Varför du inte ska bädda sängen

För att eliminera kvalster bör vi låta sängen vara obäddad, ventilera rummet och låta frisk luft och solsken komma in.

Att bädda sängen är något som de flesta gör på morgonen efter att de vaknat eller senare på dagen. Vi tycker att denna aktivitet är viktig för att vårt hem ska se välorganiserat och mysigt ut. Men trots det faktum att de flesta bäddar sängen varje dag visar en nyligen genomfört studie från University of Kingston (i London) att bäddning av sängen inte är så bra som det verkar och att det kan ha negativa effekter på vår hälsa.

Hur förklarar de detta?

För att bekräfta att bädda sängen kan vara skadligt för hälsan har forskarna avslöjat att perfekt placerade lakan och överkast utgör en perfekt miljö för kvalster. De pekar främst på att vi täcker kvalster och andra spindeldjur när vi bäddar sängen, vilket förlänger deras livslängd.

Trots att vi inte inser det innehåller lakan och överkast fukt och värme, vilket genereras på grund av svetten vi producerar när vi sover. Denna fukt skapar tillsammans med dålig ventilation ett perfekt hem för kvalster, som kan föröka sig och leva länge utan att vi inser det.

Genom att göra ett perfekt hem för kvalster löper vi större risk att drabbas av astma, eksem, dermatit, kronisk hösnuva, olika andningsallergier eller till och med sömnlöshet. Utredningen visade faktiskt att en bäddad säng kan innehålla upp till 1,5 miljoner kvalster, vilket utgör en stor risk för att utveckla ovan nämnda åkommor.

Kvalster

Stephen Pretlove, ledaren för forskarlaget som publicerade studien, sade att det bästa sättet att undvika kvalster är att undvika att bädda sängen så fort vi vaknar. När vi inte bäddar sängen kan kvalstren lättare tas bort, och speciellt om vi ventilerar rummet. Kvalster kan tas bort med frisk luft och solexponering, så det bästa sättet att hindra dem från att fortplanta sig i vår säng är att lämna den obäddad och att öppna fönstret.

Pretlove avslöjade även att många insekter och skadedjur kan elimineras med olika rengöringsprodukter och dammsugare. Han förtydligade dock att kvalster inte kan elimineras på detta sätt, vilket är anledningen till att han rekommenderar regelbunden vädring av rummet, att tvätta lakan och filtar ofta samt att utsätta dem för solljus.

För att sammanfatta har forskare noterat att deras fynd kan vara nyckeln till att förebygga allergier och liknande sjukdomar, och även hjälpa till att behandla dem. Med andra ord har personer som inte gillar att bädda sängen en faktisk anledning att inte göra det.

Och de som gör det ofta, speciellt direkt efter att de vaknat, bör överväga dessa rekommendationer för att förebygga förökning av kvalster och sänka deras livslängd om de vill förebygga ovan nämnda sjukdomar.

MER FÖR DIG