Fler än tio anledningar att äta mer avokado

maj 8, 2015

Paradoxalt så har avokadon väldigt många fantastiska egenskaper, men är detta till trots inte alls lika populär som till exempel äpplen eller apelsiner. Eftersom de innehåller mycket fett så tror många att de inte är bra för dieter med syfte att gå ned i vikt eller sporta, men i följande artikel kommer du få reda på hur avokados fördelar kan gagna ditt liv. Du kommer säkerligen börja äta mer avokado efter att du läst detta.

En frukt, många fördelar

Till att börja med så måste vi påpeka att fettet som finns i avokado inte är skadligt som folk verkar tro. Avokado är en av de bästa frukterna för atleter att konsumera eftersom de tillhandahåller mycket energi och hjälper till att förbättra din träning.

De är dock bra för mycket mer än bara träning. De är även utmärkta för personer som arbetar på kontor, barn, äldre människor, gravida kvinnor och i stor sett alla rent generellt. Avokado kan hjälpa till att förbättra kolesterolnivåerna samtidigt som den stabiliserar hjärtrytmen (vilket är varför den sägs vara bra för atleter). En avokado innehåller omättat fett, oljesyra och alfa-linolensyra (allmänt kända som omega 3-fettsyror).

Avokado-2

Avokado främjar tillväxt och återhämtning av muskelmassa eftersom den innehåller stora mängder proteiner, kalium och zink, till och med mer än bananer.  Dess ”bra” fetter förbättrar naturligt testosteronnivåerna.

De kan även reducera ledinflammation (rekommenderas för artrit) och hjälpa till att reparera brosk tack vare dess essentiella fettsyror och vitaminer från E-gruppen. De kommer få dig att känna dig mätt under längre tid på grund av dess lösliga och olösliga fibrer. De saktar ner nedbrytningen av kolhydrater och deras stora mängder oljesyra aktiverar cerebrala områden som producerar nöjdhetskänslan.

Som om det inte vore tillräckligt så kan avokado förbättra immunsystemet tack vare sina höga halter karotenoid. Lutein, annan komponent i avokado, agerar som en antioxidant och skyddar mot synsjukdomar. Det som är bra med denna frukt är att den kan ätas rå i en sallad, med grönsaker, ensam, på rostat bröd, etc.

Avokado-3

Som vi nämnde tidigare så är de bra för gravida kvinnor eftersom de förebygger sjukdomar både hos barnet och hos modern – speciellt sådana som går i familjen. Eftersom de är rika i folsyra så är de ett vitalt tillskott för denna period i en kvinnas liv så att hon inte behöver konsumera läkemedel eller kemikalier. Om du vill bli gravid så ska du inte tveka att konsumera avokado för att förbereda din kropp och hälsa.

Patienter som lider av högt kolesterol kan dra nytta av denna frukts utsökta fördelar för att reducera nivåerna av LDL-kolesterol (dåligt) och öka nivåerna av HDL (den bra sorten). Detta är otvivelaktigt viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, såsom stroke, vilket bara blir mer och mer vanligt.

Avokado-4

Avokado har även estetiska effekter eftersom de kan förebygga hudåldrande och skydda hår. Därför kan du lägga till dem på din shoppinglista om du vill se yngre och snyggare ut. Applicera på ditt ansikte som en mask för att lindra hud som bränts i solen eller för att minska rynkor.

Tack vare dess krämiga konsistens så kan avokado användas som en ersättare för smör eller majonnäs. De passar utmärkt för att göra tårtor, bananbröd, brownies, smörgåsar, rostat bröd, salladsdressing, etc.

I traditionell medicin så anses avokado ha många fördelar, och framförallt som ett afrodisiakum och diarréhämmare. För dessa syften så använder man kärnan, bladen och till och med skinnet. Dessa är dock inte dess enda användningar – de kan även användas för att lindra dysenteri och förebygga flintskallighet.

Och kärnan?

Utöver fruktköttet så kan du även äta andra delar av avokadon, såsom kärnan. Trots att det kan verka lite konstigt för dig så kan du faktiskt mala ner och använda den i olika hopkok – antingen rå eller tillagad. De kan användas på flera olika sätt.

Avokado-5

Den överväldigande majoriteten av denna frukts aminosyror hittas i kärnan. Oljan kan reducera kolesterolet och skydda kroppen från hjärt- och kärlsjukdomar och hjärtattacker. Studier har visat att den har mer lösliga fibrer än all annan mat på jorden. Den är dessutom en utmärkt bundsförvant i kampen mot diarré eller inflammation i grovtarmen. I flera länder används den även för att behandla problem och infektioner i matsmältningssystemet.

Avokadokärnor innehåller fenoliska beståndsdelar som kan förebygga tarmsår såväl som bakteriella och virala infektioner. Eftersom de innehåller flavonol så kan de förhindra tumörtillväxt. De kan även användas för att stärka immunsystemet och förebygga försvagande sjukdomar, såsom förtidsåldrande. Folk som drabbas av artrit och andra liknande krämpor har upptäckt att avokadokärna kan hjälpa med deras smärtor. Avokadoolja tillhandahåller fantastisk lyster till håret och kommer även hjälpa till att behandla mjäll. Den har även en återupplivande effekt och ökar hudens kollagen för ett fastare och mer rynkfritt utseende.

Att riva, rosta och dricka avokadokärnor som ett te kontrollerar astmaattacker och kommer enligt qigong-medicin hjälpa dig att känna mer harmoni och energi. Avokadokärnor kan konsumeras torra, rivna, rostade, rostade i sallader, i avkok, smoothies eller för sig själva (fast de har en något bitter smak).

Så, vill du äta mer avokado nu?

Foton från Javier Lastra, Joselu Blanco, Jaanus Silla, Luca Nebuloni och Harmony Rae.
MER FÖR DIG