Fler än tio anledningar att äta mer avokado

Fler än tio anledningar att äta mer avokado

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Paradoxalt så har avokadon väldigt många fantastiska egenskaper, men är detta till trots inte alls lika populär som till exempel äpplen eller apelsiner. Eftersom de innehåller mycket fett så tror många att de inte är bra när man vill behålla vikten eller när man går på diet. I denna artikel ska vi därför berätta om hur avokadons fördelar kan gagna ditt liv. Du kommer säkerligen börja äta mer avokado efter att du läst detta.

En frukt, många fördelar

Till att börja med så måste vi påpeka att fettet som finns i avokado inte är skadligt, vilket många verkar tro. Avokado är en av de bästa frukterna för idrottare eftersom de tillhandahåller mycket energi och hjälper till att förbättra träningen.

De är dock bra för mycket mer än bara träning. De är även utmärkta för dem som sitter på kontor, barn, äldre, gravida och i stor sett alla rent generellt. Avokado kan hjälpa till att förbättra kolesterolnivåerna samtidigt som den stabiliserar hjärtrytmen (vilket är varför den sägs vara bra för de som tränar). Den innehåller omättat fett, oljesyra och alfa-linolensyra (allmänt kända som omega 3-fettsyror).

Avokado innehåller nyttigt fett

Avokado främjar tillväxt och återhämtning av muskelmassa eftersom den innehåller stora mängder proteiner, kalium och zink, till och med mer än bananer.  Dess “bra” fetter förbättrar naturligt testosteronnivåerna.

Minskar inflammation och förbättrar immunförsvaret

De kan även reducera ledinflammation (rekommenderas för artrit) och hjälpa till att reparera brosk. Detta är tack vare dess essentiella fettsyror och vitaminer från B-gruppen. De gör att du känner dig mätt under längre tid på grund av dess lösliga och olösliga fibrer. De saktar ner nedbrytningen av kolhydrater och de stora mängderna oljesyra aktiverar de cerebrala områden som producerar lyckokänslan.

Som om det inte vore tillräckligt så kan avokado dessutom förbättra immunförsvaret tack vare sina höga halter karotenoid. Lutein, en annan komponent i avokado, agerar som en antioxidant och skyddar mot synsjukdomar. Det som är så smidigt är att den kan ätas rå i sallad, med grönsaker, ensam, på rostat bröd etc.

Avokado innehåller folsyra

Gravida bör äta mer avokado

Som vi nämnde tidigare så är det bra för gravida kvinnor att äta mer avokado. Detta är för att de förebygger sjukdomar både hos barnet och hos modern – speciellt sådana som går i arv i familjen. Eftersom de är rika i folsyra så är de ett vitalt tillskott för denna period i en kvinnas liv så att hon inte behöver konsumera läkemedel eller kemikalier. Om du vill bli gravid så ska du inte tveka att äta mer avokado för att förbereda din kropp och hälsa.

Patienter som lider av högt kolesterol kan dra nytta av denna frukts utsökta fördelar för att reducera nivåerna av LDL-kolesterol (dåligt) och öka nivåerna av HDL (den bra sorten). Detta är otvivelaktigt viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, såsom stroke, vilket bara blir mer och mer vanligt.

Avokado kan förebygga hudåldrande

Avokado har även estetiska effekter eftersom de kan förebygga hudåldrande och skydda hår. Därför bör du lägga till avokado på din inköpslista om du vill se yngre och snyggare ut. Applicera på ditt ansikte som en mask för att lindra hud som bränts i solen eller för att minska rynkor.

Tack vare dess krämiga konsistens så kan avokado användas som en ersättare för smör eller majonnäs. De passar utmärkt för att göra tårtor, bananbröd, brownies, smörgåsar, rostat bröd, salladsdressing etc.

I traditionell medicin så anses avokado ha många fördelar, och framförallt som ett afrodisiakum och diarréhämmare. För dessa syften så använder man kärnan, bladen och till och med skalet. Dessa är dock inte dess enda användningar – de kan även användas för att lindra dysenteri och förebygga flintskallighet.

Och kärnan?

Utöver fruktköttet så kan du även äta andra delar av avokadon, såsom kärnan. Trots att det kan verka lite konstigt så kan du faktiskt mala ner och använda den i olika avkok – antingen rå eller tillagad. De kan användas på flera olika sätt.

Man kan även äta kärnan

Bra mot sjukdomar

Den överväldigande majoriteten av denna frukts aminosyror hittas i kärnan. Oljan kan minska kolesterolnivåerna och skydda kroppen från hjärt- och kärlsjukdomar och hjärtattacker. Studier har visat att den har mer lösliga fibrer än andra livsmedel. Den är dessutom en utmärkt bundsförvant i kampen mot diarré eller inflammation i grovtarmen. I flera länder används den även för att behandla problem och infektioner i matsmältningssystemet.

Avokadokärnor innehåller fenoliska beståndsdelar som kan förebygga tarmsår såväl som bakteriella och virala infektioner. Eftersom de innehåller flavonol så kan de förhindra tumörtillväxt. De kan även användas för att stärka immunsystemet och förebygga försvagande sjukdomar, såsom förtidsåldrande. Människor som drabbas av artrit och andra liknande krämpor har upptäckt att avokadokärnor kan hjälpa med deras smärtor. Avokadoolja tillhandahåller fantastisk lyster till håret och kan även hjälpa till att behandla mjäll. Den har även en återupplivande effekt och ökar hudens kollagen för ett fastare och mer rynkfritt utseende.

Att riva, rosta och dricka avokadokärnor som ett te kontrollerar astmaattacker och kommer enligt qigong-medicin hjälpa dig att känna mer harmoni och energi. Avokadokärnor kan konsumeras torra, rivna, rostade, i sallader, i avkok, smoothies eller för sig själva (fast de har en något bitter smak).

Så, är du inte sugen på att äta mer avokado redan nu?

Foton från Javier Lastra, Joselu Blanco, Jaanus Silla, Luca Nebuloni och Harmony Rae.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lu, Q. Y., Zhang, Y., Wang, Y., Wang, D., Lee, R. P., Gao, K., … Heber, D. (2009). California hass avocado: Profiling of carotenoids, tocopherol, fatty acid, and fat content during maturation and from different growing areas. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf901839h
  • Weschenfelder, C., dos Santos, J. L., de Souza, P. A. L., de Campos, V. P., & Marcadenti, A. (2015). Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. https://doi.org/10.4236/ojemd.2015.57010
  • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonca Barboza, C. R. (2016). Avocado: characteristics, health benefits and uses Abacate: Ciencia Rural. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.