Hur du tillverkar tvålpåsar med havregryn till duschen

Hur du tillverkar tvålpåsar med havregryn till duschen

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2019

Havregryn är på modet. Vi älskar dess smak och alla enastående naturliga hälsoegenskaper. Det är ett superspannmål som du inte kan vara utan i din dagliga kost. Men visste du att det också är en viktig allierad för din huds hälsa? Dess terapeutiska egenskaper har varit kända sedan urminnes tider och här ska vi visa dig hur man drar nytta av dem på ett enkelt och ekonomiskt sätt, i form av tvålpåsar.

Havregryn för silkeslen hud: upptäck dess fantastiska egenskaper

1. Rengör på djupet

 • Havregryn är en naturlig ingrediens med en imponerande förmåga att rengöra huden. Med dess hjälp kommer du kunna ta bort alla tecken på orenheter, förhindra att rester av smuts ansamlas i dina porer samt uppnå en grundlig och exceptionell rengöring. Bäst av allt är att du kommer få din huds struktur i balans samt upprätthålla dess pH tack vare de proteiner som finns i havregryn.

2. Motverkar uttorkning

Havregryn
 • Tack vare havregryn och dess lipider kommer du att kunna ge din hud ordentligt med fukt, hindra den från att ständigt bli uttorkad, skydda den från externa fiender och behålla dess skyddande barriär.

3. Exfolierar

 • Tack vare dess fuktgivande och kraftfullt renande effekt är havregryn en bra lösning för att eliminera döda hudceller och orenheter. Som ett resultat kommer du att kunna säga adjö till dina pormaskar och finnar.
 • Du bör inte heller gå miste om en annan av de stora fördelarna med havregryn: det hjälper dig att lindra  och behandla tecken på akne samt motverkar produktionen av fett och den typiska glansen hos fet hud… En bra huskur som du inte bör missa. Vi rekommenderar den starkt.

4. Stillar hudirritation

 • Helt enkelt fantastiskt: dess lugnande verkan gör havregryn utmärkt om du lider av till exempel irritation eller allvarligare problem så som eksem, klåda, dermatit, utslag eller psoriasis. Det har en lugnande och läkande verkan och eliminerar problemen sakta men säkert – problem som vi alla kan drabbas av när som helst.

5. Har en avslappnande effekt

 • De avslappnande effekten havregryn har på musklerna har varit känt sedan urminnes tider. Ett avkopplande bad och användning av havregrynstvål, eller dessa påsar som vi kommer lära dig göra, är ett bra sätt att tona dina muskler, slappna av, samt vårda känslig och torr hud.

Gör dina egna tvålpåsar med havregryn till duschen

Havrepåsar


Vad du behöver

För att tillverka två tvålpåsar med havregryn för duschen behöver du följande:

 • 5 dl havregryn
 • Två tygpåsar. De bör vara av muslin, chiffong eller organza. Du kan använda sådana där presentpåsar av tyg som du får ibland. De bör ha ett snöre så de kan knytas ihop.
 • En halv riven tvål. Välj den sort du gillar mest. Du kan även använda havregrynstvål, men vi rekommenderar en annan som är helt fantastisk: äppelros. Du hittar den i natur- eller parfymbutiker. Och som sagt behöver du bara en halv tvål.
 • Eterisk olja. Den sort du föredrar. Även här rekommenderar vi äppelros.

Hur man gör tvålpåsar med havregryn

Havregryn
 • Det är mycket enkelt. Det första du bör göra är att välja tygpåsar. De bör vara medelstora – det vill säga åtminstone samma storlek som din hand. Kom ihåg att du kommer använda dem som tvål för din hud, vilket är anledningen till att storleken måste vara rätt, samt lagom för en kopp havregryn.
 • När du har påsarna lägger du dem åt sidan och tar fram en skål. Du ska nu bereda en terapeutisk blandning som du sedan ska stoppa i påsarna. Häll i två koppar havregryn och riv därefter tvålhalvan över dem med ett rivjärn.
 • Tillsätt cirka 10 droppar eterisk olja. Prova dig fram tills du får en bra balans mellan eterisk olja och övriga ingredienser för att uppnå den doftstyrka du vill ha. Vi bör också nämna att vissa föredrar att tillsätta några torra örter också, som lavendel, apelsinblad eller till och med rosmarin. Du kan tillsätta vad du vill så länge växterna har goda terapeutiska egenskaper för din hud.
 • Nu är du nästan klar. Du måste bara dela upp blandningen och fylla de två påsarna. Knyt dem väl med snörena. Kom ihåg att du efter varje användning måste placera dem på en plats där solen och luften låter dem torka ordentligt. Användningstiden är naturligtvis begränsad. När du märker att de knappt doftar eller att havregrynen nästan har förvandlats till mjöl är det dags att göra nya påsar. Du kommer märka hur vacker din hud blir.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.