of hair growth by rosmarinus officinalis leaf extract. Phyther Res. 2013;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.