Skydda din kropp – ät vindruvor varje dag

Skydda din kropp – ät vindruvor varje dag

Senaste uppdateringen: 02 april, 2019

Att äta vindruvor varje dag kan tillhandahålla oss med flera hälsomässiga fördelar. Dessa utsökta frukter gömmer en riktig skatt av söthet och hälsosamma egenskaper som är värda att lära sig om. Bland fördelarna hos vindruvor hittar vi anti-cancerogena egenskaper, och de hjälper oss även att bli piggare samt bekämpa njursjukdomar. Deras egenskaper varierar beroende på typen av vindruva. Vill du veta mer?

Både röda och gröna vindruvor har sina egna unika egenskaper som vi kan nyttja till vår fördel, så missa inte chansen att köpa vindruvor under alla säsonger från din marknad.

Vindruvors fördelar

Röda vindruvor-1024x680

Röda vindruvor var väldigt välanvända och högt värderade av greker och romare. De är utsökt söta och närande, och de innehåller ett antal speciella egenskaper som vi tar upp nedan:

 • De förebygger cancer: den attraktiva, röda färgen berättar för oss i förhand att de innehåller stora doser antioxidanter, fantastiska mängder fria radikaler och även fenolföreningar som är utmärkta för att bekämpa cancer.
 • De förebygger hjärt- och kärlsjukdomar: deras komponenter, såsom antocyaniner, tanniner och flavonoider är perfekta för hjärthälsa. Deras vasodilaterande effekt förhindrar sediment från att samlas i artärerna och förhindrar på så sätt problem som åderförkalkning.
 • De förhindrar förstoppning: röda druvor innehåller en ansenlig dos av fibrer som fungerar som ett laxermedel när druvorna konsumeras med skinn och frön.
 • De tar hand om magen: att dricka druvjuice hjälper dig att förbättra matsmältningen.
 • De förebygger infektioner: röda vindruvor har starka antivirala och antibakteriella egenskaper, och är utmärkta rengörare för blod och organ.
 • Folsyra: dietister rekommenderar gravida kvinnor att konsumera röda druvor under de första månaderna av graviditeten. De främjar celldelning under de första veckorna.

Det är viktigt att notera att röda vindruvors höga sockerhalt inte är bra för diabetiker.

Fördelar med gröna vindruvor

Gröna-Vindruvor-1024x721

Det som är bra med den gröna vindruvan är att du kan köpa den året runt. Om de säljs till ett bra pris på din marknad så bör du, om möjligt, köpa dem regelbundet.

 • Låg fetthalt: gröna druvor har mindre socker än röda. De är rika på kolhydrater och smakar lite syrligt.
 • Gratis kolesterol och natrium: de är perfekta för att hålla njurar, lever och tarmfunktion i gott skick. De har stora mängder kalium och är perfekta för en rad olika dieter.
 • Rik på mineraler: speciellt järn och kalium. Tack vare detta kan de återuppbygga vävnader i kroppen och förbättra hjärtfunktionen. Samtidigt stimulerar de produktionen av röda blodkroppar, vilket hjälper syrecirkulationen i kroppen.
 • Förhindra grovtarms- och prostatacancer samt Alzheimers: alla dessa fördelar kommer tack vare resveratrol och katekiner – potenta antioxidanter för kroppen som, enligt flera studier, är väldigt gynnsamma för att förebygga dessa sjukdomar.
 • Tar hand om ben: tack vare vitamin K och vitamin B1 hjälper gröna druvor till att hålla skelettet friskt och i perfekt skick längre.

Hur många vindruvor måste jag äta för att förbättra min hälsa?

Druvjuice

Det är bäst att konsumera vindruvor dagligen. Välj de som är mest fördelaktiga för dig – gröna eller röda – eller de som är enklast för dig att få tag på. Det är en bra idé att äta en klase druvor per dag eller, om det inte är möjligt, dricka ett glas nyligen förberedd juice efter din huvudsakliga måltid.

Kom ihåg att konsumtion av skal och frön är mycket bättre för förstoppning, men du kan undvika dem om du gör en smoothie. Efter en tid kommer du börja märka av skillnader i din hälsa. Det finns många studier som stödjer de fantastiska hälsofördelarna som gröna och röda vindruvor tillhandahåller.

Detta kanske intresserar dig
8 anledningar att dricka rödvin med måtta
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
8 anledningar att dricka rödvin med måtta

Rödvin är en av de populäraste alkoholhaltiga dryckerna, men allt är förstås dåligt i överdrift, så det är viktigt att bara dricka rödvin med måtta...