Hur du sänker högt blodtryck utan medicin

Högt blodtryck är en åkomma som många har nuförtiden, och om det inte behandlas kan det utvecklas till något värre som exempelvis hjärtattack, kardiovaskulära problem, och även sluta i död. Ifall du har detta hälsoproblem är det viktigt att du uppsöker en läkare, men det finns även naturliga sätt att kontrollera det utan att använda mediciner.

Personer som lider av högt blodtryck bör tänka på att ändra sina livsvanor till en hälsosammare livsstil. I denna artikel kommer vi att gå igenom några rekommendationer du bör tänka på för att sänka högt blodtryck utan att använda medicin.

Tillred din egen mat med ytterst lite natrium och salt

Personer som lider av högt blodtryck bör reducera sitt intag av salt och natrium. De flesta svenskar får i sig ungefär 12-15g per dag, men livsmedelsverket rekommenderar inte mer än 5-6g. Mindre salt i maten kan sänka ditt blodtryck, men tänk dock på att alla är olika känsliga och därför hjälper det inte alla. Försök i allmänhet att minska intaget av salt i den kost du tillagar, och undvik även produkter i affären som innehåller mycket salt.

Undvik att äta halvfabrikat

högt blodtryck

Halvfabrikat innehåller ofta en hög nivå av natrium, och detta påverkar starkt personer med högt blodtryck. Dessa typer av livsmedel är oftast inte speciellt hälsosamma och har många kemikalier som kan påverka kroppen på olika sätt. Ifall du har fått diagnosen högt blodtryck bör du undvika att äta konserverade livsmedel, torkat kött eller bakverk, mm.

Träna regelbundet

Du bör träna regelbundet, mellan 30 minuter och en timme, för att reducera högt blodtryck. Resultatet är oftast omedelbart. Träning förbättrar hälsan på många sätt och i detta fall är det ”nyckelingrediensen” för att kontrollera och minska högt blodtryck. Träning rekommenderas för alla som lider av detta problem. Det är bäst att konsultera en läkare innan du påbörjar en träningsrutin eller höra med en personlig tränare ifall det finns någon typ av träning som är bäst för dig.

Prova naturliga kurer för att sänka högt blodtryck

högt blodtryck

Det finns olika naturliga kurer som kan hjälpa till att sänka högt blodtryck – och detta med fantastiska resultat. Det är viktigt att du hör med din läkare ifall du bör använda dig av dem, speciellt om du även äter någon medicin regelbundet. Olika vetenskapliga studier har visat att du kan reducera högt blodtryck med alternativmedicin.

Bland de främsta naturliga kurerna för att sänka högt blodtryck hittar vi:

 • Omega-3
 • Fiskolja
 • Vitlök
 • Gurkmeja
 • Ingefära
 • Cayennepeppar
 • Olivolja
 • Nötter
 • Silverax
 • Hagtorn
 • Magnesium
 • Krom

Sluta röka

Innehållet i cigaretter kan också orsaka högt blodtryck, vilket orsakar ännu mer problem för cirkulationssystemet. Denna vana skadar kroppen och kan höja blodtrycket samt orsaka allvarliga kardiovaskulära problem. Det är inte enkelt att sluta röka, men det är inte heller omöjligt. Med mycket vilja och en del hjälp kan du klara det!

Gå ner i vikt

högt blodtryck

Hjärtan hos personer som är överviktiga och som lider av fetma måste jobba alldeles för hårt och detta skapar problem med högt blodtryck. Att bibehålla en hälsosam vikt är inte bara bra för självförtroendet, utan är även nyckeln till att motverka högt blodtryck. Ifall du är överviktig är det bäst att anamma mer hälsosamma levnadsvanor för att gå ner i vikt.

Minska ner din stress

Även om man kan tro att det inte är relaterat är det faktiskt så att stress och ångest kan ge dig högt blodtryck. Det är ofta svårt att kontrollera dessa typer av känslor, och vi blir ofta stressade p.g.a. problem och ångest. Det finns dock olika saker du kan göra för att få ett lugnare liv. Försök att meditera eller göra någon typ av aktivitet. Detta kan hjälpa dig att minska stress så att du inte får problem med din hälsa.

MER FÖR DIG