Hur du kan undvika kemikalier i vardagen

Ifall vi stannade upp i några minuter för att tänka på hur många kemiska produkter vi använder under en vanlig dag hade vi blivit chockade. Vi hade även börjat undra ifall det finns naturliga alternativ för att förhindra ytterligare skador på vår hälsa och miljön.
Tips för att undvika kemikalier

I denna artikel kommer vi att diskutera vilka produkter som kan bytas ut mot naturliga alternativ, som är fördelaktiga för både vår hälsa och planeten. Så fortsätt läsa för att få reda på hur du kan undvika kemikalier i vardagen.

Rengöringsprodukter i hemmet

För rengöring av golv och disk och då vi tvättar kläder använder vi ofta kemiskt baserade produkter som enkelt kan bytas ut mot något så vanligt som citron, bikarbonat eller vinäger för att undvika kemikalier. Dessa användes förr och fungerar än idag. De är speciellt bra för hushåll med små barn.

citron2

Personlig hygien

Varje dag förstör vi kroppens naturliga pH-balans med aggressiva produkter. Medan vissa säger att de har en naturlig pH på 5.5, så som på huden, är verkligheten den att endast naturliga produkter är fördelaktiga.

Vi använder många typer av produkter varje dag som innehåller giftiga ingredienser, tungmetaller, petroleum eller aluminiumderivat, och annat, som går in i våra kroppar genom porer och slemhinnor och producerar gifter som, över tid, kan orsaka en rad olika sjukdomar. På kort sikt kan de även orsaka hudproblem, allergier, cystor, mm.

Lyckligtvis finns det vissa naturliga alternativ för dem:

 • Schampo: Schampo innehåller alltmer sofistikerade dofter och ser allmänt ‘snyggare’ ut än förr, men de får detta genom att man lägger till kemiska ingredienser. Detta gör att vårt hår ser bra ut, men genom att använda skadliga substanser som bara är fördelaktiga på kort sikt. Vi rekommenderar att du för att undvika kemikalier använder schampo som är gjorda med naturliga ingredienser som saponin eller kokosnöt, eller lär dig att tvätta håret utan att använda schampo.
 • kopp

  Tips för att undvika kemikalier i kosmetika

  Kosmetika är ofta väldigt giftigt eftersom dessa produkter innehåller väldigt aggressiva ingredienser som gör att de håller längre. De kan innehålla tungmetaller och petroleumderivat, mm.

  Välj istället att handla kosmetika i naturapotek. Leta exempelvis efter en maskara som är gjord helt på vegetabilisk färg, läppstift gjorda på vegetabiliska oljor och naturliga färger, eller eyeliners gjorda med kol eller kahal, ett mörkt bläck från Indien som även har terapeutiska egenskaper eftersom det hjälper till att ta bort orenheter runt ögonen.

  Vissa av dessa produkter kan vara betydligt dyrare än de vanliga varianterna, men vi måste sätta vår hälsa först och undvika kemikalier, och de kommer därför vara mer prisvärda i det långa loppet.

  Vi hoppas att du har dragit nytta av denna artikel med tips för att undvika kemikalier i vardagen!