Hur du kan sänka högt blodtryck utan medicin

oktober 5, 2015

Högt blodtryck, eller hypertoni, är en åkomma som många har nuförtiden, och om det inte behandlas kan det utvecklas till något värre som exempelvis hjärtattack, kardiovaskulära problem, och även sluta i död. Ifall du har detta hälsoproblem är det viktigt att du uppsöker en läkare. Men det finns även naturliga sätt att sänka högt blodtryck utan medicin.

Personer som lider av högt blodtryck bör tänka på att ändra sina livsvanor och börja med en hälsosammare livsstil. I denna artikel ska vi gå igenom några rekommendationer för hur du gör detta. Detta är goda vanor som gör att du kan sänka högt blodtryck utan medicin.

Tillred din egen mat med ytterst lite natrium och salt

Personer som lider av hypertoni bör reducera sitt intag av salt och natrium. De flesta svenskar får i sig ungefär 12-15 g per dag, dock rekommenderar Livsmedelsverket ett maxintag på 5-6 g. Mindre salt i maten kan sänka ditt blodtryck, men tänk dock på att alla är olika känsliga och därför hjälper det inte alla. Försök i allmänhet att minska mängden salt i maten du tillagar, och undvik även produkter i affären som innehåller mycket salt.

Undvik äta halvfabrikat

högt blodtryck

Halvfabrikat innehåller ofta en hög nivå av natrium, och detta påverkar starkt personer med högt blodtryck. Dessa typer av livsmedel är oftast inte speciellt hälsosamma och innehåller många kemikalier som kan påverka kroppen på olika sätt. Ifall du har fått diagnosen hypertoni bör du undvika att äta konserverade livsmedel, torkat kött eller bakverk mm.

Träna regelbundet

Du bör träna regelbundet, mellan 30 minuter och en timme om dagen, för att reducera högt blodtryck. Resultatet är oftast omedelbart. Träning förbättrar hälsan på många sätt och i detta fall är det ”nyckelingrediensen” för att kontrollera och sänka högt blodtryck utan medicin. Träning rekommenderas för alla som lider av detta problem. Det är bäst att konsultera en läkare innan du påbörjar en träningsrutin eller höra med en personlig tränare ifall det finns någon typ av träning som är bäst för dig.

Prova naturliga kurer för att sänka högt blodtryck utan medicin

Sätt att sänka högt blodtryck utan medicin

Det finns olika naturliga kurer som kan hjälpa till att sänka högt blodtryck – och detta med fantastiska resultat. Det är viktigt att du rådfrågar din läkare ifall du kan använda dig av dem, speciellt om du även äter någon medicin. Olika vetenskapliga studier har visat att du kan reducera högt blodtryck med alternativmedicin.

Bland de främsta naturliga kurerna för att sänka högt blodtryck hittar vi:

 • Omega-3
 • Fiskolja
 • Vitlök
 • Gurkmeja
 • Ingefära
 • Cayennepeppar
 • Olivolja
 • Nötter
 • Silverax
 • Hagtorn
 • Magnesium
 • Krom

Sluta röka

Innehållet i cigaretter kan också orsaka högt blodtryck, vilket orsakar ännu mer problem för cirkulationssystemet. Denna vana skadar kroppen och kan höja blodtrycket samt orsaka allvarliga kardiovaskulära problem. Det är inte enkelt att sluta röka, men det är inte heller omöjligt. Med mycket vilja och lite hjälp kan du klara det!

Gå ner i vikt

högt blodtryck

Hjärtat hos personer som är överviktiga och som lider av fetma måste jobba alldeles för hårt och detta skapar problem med förhöjt blodtryck. Att bibehålla en hälsosam vikt är inte bara bra för självförtroendet, utan är även nyckeln till att motverka högt blodtryck. Ifall du är överviktig är det bäst att anamma mer hälsosamma levnadsvanor för att gå ner i vikt.

Minska på stressen

Även om man kan tro att det inte är relaterat är det faktiskt så att stress och ångest kan ge dig högt blodtryck. Det är ofta svårt att kontrollera dessa typer av känslor, och vi blir ofta stressade p.g.a. problem och ångest. Det finns dock olika saker du kan göra för att få ett lugnare liv. Försök att meditera eller göra någon typ av aktivitet. Detta kan hjälpa dig att minska stress och förebygga framtida problem med hälsan.