Från torr till len och ungdomlig hud

För att främja mjuk hud och förebygga ålderstecken är det viktigt att bibehålla vätskebalansen dagligen. Det är även bra att exfoliera minst en gång per månad för att ta bort döda hudceller.
Från torr till len och ungdomlig hud
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vår hud utsätts för dussintals situationer varje dag som kan gör den torr och ohälsosam, vilket tar ifrån oss ungdomlig hud och påverkar vår hälsa. Fria radikaler i förorenad luft, cigarettrök, höga och låga temperaturer, UV-strålar och till och med din diet kan beröva din hud på dess ungdomliga utseende genom att torka ut den.

Detta är inte ett hälsosamt eller lockande alternativ för oss som vill behålla en frisk och livlig utstrålning. Skönhets- och hälsoindustrin har dock gett oss många alternativ för att ta hand om och återfukta vår hud så att den ser len, tonad och ungdomlig ut.

Om du är en av de miljoner som lider av torr hud bör du veta att den behöver konstant vård och skydd. Följande artikel kommer ge dig några steg för att skydda och regenerera din hud för att få den att se så bra ut som möjligt.

Tips för att bibehålla len, tonad och ungdomlig hud

 • Om du gillar att ta varma bad för att påbörja dagen eller avsluta kvällen bör du tänka på att det må vara ett bra sätt att slappna av, men det kan ha negativa effekter på din huds hälsa. Långa perioder nedsänkt i varmt vatten berövar din hud på dess naturliga oljor. Kallt vatten är bäst, men en dusch eller ett bad i ljummet vatten kan också bevara din hud.
 • När det är dags att duscha ska du behandla din hud varsamt och välja dina produkter noggrant. Välj produkter som är avsedda för torr eller känslig hud och använd dem med varsam hand och en svamp som designats specifikt för detta. Använd antiperspiranter och deodoranter endast på de områden som de designats för – att applicera dem på andra områden kan orsaka uttorkning av huden. Bland de bästa vanorna efter bad eller dusch hittar vi att torka med varsam klappning snarare än skrubbande rörelser.
 • Använd fuktgivare efter varje dusch eller bad. Vi rekommenderar produkter som innehåller lanolin, mineraloljor, vaselin eller hyaluronsyra, varav samtliga är kända för att behandla torr hud. Det bästa är att återfukta med eteriska oljor eller en kräm som inkluderar beprövade ingredienser.
 • Vi rekommenderar att du gör exfoliering till en del av din rutin under veckan. Håll dig borta från exfolierande medel som innehåller kemikalier eller inte är tillverkade av naturliga råvaror, eftersom dessa kemikalier kan få din hud att torka ut. Om du har möjlighet kan du bereda en hemmagjord kur som inkluderar naturligt återfuktande ingredienser, skyddar din hud och eliminerar döda hudceller.
 • Din diet bör vara en nyttig blandning av livsmedel, inklusive sådana som är rika på antioxidanter så att de kan bekämpa fria radikaler. Inkludera alltid frukter, grönsaker och nyttiga fetter som omega 3.
 • Du bör dricka två liter vatten om dagen. Detta hjälper dig att naturligt återfukta och din hud kommer få en hälsosam lyster.

Återfuktande masker för ungdomligare hud

Gurka i skivor

Följande recept kommer resultera i en mask som behandlar torr hud med tre av de mest kraftfulla ingredienserna mot åldring som finns. De kommer inte bara återfukta din hud, utan även få rynkorna att försvinna.

Ingredienser

 • 2 matskedar naturlig yoghurt
 • 1/2 skivad gurka
 • 1 matsked honung

Beredning

Kombinera dessa ingredienser i en skål och se till att blanda dem väl. Applicera dem på din hud och täck den helt. Låt det sitta i 15 minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Exfolierande ansiktsmask

Salt på sked

Denna mask är den perfekta lösningen för att återfukta och exfoliera huden eftersom den tar bort döda hudceller som ansamlats på dess yta. Blandningen av ingredienser inte bara återfuktar, utan renar, lenar och tonar även huden för att ta bort ålderstecken.

Ingredienser

 • 3 matskedar havregryn
 • 1 matsked naturligt råsocker
 • 2 matskedar honung
 • Juice från 1/4 apelsin

Beredning

Blanda ingredienserna tills de bildar en pasta. Applicera på ren hud och massera i cirkelrörelser. Låt masken sitta i 15 minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Prova dessa tips för att få ungdomlig hud igen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.