Varför och hur du bör exfoliera din hud

Varför och hur du bör exfoliera din hud
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att exfoliera innebär att man skrubbar bort döda hudceller. Dina hudceller förnyas naturligt ungefär en gång i månaden. Men denna process kan ibland sakta ner, vilket leder till att döda celler sitter kvar och hindrar tillväxten av nya celler. Här nedan har du några metoder och naturliga recept för att exfoliera din hud.

Nu när vi har förklarat varför du bör exfoliera din hud (åtminstone en gång i veckan), så vill vi dela med oss av några recept som är billiga, enkla och effektiva för att återfukta och förnya din hud.

Morot

morotsmask för ansiktet

Mixa en morot tills du får morotssaft. Blanda saften med en fuktgivande kräm, och smörj på händer, fötter och ansikte. Ett bra tillfälle att applicera den är när du ligger i badet. Tvätta av med rikligt med vatten.

Citron för armbågarna

Vi försummar ofta våra armbågar, men vi bör bry oss lika mycket om dem som resten av kroppen. Dela en citron på hälften och massera huden med den. Låt det verka i några minuter innan du tvättar av med hudolja.

Aspirin

Lös upp aspirin i en glass vatten. Doppa en bomullstuss i vattnet och skrubba sedan ansiktet med tussen. Denna behandling verkar åtstramande på huden.

Socker

Blanda några matskedar socker med handkräm, och massera på armar, händer och fötter.

Honung

honung för exfoliering

Blanda en matsked honung med två malda mandlar, och en halv matsked citronsaft. Använd denna mask på ansiktet en gång i veckan. Den bör sköljas av med varmt vatten.

Papaya

Använd en papaya skiva utan frön. Gör en puré och applicera den på ansiktet. Papaya innehåller papain – ett enzym som löser upp olja och tar bort döda hudceller.

Druvolja mot celluliter

Mixa två matskedar druvolja, sju gram maizena och fyra droppar citronsaft tills du får en jämn smet. Smörj på höfterna och låren med cirkulära rörelser. Detta kommer också att hjälpa mot celluliter.

Havre

Mixa tre matskedar havregryn med en kvarts matsked mjölk. Lägg i några bomullstussar. Vätskan kommer att tjockna när du lägger i dem. Använd denna blandning som en ansiktsmask.

Lera

Använd grön, röd eller vit lera, och blanda den med lite mineralvatten. Applicera på kroppen när du ska bada, och låt verka i 10 minuter. Tvätta av med rikligt med vatten.

Olivolja

olja för huden

Blanda två matskedar olivolja med en matsked salt. Saltet kommer att rengöra huden och olivoljan är mjukgörande.

Honung, citron och socker

Mixa lika delar av dessa ingredienser och rör om tills du får en jämn smet. Applicera på hela kroppen samtidigt som du masserar med cirkelrörelser.

Kaffe

Kaffe är bra för att exfoliera huden. Blanda lite kaffe med en mjukgörande kräm, och applicera blandningen på hela kroppen. Massera, och skölj av med rikligt med vatten.

Bakpulver

Detta recept är hur enkelt som helst. Blanda lite bakpulver med vatten så att det blir till en tjock kräm. Applicera på hela kroppen.

Banan

Exfolierande kräm med banan

Det här receptet är perfekt för oljig hud! Mixa en mogen banan, tre matskedar socker och en kvarts matsked vaniljextrakt. Applicera på hela kroppen och massera. Det är viktigt att du masserar med cirkelrörelser och nerifrån och upp. Skölj av med varmt vatten.

Exfoliera din hud med kokos och farinsocker

Det här receptet är perfekt för när du vill skämma bort dig själv och din kropp, eftersom det är både mjukgörande och avslappnande, på grund dess behagliga konsistens och doft. Blanda 1 1/4 dl kokosolja med samma mängd farinsockret och massera hela kroppen med blandningen. Tvätta av med varmt vatten.

Nu vet du hur man kan exfoliera sin hud naturligt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.