Recept för naturligt och hemgjort schampo

april 9, 2019

Inte alla skönhetsprodukter är bra för kroppen på grund av deras kemiska komponenter. Om du har väldigt känslig hud till exempel så kan de orsaka irritation, inflammation, rodnad etc. När det kommer till schampo så måste du vara väldigt försiktig eftersom skalpen är precis lika känslig som huden i ansiktet, om inte ännu känsligare. Den utsätts dessutom för många skadliga saker varje dag. Varför inte prova ett hemgjort schampo?

Vad bör jag veta om ”ekologiska” schampon?

Först så måste du komma ihåg vad syftet med schampo är: att göra håret rent och eliminera mjäll, olja, etc. Man kan även säga att det bör stärka de naturliga kvaliteterna hos ditt hår och din skalp. Detta är dock inte alltid fallet, men varför? På grund av de kemiska komponenter som används i dessa schampon.

Har du någonsin lagt märke till att så fort du slutar använda mjällschampo så kommer det tillbaka direkt? Eller att ditt hår ser tråkigt ut igen efter att du fått slut på hårkräm? Detta kan enligt specialister vara på grund av  ingredienserna som används för att skapa dessa produkter. De ”attackerar” inte problemet utan ”täcker” det bara under en tid.

För att kunna njuta av god hårhälsa året runt så är det en bra idé att skapa sina egna hygienprodukter, såsom hemgjort schampo. Med hjälp av naturliga ingredienser kan du skapa ekologiska produkter som inte skadar ditt hår eller din hud, och du kommer dessutom göra miljön en tjänst genom att inte spola ner kemikalier i avloppet.

Några råd för att tvätta ditt hår:

 • Tvätta ditt hår varannan dag.
 • Använd inte för mycket produkt – det är bäst att hälla lite i din hand och sedan sprida ut det.
 • Nyttja denna tid för att varsamt massera din skalp när du applicerar schampot.
 • Använd inte vatten som är för varmt och skölj avslutningsvis med kallt vatten.
Tvättar håret

Recept för naturligt, hemgjort schampo

Följande recept för hemgjorda, naturliga schampon är verkligen jättebra för ditt hår. De kommer vida överskrida sina funktioner och sakta få ditt hår och din hud att bli vackra och hälsosamma. Du måste ha i åtanke att du under de första dagarna kan uppleva att det kliar samt närvaron av mjäll, men det är inget att oroa sig över.

Detta är en del av processen för att få din skalp att ”återgå till det normala”. Om detta håller i sig i över 15 dagar så bör du rådfråga en hudläkare, men vi tvivlar på att detta blir nödvändigt.

 • Apelsin- och tvålschampo: Du behöver en halv liter tvålinfusion, två matskedar apelsinjuice och två äggulor. Vispa gulorna och lägg till de två andra ingredienserna. Förvara i en burk i kylskåpet. Använd som du normalt använder schampo och märk hur ditt hår blir silkeslent.
 • Sandelträschampo: Använd 25 gram torkade kamomillblommor, 25 gram tärnad såpnejlikerot, 2 1/2 dl varmt vatten och 20 droppar organisk sandelträolja. Placera blommor och rötter i en skål och häll varmt vatten över dem. Rör om och låt det stå under natten. Lägg till sandelträoljan nästa dag.
Vänner tvättar håret med hemgjort schampo

 • Lavendelschampo: Detta passar perfekt för blondiner. Du kommer behöva saften från två citroner, två matskedar lavendelvatten och två ägg. Blanda alla ingredienser och applicera i ditt hår med varsam massage. Skölj och upprepa. Låt det verka i 15 minuter och skölj sedan väl med balsam.
 • Rosenvattenschampo: För brunt eller svart hår. Använd två matskedar vinäger, två matskedar rosenvatten och två ägg. Blanda allt och applicera med hjälp av skalpmassage. Skölj och upprepa. Låt det sitta i 15 minuter och skölj sedan väl med balsam som vanligt. Du kan även använda ett hemgjort balsam för ännu bättre resultat.

Fler typer av hemgjort schampo

 • Nässel- och rosmarinschampo: Detta är perfekt för personer som lider av hårtappning och skört hår. I en rostfri stekpanna lägger du två handfull såpnejlika och 4 dl vatten. Koka upp och låt det sjuda i tio minuter. Gör sedan ett avkok med en halv matsked färsk rosmarin och en handfull nässlor i 2 1/2 dl kokande vatten. Låt det stå i en timme, rör om och häll ner i en flaska med såpnejlikan. Blanda väl och applicera i ditt hår när du sköljer det eller som ett schampo.

Hår-3

 • Kokos- och äggschampo: Detta är för torrt hår. Starten på receptet är precis som det förra med såpnejlika. Smält sedan två matskedar kokosolja i ett vattenbad och lägg till äggula och tre droppar konjak. Rör om konstant. Låt det svalna och applicera sedan på skalpen efter att ha blött den. Låt det verka i fem minuter och skölj sedan med gott om varmt vatten.
 • Örtschampo: Ytterligare ett alternativ för torrt eller skadat hår. Koka 15 gram fänkålsrot och 15 gram fläder eller klöver i 2 1/2 dl vatten i tio minuter. Sila och lägg till 2 1/2 dl neutral, riven tvål. Låt det svalna och förvara i en försluten behållare. Applicera som vanligt schampo.
 • Papaya- och aloe vera-schampo: Skala en stor papaya och skär den i skivor. Kör dem sedan i mixern. Lägg till en matsked aloe vera-gel, 1 1/2 dl barnschampo, en halv matsked olivolja och en matsked citronsaft. Använt som vanligt för att tvätta håret varannan dag.

Kommer du börja använda hemgjort schampo?

Foton från Dean Wissing, msafari 2425, viviandnguyn och Ben Sykes.