Sju naturliga kurer för att motverka torr hud

Vill du veta hur du kan återfukta huden med naturliga produkter? I denna artikel ger vi dig olika alternativ så att du inte behöver oroa dig för allergiska reaktioner.
Sju naturliga kurer för att motverka torr hud

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2023

Huden är kroppens största organ och viktig att ta hand om. Det är viktigt att vi gör det vi kan för att skydda den. Man skulle till och med kunna säga att det är grundläggande för vår hälsa. Trots detta lider ändå många av torr hud. Vi ska i denna artikel ge dig några naturliga kurer du kan använda för att motverka torr hud.

Specialister kallar denna åkomma för xerodermi, något som kan uppstå på grund av förändringar i miljön (kyla, värme och fukt), underliggande sjukdomar, mediciner eller hög ålder. I allmänhet är det ett godartat tillstånd, dock kan klådan som kommer med det göra att du skadar huden vilket kan leda till infektioner.

7 naturliga huskurer för torr hud

Generellt så beror torr hud på två orsaker: externa faktorer och endogena faktorer. I det första fallet kan vi lyfta fram överdriven rengöring av huden, miljöförändringar och kontakt med irriterande ämnen.

I det andra fallet, endogena faktorer, så är detta mycket mer komplext. Hudsjukdomar, systemsjukdomar, psykiatriska sjukdomar, kostmönster och läkemedelsintag brukar förklara många av fallen.

Med tanke på detta är det bästa du kan göra att konsultera en hudläkare för att fastställa den verklig orsaken i ditt fall. Således är huskurer och naturmedel för torr hud endast palliativa; de behandlar inte själva utlösaren. Nedan tipsadr vi om några av de bästa du kan använda.

1. Yoghurtmask mot torr hud

Enligt forskning kan applicering av probiotika på huden mildra hudåkommor.  Det finns också bevis för att det kan vara fördelaktigt med oralt intag, så du har två alternativ att använda dig av när du vill ha naturliga botemedel för torr hud.

Du kan applicera en yoghurtmask på det drabbade området för att ge huden återfuktning mildra associerade symtom (klåda, irritation och så vidare). Låt den sitta i minst 10 minuter innan du sköljer av den. Tänk på att tvätta med naturlig tvål och vatten både före och efter användning av denna mask.

Här är tips på en mask:  Fördelarna med en yoghurtmask för huden

2. Honung

Forskning visar att honung är effektivt vid behandling av symtom på atopisk dermatit. Det är känt att honung kan stärka hudens immunsystem, påskynda sårläkning och begränsa bakteriepopulationen i epidermis. Dessutom tillskriver experter det mjukgörande, fuktgivande och lugnande egenskaper.

Det bästa sättet att använda honung för torr hud är genom en hudmask. Applicera således lite honung på det drabbade området, om möjligt efter att du badat. Honung bör inte användas till barn under ett år på grund av risken för botulism, så reservera användningen endast för vuxna. Tänk också på att samma sak gäller för andra naturmedel för torr hud.

3. Avokadomask

Att blanda lite avokado med några droppar olivolja är ett annat utmärkt medel mot torr hud. Denna blandning kan du applicera över hela kroppen, men bäst är det om du bara applicerar den i ansiktet. Masken ska sitta kvar på huden i cirka tio minuter. Ta sedan bort med en bomullsrondell och varmt vatten.

Avokado är sedan länge populär i olika hud- och hårvårdsprodukter. Det är inte svårt att hitta fuktgivande krämer för torr hud som innehåller detta som en huvudingrediens. Du kan använda dessa, eller göra en hemmagjord blandning av avokado och olivolja.

4. Babyolja

Babyolja är kanske en av de bästa produkterna som finns för att bekämpa torr hud. Rekommendationen är att applicera några droppar av denna olja över hela kroppen, helst efter ett bad när huden fortfarande är våt. Experter rekommenderar det generellt för att förbättra hudens återfuktning.

 

5. Mandelolja

Mandelolja är återfuktande

Mandelolja har också mycket bra fördelar ifall du vill motverka torr hud, tack vare att den är återfuktande. Denna produkt är lätt att hitta, och du kan applicera den varje dag utan några problem. Efter en tid kommer du att se fantastiska resultat: en hy som är betydligt friskare. Du kommer inte längre lida av torr hud.

6. Aloe vera

Enligt experter kan man använda aloe vera som en naturlig behandling för torr hud. Dess föreningar har fuktgivande egenskaper, så det är inte ovanligt att hitta dem i krämer, salvor och andra hudprodukter. Du kan köpa någon av dessa, eller alternativt applicera den naturliga gelen direkt på det drabbade området.

7. Vatten

Du kan förstås inte, om du vill motverka torr hud, bara applicera kurer eller krämer som återfuktar. Det är viktigt att även kosten är balanserad och hälsosam, eftersom detta får kroppen att återfukta huden naturligt. Därför är ett av våra bästa råd att dricka mycket vatten under dagen. Det är bäst att dricka det utan att du blandar det med något.

Som du kan se finns det många naturliga medel man kan använda för torr hud. Dessa ger nästan omedelbar lindring, dock bör du konsultera en hudläkare om problemet håller i sig länge. På så sätt kan du hantera problemet från roten och undvika att skapa ett beroende av kommersiella eller hemgjorda produkter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.