Varför du inte ska bädda sängen direkt du vaknar

För att eliminera kvalster bör vi låta sängen vara obäddad, ventilera rummet och låta frisk luft och solsken komma in.
Varför du inte ska bädda sängen direkt du vaknar

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Att bädda sängen är något som de flesta av oss gör på direkt morgonen när vi stigit upp eller lite senare på dagen. Vi tycker att detta är viktigt för att vårt hem ska se välorganiserat och mysigt ut. Men en studie från University of Kingston (London) har visat att det inte är så bra som vi tror. Det kan till och med ha negativa effekter på vår hälsa.

Varför man inte ska bädda sängen

Varför det kan vara skadligt för hälsan att bädda sängen beror bland annat på att perfekt placerade lakan och överkast utgör en perfekt miljö för kvalster. Forskarna i studien pekar främst på att vi täcker kvalster och andra spindeldjur när vi bäddar sängen. Detta förlänger deras livslängd.

Lakan och överkast innehåller fukt och värme, vilket kommer av svetten vi producerar när vi sover. Denna fukt skapar tillsammans med dålig ventilation ett perfekt hem för kvalster. Det gör det lätt för dem att föröka sig och leva länge, och detta är inget vi märker direkt.

Genom att skapa detta perfekta hem för kvalster löper vi större risk att drabbas av olika hälsobesvär. Bland annat kan vi drabbas av astma, eksem, dermatit, kronisk hösnuva, olika andningsallergier och också sömnlöshet. Utredningen visade att en bäddad säng kan innehålla upp till 1,5 miljoner kvalster. Detta utgör en stor risk för att utveckla ovan nämnda åkommor.

Kvalster är varför du inte ska bädda sängen

Vädra innan du bäddar

Stephen Pretlove, ledaren för forskarlaget som utförde studien, sade att det bästa sättet att undvika kvalster är att låta bli att bädda sängen så fort vi vaknar. Om sängen lämnas obäddad kan kvalstren lättare avlägsnas, speciellt om vi ventilerar rummet. Kvalster kan avlägsnas med frisk luft och solexponering, så det bästa sättet att hindra dem från att fortplanta sig i sängen är att lämna den obäddad och att öppna fönstret.

Pretlove avslöjade även att många insekter och skadedjur kan elimineras med olika rengöringsprodukter och dammsugare. Han förtydligade dock att detta inte funkar på kvalster. Det är därför det är bättre med regelbunden vädring, att tvätta lakan och filtar ofta samt utsätta dem för solljus.

Forskarna noterar att deras fynd kan vara nyckeln till att förebygga allergier och liknande sjukdomar, och även hjälpa till att behandla dem. Med andra ord har personer som inte gillar att bädda sängen en bra anledning att inte göra det.

Och frekventa sängbäddare, speciellt de som bäddar sängen direkt efter att de vaknat, bör överväga dessa rekommendationer. De är en bra metod för att minska och motverka kvalster, och på så vis förebygga ovan nämnda sjukdomar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.