Botemedel för färgat och skadat hår

Botemedel för färgat och skadat hår
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Många kvinnor älskar att ändra sin hårfärg. Vi tenderar dessutom att ofta skada håret för mycket genom att använda plattänger, hårtorkar och kemiska produkter som inte är bra för hårets hälsa. Så hur får man skadat hår att återhämta sig och förbättras? Oroa dig inte, för det finns flera huskurer som kan hjälpa dig att hålla det skinande.

Hur man vårdar torrt och skadat hår

Vi vet alla att håret ser perfekt och skinande ut direkt efter att man har färgat det, men efter några tvättar så kan det bli matt och torrt, samtidigt som det antar en blek ton som alltid orsakar oro eftersom den också medför att håret blir grovt och obehagligt. Så vad kan du göra? Vi ska ge dig ett flertal huskurer som kan hjälpa dig att behandla både torrt och skadat hår i denna artikel. Häng med.

Aloe vera- och ölinpackning

Aloe vera

Blir du förvånad av detta? Ja, du läste faktiskt rätt. Tro det eller ej, men korn är faktiskt utmärkt för att både reparera och göra ditt hår skinande. Detta är ett enkelt recept som är välkänt bland kändisar. Att kombinera ölets egenskaper med reparationsstyrkan hos aloe vera resulterar i en inpackning som du bör använda minst två gånger per vecka.

Vad behöver du?

 • Ett halvt glas öl
 • Två stjälkar aloe vera
 • En matsked olivolja

Hur man tillreder den

Detta är enkelt. Ta glaset med öl och pressa ner pulpan från aloe veran i det. Försök att bland ingredienserna med en matsked olivolja. Detta kanske är svårt inledningsvis, men om du fortsätter röra så kommer de blandas. Applicera i ditt hår och massera in det i 15 minuter från rötterna till topparna. Efteråt sköljer du med varmt, men inte hett, vatten. Gör detta två eller tre gånger per vecka.

Majonnäsbehandling

Råd för hårvård

Detta är otvivelaktigt en väldigt klassisk behandling, men inte desto mindre effektiv för det. Den må vara lite dyr, vilket är anledningen till att det är bäst att bara göra den en gång per vecka. Ägget och vinägerns egenskaper i denna sås är perfekta för att vårda håret samtidigt som de ger det ett skinande lager, naturlig fuktighet och styrka.

Hur man tillreder den

För att dra nytta av fördelarna hos denna fantastiska och enkla inpackning så är allt du behöver göra att applicera majonnäsen i blött hår. Låt den verka i en halvtimme och skölj sedan väl med varmt vatten. Ditt hår kommer skina.

Avokadoinpackning

Avokadoinpackning

Ytterligare en klassiker. Avokado är utan tvivel ett av de bästa botemedlen för att reparera och återuppliva huden, men den kan även reparera håret och göra det friskt, skinande och färgsprakande igen. Den hjälper även till att läka kluvna toppar och gör torrt och skört hår mjukt återigen. Detta är ett fantastiskt alternativ som kommer ge vitaminer och skönhet till ditt hår.

Hur man tillreder den

För att göra denna inpackning så ska du krossa fruktköttet från en mogen avokado. Lägg sedan till en matsked vetegroddsolja. Använd en gaffel för att blanda och applicera sedan i ditt hår. Låt det sitta i en timme och skölj sedan håret med varmt vatten.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

Vi har alla hört talas om äppelcidervinägers många användningsområden, och den kan även användas i skönhetssammanhang. För att vårda och återställa hår som skadats av färgningar så ska du genomföra en sköljning med äppelcidervinäger. Detta kommer återställa ditt hårs pH-värde och göra det skinande samtidigt som du blir av med mjäll.

Hur man bereder den

Detta är enkelt. Ta ett halvt glas äppelcidervinäger och späd ut det med ett halvt glas vatten. Använd en sprejflaska för att applicera blandningen i håret och låt det sedan sitta i 15 minuter, varpå du sköljer med varmt vatten.

Allmänna tips för att vårda färgat och skadat hår

Hårfärger
 • Försök att inte färga ditt hår fler än två gånger per månad. Om du vill ändra din hårfärg så ska du göra det långsamt och i så stor omfattning som möjligt undvika färger med för mycket ammoniak.
 • Använd schampo som är speciellt framtaget för färgat hår.
 • Undvik att skölja ditt hår med för varmt vatten. Det är alltid bäst att använda varmt snarare än hett vatten för att inte skada håret.
 • Att använda plattänger, locktänger och hårtorkar har stor åverkan på hårhälsan. Försök att använda dem på medeltemperatur när torkar håret.
 • Solen påverkar också färgat hår. Försök att använda lämpligt skydd mot solen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pavan Chaudhary, J. K. and P. D. D. J. S., & Shri. (2015). Avocado: the holistic source as a natural doctor! World Journal of Pharmaceutical Research.

 • Mustapic, M. (2002). Cosmetic preparations for skin and hair care/Cosmetic preparations for skin and hair care comprising zeolite, kuzu root, and ginger. U.S. Pat. Appl. Publ.

 • Galley, E., Gray, D. A., Long, S. P., White, D. A., & Palin, J. (2007). A composition comprsing oil curd and its preparation. PCT Int. Appl.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.