Fantastiska sätt att använda äppelcidervinäger

För att bli av med halsont eller lindra din hosta ska du bara gurgla lite rumstempererad äppelcidervinäger. Detta kraftfulla antiseptiska medel kommer hjälpa dig bli av med viruset.
Fantastiska sätt att använda äppelcidervinäger

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du kanske tänker på äppelcidervinäger enbart som en god smaksättare för din sallad eller annan mat, men faktum är att man kan använda äppelcidervinäger på en rad olika sätt som du troligen aldrig tänkt på, och som otvivelaktigt kommer fånga din uppmärksamhet. Du har troligtvis denna billiga huskur hemma (och om du inte har det kommer du definitivt gå ut och köpa den efter att du läst denna artikel).

Nedan kommer du lära dig några av de fantastiska sätten du kan använda äppelcidervinäger en ingrediens som har blivit otroligt populär under de senaste decennierna. På 50-talet publicerade Dr. Jarvis en bok om fördelarna med denna produkt, som fram tills dess endast använts i sallader. Mer och mer forskning har genomförts, och det är nu bevisat att äppelcidervinäger är utmärkt för en rad olika användningar.

Sätt att använda äppelcidervinäger (förutom som tillbehör)

Tappa vikt

Ja, du läste rätt. Vinäger kan hjälpa dig gå ned i vikt. Det är äppelsyran som är kapabelt att bränna bukfett och ta bort centimeter från din midja. Vetenskapliga studier har ännu inte bevisat detta, men det är ett utmärkt sätt att komplettera din diet för viktnedgång.

För att dra nytta av denna egenskap bör du blanda två matskedar äppelcidervinäger med vatten och dricka blandningen en gång per dag. Om du vill få ännu bättre effekt ska du dricka blandningen innan frukosten.

äppelcidervinägerns olika användningar

Kontrollera diabetes

En av de mest fantastiska fördelarna med äppelcidervinäger är definitivt dess förmåga att minska och reglera glukosnivåerna i blodet. Ett antal studier har bevisat denna egenskap.

Den dagliga dosen för denna typ av behandling är två matskedar som löses upp i ett glas vatten, som du sedan dricker innan du går till sängs på kvällen. Det kan sänka dina sockernivåer med upp till 6%, men du bör kolla med din läkare innan du påbörjar denna behandling eftersom äppelcidervinäger innehåller krom – en beståndsdel som kan störa dina insulinnivåer.

Bekämpa svamp

Om du lider av svampen Candida albicans kan du använda äppelcidervinäger för att bli av med denna hudinfektion och förebygga att den kommer tillbaka. Denna svamp tenderar att utvecklas i hudvecken, till exempel i området mellan tårna (vilket kallas fotsvamp). Äppelsyran i vinägern tar bort denna svamp och fungerar utmärkt som behandling.

Fyll bara en balja med rumstempererat vatten och lägg till 50-75 cl äppelcidervinäger. Placera sedan fötterna i vattnet och låt dem vara i runt 15 minuter.

Ett annat alternativ är att blanda en matsked vatten och en med vinäger, och sedan applicera blandningen på de svampinfekterade områdena med hjälp av en bomullstuss. Var väldigt försiktig med denna hemgjorda behandling eftersom vinägern kan irritera känslig hud.

Lindra kramper

Om du lider av nattliga kramper kan det röra sig om brist på kalium. Eftersom äppelcidervinäger har rätt höga mängder av detta näringsämne ska du inte tveka att använda den för att behandla dina kramper. Blanda två matskedar vinäger med en matsked honung i ett glas rumstempererat vatten. Drick innan läggdags.

äppelcidervinäger och äpple

Minska åderbråck

Denna hemgjorda kur mot åderbråck inte har någon vetenskaplig uppbackning, men många använder den för att lindra smärtan och göra svullna vener på benen mindre uppenbara. Späd ut lite vinäger i vatten och applicera det sedan på en gasbinda, varpå du tejpar fast den på drabbade områden. Låt sitta i 30 minuter.

Ett annat alternativ är att hälla ren äppelcidervinäger på dina sallader eller blanda ut den med lite vatten och dricka den morgon och kväll. Du kommer börja se resultat efter en månad.

Minska kolesterol och högt blodtryck

Trots att denna behandling inte har bevisats fungera är den definitivt värd ett försök om du har problem med blodtrycket eller triglycerider – åtminstone som ett sätt att komplettera din vanliga behandling.

Studier av äppelcidervinägers effekter på kolesterol och högt blodtryck har visat att folk som använder äppelcidervinäger som tillbehör till sallader minst fem gånger per vecka, löper mindre risk att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar.

Forskare tror att detta är ett resultat av kaliumet som finns i äppelcidervinäger, vilket är kapabelt att späda ut blodet och därigenom kontrollera blodtrycket. Å andra sidan absorberar pektinet i vinägern fettansamlingar i venerna.

Botar halsont och hosta

Äppelcidervinäger är ett kraftfullt antiseptiskt ämne, vilket betyder att den är kapabel att eliminera virus som orsakar halsont och halsfluss. Om din hals är svullen ska du därför gurgla en blandning bestående av en matsked äppelcidervinäger och 25 cl rumstempererat vatten. Svälj inte denna vätska.

Om du inte kan gurgla på grund av att halsen gör för ont kan du prova att föra runt vattnet i munnen. Ett annat alternativ är att blanda en matsked honung och en med äppelcidervinäger och suga på denna blandning som om det vore godis.

Lindrar akne

Akne på huden

Äppelcidervinäger är perfekt för att bli av med finnar och pormaskar på huden. Utöver att tillhandahålla din hud med sina antibakteriella och antiseptiska egenskaper återställer den även hudens skyddande, sura mantel och hjälper till att reglera för torr eller fet hud.

Gör en lotion med lika delar äppelcidervinäger och destillerat vatten och applicera på ren, torr hud – helst innan du går till sängs. Ett annat alternativ är att göra en mask med lera och vinäger som hjälper till att ta bort gifter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.