Musik och dess förmåga att påverka vårt humör

Visste du att du kan motverka mentala sjukdomar och även några fysiska med musikens kraft? Det spelar inte någon roll vilken genre du väljer. De är alla bra för dig!
Musik och dess förmåga att påverka vårt humör

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Musik får dig att slappna av och gör sig av med dina orosmoment, får dig att dansa och uppmuntrar dig till att sjunga så högt du bara kan. Det berättar din historia och får dig att glömma det förflutna. Vi kanske till och med behöver det mer än vi tror. Det kan ändra ditt humör på ett ögonblick och göra så att en grå dag exploderar med färg.

Musik och humör

par som lyssnar på musik

Folk har känt till de positiva effekterna av att lyssna på musik i många år. Även under de stora filosofernas tid brukade de sjunga för att lindra stress.

Vissa sånger och hymner används i krig för att inspirera soldaters mod och självförtroende. Sportevenemang spelar musik för att liva upp massan. Samma sak händer i skolan: barn lär sig nummer och alfabetet genom sånger.

Till och med affärer spelar musik för att uppmuntra dig till att köpa mer, och restauranger spelar musik för att du ska äta mer. Det fungerar hos tandläkaren för att få patienter att känna sig bättre, och i hissar för att folk inte ska känna sig uttråkade.

Stilen spelar inte någon roll

Det stämmer att alla har sin egen musiksmak, men det finns viss “universell” musik som har fantastisk påverkan. De sånger som din mor sjöng för dig, de melodier du hörde som barn och de sånger du associerar med en behaglig upplevelse är universella och uppskattas av alla. När du hör en viss typ av musik försvinner din ångest, stress och dina orosmoment tack vare musikens lugnande krafter.

Och vi pratar inte bara om klassisk eller meditationsmusik, utan även om kärlekssånger eller R&B, etc. Vissa ljud har en bättre förmåga att förringa negativa känslor. Vissa rytmer är bättre för avslappning, men alla stilar kan användas som terapi.

kvinna som dansar till musik

Musik som påverkar ditt humör kan du använda i vilken situation du vill och när som helst. Vissa kanske behöver höra snabba sånger för att känna sig bättre, medan andra tycker mer om långsamma.

Musik, fokus och sömn

När du var i skolan brukade lärarna förmodligen sjunga vissa sånger för att hjälpa dig att komma ihåg saker: färger, djur, länder, etc. Att relatera information med sång hjälper dig att komma ihåg saker bättre. Det är också ett kul sätt att lära sig!

Ljud kan även hjälpa patienter med vissa sjukdomar, som cancer och multipel skleros. Det hjälper även folk att återhämta sig från operationer, olyckor, etc. När man är ledsen eller deprimerad är det svårare att hantera smärtan. Därför kan musik fungera bra.

kvinna som lyssnar på musik

Att lyssna på en viss sång innan man går till sängs kan också leda till en mer komplett sömn. Om du har svårt att sova, gör då en lista med avslappnande sånger och lyssna i sängen. Stäng ögonen och andas långsamt. Sömnen kommer snart att ta över och du kommer att sova som ett barn hela natten.

När folk får upp på morgonen tycker vissa om lugn, avslappnande musik för att minska stressen för resten av dagen. Andra tycker om snabb musik för att verkligen få dem att vakna. Välj din favorit!

När du verkligen är irriterad, ilsken eller bara på dåligt humör kan musik vara precis det du behöver. Det minskar mängden hormoner som gör dig stressad och ökar produktionen av de som gör dig lycklig. Det handlar bara om att välja en låt som fungerar för dig.

hörlurar

Även om du tycker om rock och elektronisk musik ska du även försöka lyssna på andra stilar som jazz eller blues för att lugna dina nerver och din hjärtrytm.

Effekterna av musik på din hjärna

De ljud du utsätts för varje dag påverkar ditt sinne, och kroppen släpper ut dopamin. Detta hormon utsöndras även när du gör något du tycker om. När du hör en sång du tycker om aktiverar hjärnan olika delar. Vissa sånger får det område som har hand om emotionella svar att “lysa upp”.

man som lyssnar på musik

Med tid och repetition kan musik hjälpa dig att:

  • Lära dig språk och främja kreativitet.
  • Behandla neurologiska sjukdomar som Alzheimers, Parkinson samt autism.
  • Behandla vissa emotionella problem som till exempel ångest, ledsamhet, lågt självförtroende, osv.

Så vad väntar du på? Sätt på din favoritsång och njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.