Tips för att förebygga slappa armar

Tips för att förebygga slappa armar

Senaste uppdateringen: 07 december, 2018

Olika faktorer får din kropp att förlora sin fasthet. Över tid så förlorar huden sitt kollagen – ämnet som ger det sin elasticitet – och din hud börjar tänjas ut eller hänga. Upp- och nedgång i vikt kan också skapa denna effekt. Det är normalt att gå ner i vikt och lämnas med slappa armar.

Hur du gör slappa armar fastare

Först och främst så måste du överväga vilken strategi du ska använda. Du kommer aldrig se resultat om du tränar i en vecka och sedan slutar. För att få starka och fasta armar så måste du vara konsekvent, ha disciplin och träna regelbundet. Var alltid försiktig och pressa inte din kropp för långt. Kom även ihåg att om du lider av vissa besvär, bör du alltid tala med en läkare för att få reda på om det är okej att du gör vissa övningar.

Ha en balanserad kost

Alla känner till fördelarna med att ha en balanserad kost. En hälsosam kost passar bättre med träning eftersom du kommer känna dig mindre uppsvälld och inte lika seg. Försök att äta magert kött (fisk, kyckling), fibrer och hälsosamma fetter (olivolja, mandlar och avokado).

Saker du kan göra utanför ditt hem

Utöver att gå till gymmet så är simning ett utmärkt alternativ. Logiken är enkel: i vattnet så blir rörelser dubbelt så jobbiga att genomföra. Detta resulterar i att du bränner fler kalorier och tränar dina muskler mer intensivt. Den främsta fördelen med att träna i vatten är dock dess låga skadepåverkan på ben och muskler. Risken att skada sig är betydligt mindre i vatten.

Träna dina biceps

Har du hantlar? Leta fram dem! Om du inte har några så är det inget problem. Du kan även genomföra viktlösa övningar eftersom vikten av dina armar kommer ha god effekt. En annan ekonomisk och praktisk idé är att fylla en liten (500 ml) flaska med vatten och använda den som hantel.

Träna med hantlar

Sätt dig ner och gör armsträckningar. Stöd armbågen mot knät och för din hand med vikten upp mot axeln. Gör 3 set med 15 repetitioner. Du kan göra en andra runda med 3 set av 15 i enlighet med hur mycket du vill träna.

Träna dina triceps

Du måste stå upp för att genomföra denna övning. Ställ dig med benen isär så att fötterna håller axelbredd. Håll en hantel med båda händerna bakom ditt huvud. Dina armar ska vara böjda. Lyft hanteln uppåt så att den är över huvudet och pekar mot taket. Du bör sträcka ut armarna nästan helt och hållet, men utan att använda armbågarna. Kom ihåg att det är viktigt att dina armar inte öppnar sig för mycket. Avståndet mellan dem ska inte vara bredare än dina axlar. Gör 3 set med 15 repetitioner. Du kan givetvis repetera fler gånger, och dessutom göra övningen med en arm i taget.

En annan övning som du kan göra med denna muskel är triceps-åsnesparken. I denna övning står du på alla fyra på marken eller i en säng. För att göra det enklare kan du använd en hand för att stödja dig. Sträck ut ena armen, med en hantel i handen, bakåt så att den är parallell med kroppen. Böj sedan armbågen så att din hand med vikten i pekar mot marken och är vinkelrät mot din kropp. Upprepa denna övning med varje arm i 3 set på 15 repetitioner.

Armdopp mot slappa armar

Ytterligare ett sätt att träna bort slappa armar är armdopp. Följande övning är ett sätt att göra dem och ger resultat utan att vara för svår, till skillnad från de som görs på golvet. Ställ två stolar med ryggarna mot väggen. Lägg dina handflator på vardera stolsits. Håll ryggen rak och dina armar utsträckta. Böj dina armar med ditt bröst i mitten och dina armar bakåt. Se till att inte öppna armbågarna och försök hålla dem parallella med din kropp. Gör 3 set på 15 repetitioner.

Glöm inte dessa detaljer

  • Stretcha alltid innan du börjar din rutin och efter att den är klar. Dina muskler måste värmas upp så att du inte skadar dig.
  • Försök att göra två övningar under ett träningspass. Idén är att träna en muskel och dess motpart. Du kan göra en runda på 15 repetitioner av den ena och sedan den andra, varpå du vilar.
  • Om du är nybörjare kan du göra dessa övningar tre gånger per vecka. Öka frekvensen när du känner dig redo.
  • Tänk på att inte använda tunga hantlar för dessa övningar. Du vill uppnå fasthet snarare än stora muskler. Nyckeln till fasta armar är repetition.
  • Komplettera övningarna med nyttig kost rik på fibrer och protein.
  • Ackompanjera övningarna med aerobicsträning, som att promenera en halvtimme varje dag. Detta ger dig mer syre, får dig att känna dig full av energi och mer villig att genomföra dina armövningar.
  • Du bör inte träna mer än vad kroppen tillåter. Detta kommer endast skada musklerna och trötta ut dig. Det är mycket enklare att hålla en träningsrutin i längre än en vecka om du inte är trött varje gång du gör den.
  • Var realistisk med dina mål. Förvänta dig inte att få resultat på en vecka. Fortsätt köra. Att vara konsekvent är nyckeln här.
  • Kom ihåg att rådfråga en läkare eller träningsexpert om du känner obehag eller om du har frågor om övningar.

Vad tycker du om dessa övningar för att förebygga slappa armar? Superenkelt, eller hur? Nu är det dags att faktiskt göra dem. Om du är konsekvent, kommer du se resultat snabbare än du tror.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.