Fem läkande växter du kan odla hemma

Det spelar ingen roll om du bor i ett litet hus. Möjligheten att odla sina egna läkande växter hemma är alltid värd att utnyttja. Du behöver bara några blomkrukor, konsekvent vattna dem då och då och ställa dem på en ljus plats. Aloe veta, kamomill, mynta… alla dessa växter kommer hjälpa dig, och dina barn kommer älska att se dem växa. De kommer dessutom lära sig om de underverk som naturen ger oss.

Medicinalväxter som du kan odla hemma

Att ha en egen trädgård med medicinalväxter och läkande plantor hemma är nästan som att ha ett litet apotek som du kan dra nytta av jämt. En förkylning, magont, en skada som inte vill läka eller något avslappnandeNaturen är vis och fantastiskt – ett läkemedel som alla har tillgång till och som du kan lära dig saker av. Så varför inte ha ett eget urval av medicinalväxter hemma? Det är klart du ska ha. Det är väl värt det, så notera följande växter eftersom de är de vanligaste läkande växterna som du enkelt kan odla i krukor.

1. Aloe vera

aloe-vera-3

Aloe vera behöver inte överdrivet mycket vård. Du sätter den bara i krukor med gott om ljus på till exempel balkongen och vattnar den då och då. Den tenderar att frodas väl. Dess köttiga blad innehåller vatten, enzymer och aminosyror som är kapabla att läka skadad hud. Du kan enkelt få ut den läkande gelen genom att skära av dess blad. När du odlar den hemma så bör du notera att det alltid är bättre att göra det i en lerkruka snarare än en i plast. Fyll den med vanlig jord som till 50% består av torvmossa, och lägg i två fingertoppar sten i botten för dränering. Det är viktigt att den alltid har direkt solljus och att den skyddas från kyla på vintern.

2. Mynta

mynta

Vem kan motstå ett härligt avkok på mynta mitt på eftermiddagen? Det är utmärkt för magkramper och har även lugnande effekter som du kan kombinera med andra typer av växter för att göra teer och avkok. Den är ett utmärkt naturligt läkemedel som du kommer älska att odla i en kruka eller trädgård. Garnera dina desserter, måltider och mer. Men hur odlar man den? Väldigt enkelt. Detta är en växt som du kan plantera alla tider på året och som kräver minimal omvårdnad. Den håller även bin, löss och andra insekter borta. Hitta en lerkruka, lägg i lika delar jord och torvmossa så väl som en stenbas för dränering. Mynta föredrar indirekt solljus, så ställ den inte direkt i solen.

3. Salvia

salvia

Vet du vad ordet ”salvia” betyder? ”Att ha god hälsa”. För att dra nytta av denna fantastiska medicinalväxt så bör du leta efter lerjord och se till att du alltid har dränering i basen. Salvia behöver även mycket direkt solljus, vilket är varför det är perfekt att sätta den på ditt hus balkong eller vid hörnet av ditt hus som alltid är soligt. Den är avslappnande, främjar ämnesomsättningen och perfekt för att minska inflammation och till och med huvudvärk. Kan du motstå att skaffa den?

4. Persilja

persilja

Persilja är en utmärkt avgiftare. Den renar dina njurar, tar bort dålig dålig andedräkt, skyddar ditt immunförsvar, kryddar dina måltider och har även goda mängder järn. Det är fantastiskt att ta en tesked av denna fantastiska växt, som alla bör ha hemma, varje dag. Men hur odlar man den? Det är väldigt enkelt. Persilja behöver minst fem timmars solljus om dagen, och efter det kan den stå i skuggan. Du kommer behöva en kruka med lite jord, lite torvmossa och en stenbas. Det negativa är att den tar ganska lång tid att odla fram, så du bör inte glömma att vattna den även om du tror att fröna aldrig kommer slå rot, för det kommer de. Det kommer ta några månaderna, men de kommer växa, och när de gör det så kommer du undra hur du någonsin kunde leva utan den. Kom ihåg att din persilja alltid kommer ha mer smak än den du köper från matbutiken, och du kommer dessutom kunna skära den när du vill utan att riskera att den tappar sina egenskaper i kylskåpet, som den gör när du köper den.

5. Kamomill

kamomill

Kamomill är en läkande växt som alla bör ha hemma. Den hjälper dig slappna av, få bättre sömn, reducerar oro och reglerar hjärtproblem. Det är därför den är bra att ha till hands så att du kan göra ett avkok när du behöver det som mest. Hur odlar man den? Det är enkelt. Du ska alltid plantera den på sommaren när det är som varmast. Du kommer behöva en del mörk jord och en med sand så att vattnet alltid kan dräneras. Du bör sedan sätta den i en del av ditt hus där det är ljust, men inte för ljust och inte i direkt solljus. Kom ihåg att du kommer behöva blommorna för att göra ett avkok på kamomill, vilket är varför du måste vänta på att blommorna ska bli helt utslagna innan du plockar dem. Var dock försiktig och dra inte upp roten, för då kommer de inte kunna blomma igen.

Vi uppmuntrar dig att odla dessa medicinala och läkande växter hemma med dina barn så att du kan njuta av deras hälsosamma effekter.

MER FÖR DIG