Förebygg och bli av med fotsvamp

Förebygg och bli av med fotsvamp

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Svamp kan drabba alla delar av kroppen men ett av de vanligaste ställena är dina fötter. Precis som kroppens övriga delar kräver fötterna särskild omsorg för att hållas friska och svampfria. De flesta människor underskattar betydelsen av friska fötter och börjar endast uppmärksamma dem när de redan drabbats av fotsvamp. Då kan det krävas lite tuffare åtgärder för att kunna bli av med fotsvamp.

Svampinfektioner (även känt som mykos) orsakar en mycket obehaglig klåda som verkligen kan plåga den drabbade. Förutom att påverka fötterna påverkar de också tånaglarna och det kan till och med leda till en totalförstörelse av dem.

För att förebygga svampangrepp på fötter och tånaglar är det mycket viktigt att ta väl hand om dina fötter och, viktigast av allt, upprätthålla god hygien varje dag. Tänk på att ställen som simbassänger, idrottshallar och dina egna skor är de främsta källorna till detta problem.

Hur man kan förebygga fot- och tånagelsvamp

För att förebygga fot- och tånagelsvamp måste du upprätthålla god fothygien varje dag, speciellt när du sätter på dig skorna.

  • Var försiktig med offentliga duschar: Idrottshallar, gym, simbassänger, campingplatser etc. tenderar att ha mycket frekvent använda offentliga duschar. På grund av den höga luftfuktigheten på dessa ställen är det stor risk att smittas av svamp på dina fötter och tånaglar. Det är därför mycket viktigt att du bär duschtofflor samt att du tvättar dina fötter mycket väl när du kommer hem.
  • Torka alltid dina fötter ordentligt: Fukt och värme är två faktorer som ökar risken att drabbas av fotsvamp. När du tvättar dina fötter är det också mycket viktigt att torka dem mycket väl, särskilt mellan tårna. Det rekommenderas också att du torkar dem oftare om du lider av överdriven svettning.
  • Återfuktning: Under sommardagar tenderar huden på fötterna att slitas mer än under andra tider på året. För att undvika att sprickor bildas på fötterna är det mycket viktigt att återfukta dem väl varje dag genom att använda återfuktande fotkräm.
  • Talk: Att använda talk i dina skor samt på fötterna är bra för att förebygga tånagelsvamp. Det är viktigt att du väljer en antiperspirant talk om du lider av överdriven svettning.
  • Skor: För att förebygga svamp rekommenderas du att välja skor med god ventilation eftersom dessa tillåter dina fötter att andas.
  • Använd en separat personlig handduk för dina fötter: Detta är ett viktigt verktyg vid den dagliga rengöringen av dina fötter. Du bör ha en handduk som endast används för dina fötter. Efter användning bör du låta den lufttorka så att den torkar väl och svampen inte sprider sig på den.

Behandlingar för att bli av med av fotsvamp

I allmänhet påverkar fotsvamp fötterna och tånaglarna samtidigt. Lyckligtvis finns det flera naturläkemedel som kan hjälpa dig att minska och bli av med fotsvamp så att du får friska och fina fötter.

Vit vinäger

Denna ingrediens har visat mycket positiva resultat vid behandling av problem som fotsvamp, blåsor, tånagelsvamp och andra smittsamma problem på fötterna. Blanda bara lika delar vatten och vinäger i en skål och sitt med fötterna i badet i 15 minuter.

Teträdolja

Teträdolja kan hjälpa dig bli av med fotsvamp

Teträdolja kan märkbart hjälpa dig att bli av med fotsvamp. Bara applicera några droppar varje dag på dina fötter eller blanda oljan i vatten och bada fötterna i 10 minuter.

Vitlök

Vitlök är känt för sina antiseptiska, bakteriedödande och desinficerande egenskaper som kan hjälpa dig att effektivt bekämpa fot- och tånagelsvamp. I båda fallen kan du mosa lite vitlök och applicera pastan på det område som är angripet av svampen. Vira runt ett bandage och lämna på det hela natten. Ett annat alternativ är att använda vitlöksolja på det smittade området ett par gånger om dagen.

Citron

Citroner är antiseptiskt och desinficerande

Citroner har antiseptiska och desinficerande egenskaper som effektivt kan bekämpa fotsvamp. Det enda du behöver göra är att gnida en citron på det smittade området. Låt saften verka i 10 minuter och skölj sedan bort den med lite vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.