Tips för att sova bra efter en lång dag

Vissa dagar är bättre än andra. Här ger vid dig tips på hur du kan sova bra även efter en jobbig dag.
Tips för att sova bra efter en lång dag
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Skriven och verifierad av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns hemska dagar med tusentals orosmoment och förpliktelser. Det är dessa dagar som allt känns komplicerat. Kanske har du inte sovit bra på sista tiden, försovit dig och inte kunnat hitta nycklarna. Din chef är på dåligt humör. Kort och gott så verkar det som att du vaknade på fel sida av sängen. Läs vidare för att ta del av våra bästa råd för att sova bra.

Det enda du vill är att dagen ska få ett slut så att du kan springa hem, slappna av och sedan gå till sängs och glömma allt och få en ny start nästa dag. Alla har vi ibland, eller ofta, dåliga dagar som man bara vill glömma. Det är därför vi vill uppmärksamma några tips på hur man kan sova som en ängel även efter en hemsk dag.

När du är på väg hem så ska du ta dig tid att tänka på saker som gör dig glad och lugn. Lyssna på din favoritmusik. Detta är ett bra steg för att du ska kunna börja slappna av i sinnet och bli av med dålig energi.

När du väl är hemma så kan du börja gå igenom de tips för att sova bra som vi listar nedan.

Våra bästa tips för att sova bra

  • Först ska du sätta på dig bekväma kläder. Ha inte på dig saker som stör dig. Frigör dig själv.
  • Lägg dig i ett superavslappnande bad med din favoritdoft. Sätt på lugn musik som hjälper till att lugna ner dina nerver.
  • Eftersom du redan påbörjat det på väg hem så ska du fortsätta att tänka bra tankar – dagdröm och låt fantasin flöda. Tänk positivt om morgondagen och att det kommer bli en bra dag då allting går vägen.
  • Du kan även använda meditationstekniker. Om inte är vad vid detta så är detta ett bra tillfälle att lära dig. Du kommer märka hur de tar bort din stress.

Massage och andning

  • När du tar ett bad kan du massera din kropp. Börja med mjuka smekningar och massera sedan spända muskler djupare. Glöm inte dina fötter eftersom de samlar på sig mycket av spänningarna. Du kommer märka hur din kropp känns bättre efter en bra massage.
  • Massera även din skalp. Vissa personer har känslig skalp, så det är inte nödvändigt att göra det hårt. Det viktigaste är att du själv ska gilla det. Kom ihåg att en massage inte ska göra ont.
  • Gå vidare till nacken och dra fördel av att ha din favoritdoft på händerna. Applicera några droppar i dina händer och massera nackområdet. Tryck aldrig direkt på ryggraden – endast på sidorna. Du kan göra små cirklar med dina fingrar eller använda tummen och pekfingret på vardera sida om ryggraden. Gå upp och ned med tillräckligt tryck, utan att orsaka smärta. Du kommer känna att dina muskler börjar slappna av.
  • Det är nu dags att börja arbeta med dina lungor. Andning hjälper inte bara till att göra din kropp avslappnad. Om du tar det lugnt och andas djupt och långsamt så kommer syret nå dina celler lättare. När du är stressad eller spänd blir din andning generellt sett ytlig, vilket gör att du inte kan dra nytta av fördelarna från bra andningstekniker. Du kommer inse att dina muskler börjar slappna av när du släpper ut luften från lungorna.

Bad

Du kan ta ett bad i 15 till 20 minuter. Du kan självklart stanna i vattnet längre än så, men överdriv inte. När du beslutat att göra detta så finns det bara en till ingrediens för total avslappning och att kunna sova som en ängel.

person i ett avslappnande bad

Kamomill

Avslutningsvis så ska du dricka ett avkok av kamomill. Detta kommer öka din kropps avslappning och förbereda den på en uppfriskande vila. Om du blir hungrig så ska du undvika att äta mycket mat. Om du vill att din sömn ska vara effektiv så bör du satsa på en lätt sallat eller frukt. Stora måltider orsakar insomni.

Notering: De rekommenderade esoteriska oljorna för avslappning är lavendel, apelsin och sandelträ. Du bör undvika mint och rosmarin.

Om du följer dessa tips för att sova bra så kommer du definitivt känna dig mer avslappnad och ha ett lugnare sinne.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.