Miljardnota för J&J: talk är kopplat till cancer

En jury i Los Angeles sade att företaget varit medvetna om cancerrisken som kopplats till deras produkt, men trots det dolt informationen från sina kunder.
Miljardnota för J&J: talk är kopplat till cancer

Senaste uppdateringen: 02 november, 2018

3,27 miljarder kronor! Det är summan företaget Johnson & Johnson måste betala en 63-årig kvinna. Eva Echeverría hävdade att orsaken till hennes äggstockscancer var bruket av babypuder på hennes genitalier, och domstolen ansåg att det var fastslaget att talk är kopplat till cancer.

Offret förklarade att hon bara var elva år gammal när hon började använda talkprodukten Johnsons babypuder. Det var dock elva år sedan, under 2007, som en tumör togs bort och hon diagnostiserades med äggstockscancer. Dessvärre var den i sin dödliga fas.

Juryn ansåg därför att storföretaget var tvunget att betala motsvarande 548 miljoner i kompensation och ytterligare 2,7 miljarder i straffskador. Målsägandes advokat, Mark Robinson, sade att hon var tacksam för domen. Han sade att Johnson & Johnson dolt fallet i åratal.

Dolda risker

Eva Echeverría citerade en studie som utfördes 1982 av forskaren Daniel W. Cramer. Den förklarade hur kvinnor som använde talk på sina genitalier ökade risken för äggstockscancer med 92%. Det var då Johnson & Johnson uppmanades att sätta en varning på produkten om de möjliga konsekvenserna.

Företaget ignorerade dock detta. Det var dessutom inte det första kravet av denna natur företaget fått. Enligt Los Angeles Times finns det fler än 300 stämningar endast i Kalifornien. Det är otvivelaktigt lite jämfört med de totalt 4,500 som finns i hela landet.

Dessvärre finns det nu tusentals anmälningar från kvinnor som hävdar att de utvecklat äggstockscancer för att de använt talk för att ta bort vaginal lukt.

Företaget har förlorat runt 2,35 miljarder kronor i 4-5 tidigare fall i Missouri. Johnson & Johnson planerar dock att överklaga samt demonstrera kvaliteten och säkerheten av deras produkt.

Frågan är: är det säkert att använda produkten och är talk kopplat till cancer?

Det kommer inte som någon nyhet att produkten är kopplad till risken för äggstockscancer. Oavsett vad som hävdas listar International Agency for Research on Cancer applicering av talk på genitalierna som en “möjlig orsak till cancer”.

Den brittiska cancerstiftelsen Ovacome säger i sin tur att det inte finns tillräckligt med bevis för att talk är kopplat till cancer. Om så var fallet skulle cancerstatistiken öka med 1 av 3 kvinnor.

Vad är det som talar för att talk är kopplat till cancer?

Varför kan det vara farligt?

Talk, även känt som magnesiumsilikat, är ett mineral som innehåller asbest. Det leder inte bara till allvarliga andningsproblem, utan har utretts för sina cancerogena effekter sedan 1971. Därför kräver lagstiftning att det ersätts med majsstärkelse.

Det har använts för bebisar sedan 70-talet. Det finns dock misstankar om att forskningen inte är tillräcklig eftersom den baseras på mängden av produkten som folk kommer ihåg att de använde, vilket inte är exakt.

Det finns många studier som säger att det inte finns något som tyder på att talk är kopplat till cancer i äggstockarna. Det påminner mycket om studier om rökning: ju mer du röker, desto högre risk för lungcancer. Forskare vet dock inte om så är fallet med talk.

Hur som helst rekommenderar vi att du är försiktig!

Hur kan man förebygga det?

Talk på duk

Talk genomgår undersökningar för kosmetiska produkter, och därför utreds det inte av livsmedelsregulatorer i hög utsträckning.

Det finns miljontals produkter som marknadsförs som skönhetsprodukter, men som inte är bra för hälsan. Det är bättre att använda naturliga produkter med färre gifter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.