Drick din C-vitamin: hälsofördelar med apelsinjuice

Drick din C-vitamin: hälsofördelar med apelsinjuice
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Apelsinens beståndsdelar är mycket mer koncentrerade när den pressats i juice, vilket gör juicen mer “terapeutisk” än själva frukten. Dagens artikel diskuterar hälsofördelar med apelsinjuice.

Egenskaper hos apelsinjuice

Mag-tarmkanalen

Det är bevisat att apelsinjuice ger massor av hälsofördelar för magen. Den har förmågan att reglera dess funktioner samt förebygga vissa komplikationer, som till exempel:

  • Gastrit och gastroduodenalsår: apelsinjuice är mycket effektivt för att lindra stark halsbränna. Denna juice bör konsumeras mellan måltiderna utan intag av andra livsmedel samtidigt. Denna metod är det mest effektiva sättet att konsumera den.
  • Lever: att dricka apelsinjuice utan något till mellan måltiderna kan vara till stor hjälp för levern. Detta kan förebygga dålig matsmältning, svullnad, samt jäsning av maten.
  • Gallproblem: apelsinjuice hjälper till att producera mer galla. Det är därför den anses vara mycket bra för personer som lider av biliär cirros.
  • Diarré och förstoppning: det är välkänt att tarmarna lider mycket under diarré- eller förstoppningsepisoder. Därför är det rekommenderat att dricka denna juice eftersom den har förmågan att reglera och stabilisera tarmarnas funktioner.
  • Matsmältningsbesvär: på samma sätt kan apelsinjuice effektivt lindra problem som orsakas av dålig matsmältning eftersom den har förmågan att eliminera matrester i tarmarna, vilket ofta är orsaken till dessa problem.

Urinvägarna

Apelsinjuice besitter fantastiska alkaliska egenskaper, vilket är mycket viktigt för att rena blodet. Det löser syror och hindrar dem från att bli kvar i njurarna och orsaka njursten. Urinsyra är det som primärt ligger bakom bildandet av njursten.

Metabolism

Utöver att verka alkaliskt har apelsinjuice även en stor effekt på ämnesomsättningen.

Apelsinjuice kan också hjälpa många patienter som lider av:

Gikt eller artrit

Urinsyra sätter sig i lederna hos personer som har gikt eller artrit, vilket orsakar en mycket intensiv smärta. Apelsinjuice alkaliserar och bidrar till att minska nivåerna av denna syra, vilket ger märkbart förbättrade hälsoförhållanden hos dessa patienter.

Diabetes

Apelsinjuice rekommenderas för diabetespatienter eftersom denna frukt innehåller mycket lite socker och har vätskedrivande effekter. Detta gör att den kan reglera blodsockernivåer och tack vare dess höga innehåll av C-vitamin skyddas patienter med typ 2-diabetes mot de effekter som denna sjukdom orsakar i kroppen, såsom infektioner, dålig läkning, dålig syn och en lång rad andra problem.

Hälsofördelar med apelsinjuice

Apelsinjuice vid influensa

Influensa
Apelsinjuice innehåller en hel del C-vitamin, vilket gör den mycket effektiv för snabb återhämtning från vissa sjukdomar, som t. ex. influensa. Den verkar också starkt förebyggande mot influensa. Dessutom kan apelsinjuice vara till stor hjälp för personer som lider av luftvägssjukdomar och personer som drabbas av allergier samt bidra till att minska hostattacker, alla goda hälsofördelar med apelsinjuice.

Apelsinjuice bromsar åldrandet

Den C-vitamin som finns i apelsinjuice har underbara antioxidativa egenskaper. Detta gör den mycket effektiv mot de skadliga effekterna av fria radikaler i kroppen eftersom dessa orsakar åldrande. Att dricka mycket apelsinjuice kan också vara bra för att förhindra eller åtminstone bromsa en hel del av de åkommor som drabbar våra kroppar genom årens lopp. Följande är ytterligare några hälsofördelar med apelsinjuice:

  • Åderförkalkning: apelsinjuice är mycket viktigt för att förbättra blodcirkulationen. Dess kraftfulla antioxidanter och trombocythämmande egenskaper har förmågan att förbättra cirkulationen, hindra att blodproppar bildas i artärerna samt förebygga och undvika åderförkalkning.
  • Hypertoni: ett hälsosamt blodtryck är mycket möjligt med en bra blodcirkulation, vilket gör att du kan undvika problem med högt blodtryck.
  • Dövhet: C-vitamin har visat sig vara en utmärkt hjälp för att förebygga dövhet.
  • Synförlust: rätt konsumtion av C-vitamin är en stor hjälp för att förhindra synförlust samt tillhörande sjukdomar, som t. ex. grå starr.
  • Cancer: Det har bevisats genom ett stort antal studier som har gjorts på detta vitamin att genom att vara en kraftfull antioxidant har det förmågan att potentiellt minska risken för cancer.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.