Bota sömnlöshet med honung och äppelcidervinäger

Bota sömnlöshet med honung och äppelcidervinäger
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Sömnlöshet uppstår när det naturliga sömnmönstret störs. Detta leder både till svårigheter att somna och att sova tillräckligt länge för att känna sig utvilad, avslappnad och återvitaliserad nästa dag. Ta reda på hur du får bättre sömn genom att använda naturliga ingredienser som du redan har hemma!

Människor som lider av sömnlöshet söker ofta desperat efter lösningar för att undvika dess hemska effekter. Tyvärr slutar det ofta med att de bestämmer sig för att sätta hopp till läkemedel som dessvärre också kommer med flera ovälkomna biverkningar. Men naturligtvis finns det några mycket effektiva behandlingar för sömnlöshet där ute – naturliga behandlingar som inte orsakar oönskade bieffekter, till skillnad från läkemedel.

Vad är sömnlöshet?

Personer som lider av sömnlöshet upplever många symtom som försvårar deras dagliga liv. Det rör sig om både fysisk trötthet, mental trötthet och brist på koncentration och energi. Det är viktigt att veta att det även räknas som sömnproblem att vakna upp flera gånger under natten.

Det finns två typer av sömnlöshet: akut och kronisk. Akut sömnlöshet är tillfällig – den varar inte under en längre tidsperiod och orsakas vanligen av en specifik situation som är stressande eller ångestladdad. Kronisk sömnlöshet varar mycket längre och är oftast en varningssignal om att det föreligger något annat problem som behöver åtgärdas.

Huskurer har använts i hundratals år och har utvecklats samt förbättrats över tid, och har inga biverkningar. De mest användbara av dessa listas nedan:

Honung: din bundsförvant för en god natts sömn

Honung har alltid använts för att behandla problem med att somna in. Kineserna har faktiskt använt detta i århundraden. Honung innehåller vissa komponenter som hjälper dig att somna naturligt. Enligt studier bidrar dess höga nivåer av omega 3-fettsyror till att minska trötthet och utmattning.

Vi hävdar ofta att vi är övertrötta och därför inte kan somna. Det är därför det är så viktigt att koppla av innan du går till sängs.

Sockret i honungen ökar våra insulinnivåer naturligt och producerar serotonin – ett hormon som förbättrar vårt humör och får oss att slappna oss. Och när vi är avslappnade och glada är det lättare att somna snabbt och att sedan sova oavbrutet ända fram till morgonen.

Äppelcidervinäger mot sömnlöshet

Grekerna var de första att upptäcka att äppelcidervinäger har flera imponerande egenskaper, och använde det som ett naturligt antibiotikum och desinfektionsmedel.

Äppelcidervinäger triggar frisättning av tryptofan – ett ämne som metaboliseras till serotonin och främjar den allmänna hälsan. På så sätt elimineras känslan av att vi inte kan somna på grund av att vi är för trötta.

Ett avkopplande bad

Vill du lära dig en annan metod som kan vara till nytta mot sömnlöshet och som får dig att känna dig ordentligt avslappnad? Har du någonsin testat att dricka en varm dryck medan du ligger i badet? Ta helt enkelt en kopp örtte med kamomill, passionsblomma, valeriana, mm. medan du njuter i ett bubbelbad med några droppar eterisk olja.

Ett naturligt lugnande medel

Om du kombinerar de tre ingredienserna ovan får du en dryck med utmärkta avslappnande egenskaper och, viktigast av allt – den är naturlig.

Den är mycket lätt att bereda: gör helt enkelt en infusion med dina favoritörter från listan ovan och tillsätt två matskedar äppelcidervinäger och två matskedar honung. Rör om ordentligt och njut av detta underbara, avkopplande te.

Nu är du väl förberedd för sängen!

Foto av Flood G.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.