Minska risken för utvecklingen av grå starr genom maten

Det finns många livsmedel som kan hjälpa till att hålla dina ögon friska och förhindra utvecklingen av grå starr. Läs mer i den här artikeln!
Minska risken för utvecklingen av grå starr genom maten
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Grå starr är ett synproblem som kan utvecklas på grund av de förändringar som ögonen upplever som en del av åldrandet. Vill du minska utvecklingen av grå starr? Läs vidare!

Genom att synen blir suddig, gör detta tillstånd svårt för näthinnan att fokusera. På grund av detta skapar det dimmiga synintryck. Detta gör det svårt att känna igen färger, kontrastförändringar och att utföra normala vardagliga aktiviteter.

Vad som är bekymrande är att utvecklingen sker gradvis, särskilt under ålderdomen. Även om det kan behandlas med kirurgi, innebär grå starr en minskning av livskvaliteten.

Lyckligtvis kan anammande av hälsosamma vanor minimera risken för att utveckla grå starr, särskilt om man börjar med dem i ung ålder.

Bland dessa bör kosten nämnas speciellt. Detta är hur man får i sig de näringsämnen som ögonen behöver för skydd och förnyelse.

Vi vill ta tillfället i akt att rekommendera 7 livsmedel som, när de äts regelbundet, kan bidra till att förhindra utvecklingen av grå starr.

Börja genast äta dem!

1. Citrusfrukter minskar utvecklingen av grå starr

Citrusfrukter kan bidra till att förhindra utvecklingen av grå starr

Normal konsumtion av alla typer av citrusfrukter kan bidra till att minska risken för eventuella synproblem som normalt kommer med ålderdomen.

Detta beror på deras innehåll av C-vitamin och betakaroten, två näringsämnen med antioxiderande verkan som hjälper till att skydda cellerna mot effekterna av oxidativ stress.

Dessa optimerar regenereringsprocessen i vävnaderna. Dessutom hjälper de till att minska den starka, skadande effekten som kommer av solen och gifter.

Se till att äta mycket:

 • Clementiner
 • Apelsiner
 • Citroner
 • Grapefrukt
 • Lime

2. Spenat stärker synen

Spenat är full med antioxidanter och antiinflammatoriska komponenter som hjälper till att ta hand om ögonhälsan och skydda mot degenerativa sjukdomar som grå starr.

Den innehåller folsyra, A-vitamin och zink. Dessa är näringsämnen som stärker synen samtidigt som de minskar försämringen orsakad av fria radikaler.

När du regelbundet äter spenat, hjälper det kroppen att förhindra skador orsakade av stress, och även att minska risken för att drabbas av makuladegeneration.

 • Se till att du äter flera portioner spenat under veckan, helst rå, i smoothies eller sallader.

3. Olivolja förhindrar degenerering

Olivolja är rik på antioxidanter och essentiella fettsyror

Extra virgin olivolja är ett av de nyttigaste livsmedlen som finns, och som du alltid bör ha i din kost.

Rikt på antioxidanter och essentiella fettsyror, är detta ett livsmedel som skyddar din syn samtidigt som det förhindrar försämring av linsen och näthinnan.

Olivolja rekommenderas för att motverka problem som kan komma i samband med inflammation. Det är också perfekt för att minska kolesterolet.

 • Ät en matsked olivolja om dagen på tom mage och använd det på sallad, i soppor och i andra rätter varje dag.

4. Vetegroddar

Att införliva vetegroddar i kosten hjälper kroppen att absorbera mer essentiella aminosyror och E-vitamin, näringsämnen som minskar degenerering av ögonhinnorna.

Detta livsmedel minskar förlusten av proteiner i linsen samtidigt som det stoppar de negativa effekterna av gifter och solen.

 • Använd det som en ersättning till raffinerat mjöl.
 • Tillsätt det i smoothies och morgongröten.
 • Ät det som ett tillskott.

5. Kallvattenfisk skyddar ögonen

Omega-3 förbättrar blodflödet

Omega-3-fettsyror som finns i kallvattenfisk är näringsämnen som hjälper till att skydda dina ögon mot degenerativa sjukdomar och för tidigt åldrande av cellerna.

Dessa fettsyror förbättrar blodflödet, minskar kolesterolet och bidrar till att minska inflammation som stör ögonhälsan.

Se till att äta:

 • Tonfisk
 • Sardiner
 • Makrill
 • Lax
 • Sill
 • Öring
 • Ansjovis

6. Ägg skyddar synen

Ägg är en viktig källa till lutein och zeaxantin, två ämnen med förmågan att skydda ögonen mot den försämring som uppstår på grund av cellulärt åldrande.

De hjälper till att skydda ögonhälsan, särskilt när man utsätts för faktorer som orsakar stress och andra svårigheter.

 • Ät hela ägget, det är gulan som är den del som mest hjälper ögonhälsan.

7. Grönt te förhindrar utvecklingen av grå starr

Grönt te innehåller antioxidanter

Antioxidanterna som finns i grönt te kan minska risken för ögonsjukdomar, särskilt de sjukdomar som är förknippade med den försämring som orsakas av fria radikaler.

Dricker du regelbundet grönt te, hjälper det till att förhindra utvecklingen av grå starr. Detta beror på att det minskar ögats sönderfall och linsskador.

Det bör nämnas att förutom detta, är grönt te en dryck som balanserar antiinflammatoriska processer i hela kroppen. Detta är nyckeln för att minska risken att drabbas av sjukdomar som makuladegeneration.

 • Tillaga en kanna grönt te och drick det två gånger om dagen, minst tre gånger i veckan.

Som du kan se finns det många nyttiga livsmedel som kan hjälpa till att stärka dina ögon för att minska risken för synproblem och förhindra utvecklingen av grå starr. Införliva dessa i din vanliga, hälsosamma kost, och kom ihåg att också dricka vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sekar P., Dixon PJ., Chauhan A., Pigmented contact lenses for managing ocular disorders. Int J Pharm, 2019. 555: 184-197.ç
 • Omar ZA., Monster BA., Farahat MA., Effect of high dose omega 3 on lipid profile and inflmmatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl, 2019. 30 (3): 634-639.
 • Sheng Y., He F., Lin JF., Shen W., Qiu YW., Tea and risk of age related cataracts: a cross sectional study in Zhejiang province china. J Epidemiol, 2016. 26 (11): 587-592.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.