Sov bättre med en hemgjord kuddspray

Sov bättre med en hemgjord kuddspray

Senaste uppdateringen: 27 januari, 2019

Har du hört talas om kuddspray? Applicera denna naturliga doft på din kudde och somna enkelt! Så här gör du en.

Kuddsprayer är väldigt inne! De består av parfymerat vatten som har en härlig och mjuk doft, speciellt framtagen för kuddar. Denna ljuvliga doft lugnar ner dina sinnen och hjälper dig sova bättre. De innehåller avslappnande ämnen som hjälper dig att slappna av. Låt oss se hur man gör sig egen kuddspray!

Fördelar med kuddspray

Sover på moln

Kuddspray är ungefär samma sak som aromaterapi. De finns även som “kuddimma”, och blir alltmer populära bland personer som behöver slappna av och få en god natts sömn. Som du kanske vet så finns det vissa dofter och odörer som är kapabla att agera stimulerande och väcka känslor. Det är därför så många skönhetsprodukter finns på marknaden idag.

Det finns lugnande ämnen i eteriska oljor, som till 100% är extrakt från växter såsom lavendel, pelargon, teträd, vanilj… När dessa appliceras på din kudde kan de försätta dig i ett lugnt tillstånd.

Allt detta är egentligen subjektivt och du måste själv hitta en doft som passar för just dig. Att använda en doft på en kudde kommer självklart inte resultera i en omedelbar sömn, men den kan lugna ner oss så att vi kan sluta ögonen och somna lättare. Varför inte prova?

Det finns vissa sprejer på marknaden idag, såsom det högklassiga märket L’Occitane, men de kan vara väldigt dyra. Därför är det bättre att göra en själv! Vi kan försäkra dig att det är enkelt, och du kan dessutom välja precis den doft som får dig att slappna av lättare och därför få en bättre effekt. Låt oss ge det ett försök!

Hur man gör en kuddspray

Lavendel

Som vi nämnde tidigare så är aromaterapins värld väldigt subjektiv. Du bör utforska denna fascinerande värld själv för att se vad som lockar dig mest. Du behöver inte gå till en hälsokostbutik för att hitta speciella dofter – prova sånt som du redan har till handa.

Följande är de blandningar som vi föredrar för våra avslappnande kuddsprayer. Vi hoppas att du kommer ge dem ett försök!

Vad behöver jag?

 • 1/2 liter destillerat vatten
 • 1/2 vaniljstång (enkla att hitta i matbutiker. De är mörka, oljiga och cirka tolv centimeter långa)
 • Skal från en halv apelsin
 • 5 droppar eterisk vaniljolja och citrusblomolja
 • En sprejflaska

Hur gör jag den?

Säng
 • Du kommer märka att det är enkelt! Det första du ska göra är att koka upp vattnet och lägga till apelsinskalet och vaniljen. Rör om medan det kokar i runt två minuter. Vi försöker åstadkomma ett avkok som doftar av dessa naturliga ingredienser.
 • Låt det svalna och sila det sedan. Lämna vatten och ta bort vaniljen och skalet. När det är kallt lägger du till de eteriska oljorna (fem droppar av varje). Vaniljstången kan du återanvända i andra avkok eller för bakning.
 • Vi har märkt att avkoket på vanilj och apelsin får en utsökt blommig och citrusaktig doft som både är lockande och avslappnande. Om du provar på denna kombination så kommer du märka hur bra resultat den producerar.
 • Nu ska du hälla innehållet i sprejflaskan. Kom ihåg att hålla den sval i kylskåpet. Den kan då hålla i runt tre veckor. Om du märker att doften inte är lika stark som du skulle vilja så kan du alltid göra en ny sats.
 • Nu ska du varje kväll innan läggdags spreja kudden med blandningen. När du lägger dig ner så kommer du märka hur välkomnande doften är – du kommer sova bättre och älska det!
 • Detta är enkelt och ekonomiskt, och kom ihåg att det finns andra alternativ där ute – prova på ros, ceder och kanel! Du kan även använda dessa sprejer för att doftsätta rum eftersom de är helt naturliga och fria från kemikalier! Försök dig på olika kombinationer och berätta för oss om dem!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • M., I., S.M., M., S.R., M., & M., S. (2015). The effects of aurantium scent on sleep quality in patients undergoing hemodialysis in select hospitals affiliated to Mashhad university of medical sciences in 2014. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Yang, H. J., Kang, H.-Y., & Kim, I.-S. (2011). The effects of aroma foot reflex massage on sleep, depression and problem behaviors on elderly with dementia. Korean Journal of Adult Nursing.
 • Field, T. (2004). Massage and aroma therapy. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2004.00219_06.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.