Odla ett eget citronträd från frö i ditt eget hem

Odla ett eget citronträd från frö i ditt eget hem

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vi vet att citronträd blommar året runt utomhus och framförallt i områden där klimatet är soligt och varmt. Många personer känner dock inte till att det även är möjligt att odla ett citronträd inomhus, precis som vilken annan växt som helst. Alla kan dra nytta av dess värdefulla frukter, som är så fantastiskt bra för vår hälsa.

Om du har möjlighet att ta ett skott från ett citronträd så blir jobbet med att odla ditt egna träd enklare, och du kommer dessutom få frukt snabbare. Skott kan dock vara svåra att få fart på och kräver mycket skötsel för att bli bra. Å andra sidan så kan det vara en väldigt givande upplevelse att odla ett citronträd från frö, men det kan ta tre till sex år att få frukt.

Citrusfrukter, såsom citroner, erbjuder många hälsofördelar samtidigt som det är fullt möjligt att odla dem hemma. Frukterna blir fräschare, håller högre kvalitet och är helt fria från kemikalier. Vill du lära dig hur man odlar ett citronträd hemma från frön? Fortsätt då att läsa denna guide för att lära dig hur man gör!

Vad du behöver för att plantera och odla ditt citronträd

En citron

Citron på träd

Det är väldigt viktigt att börja med en ekologisk citron eftersom fröna från icke-ekologiska citroner kan vara sterila. Alla typer av ekologiska citronfrön fungerar, men om utrymme eller klimat är ett problem så rekommenderar vi att starta med en speciell citronsort vid namn meyer. Denna typ av citron är mindre och används som dekoration, vilket gör den perfekt för krukor i hemmet.

Blomjord

Alla typer av blomjord fungerar, men vi rekommenderar att använda en blandning av torvmossa, perlit, vermikulit och ekologiskt gödningsmedel.

Behållare

Skötsel av citronträd

För groning så räcker det med en behållare med dräneringshål som är 12-15 cm djup och 5-10 cm i diameter. Ha i åtanke att du kommer behöva plantera om trädet efter groning och att citronträd föredrar behållare som är breda snarare än djupa.

Solljus

Citronträd kräver mycket solljus, framförallt under groning. Det är bäst att placera dem nära ett soligt fönster eller i trädgården där de får rätt mängd dagsljus. Om du inte bor i ett klimat som får tillräckligt med ljus så kan du använda en växtlampa.

Hur man får citronfröet att gro

  • Först så blöter du blomjorden. Placera lite jord i en hink och lägg till vatten tills den är ordentligt blöt.
  • Skär upp citronen och välj det frö du tror har mest liv. Placera sedan fröet i din mun och sug tills all smak av citron är borta. Notera att fröet måste hållas blött för att kunna gro, så ha kvar det i din mun tills du ska plantera.
  • Plantera fröet runt 1-2 cm ner i jorden och täck över det. Vattna varsamt med en sprejflaska.
  • Täck behållaren med gladpack för att hålla fröet varmt och fuktigt. Du kan använda plastfilm eller en genomskinlig plastpåse med några hål i.
  • Kom ihåg att placera behållaren på en varm och solig plats. Du bör kolla den ofta och aldrig låta jorden torka ut. Notera dock att för mycket värme eller fukt kan få fröet att ruttna.
  • Efter två till tre veckor bör du kunna se citronträdet sticka upp ur jorden. Ta bort plastfilmen och ställ den lilla plantan på en plats med direkt solljus.
  • Kom ihåg att sköta om din planta varje dag och att ge den gott om vatten, solljus och ekologiskt gödsel.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.