Vilka färger påverkar dina känslor?

Även om effekten färger har på oss är medfödda har varje person sina favoritfärger som de inte bör tveka att använda i sina liv för att må bättre.
Vilka färger påverkar dina känslor?

Senaste uppdateringen: 07 januari, 2019

Det finns vissa färger som faktiskt kan påverka humöret. Därför är det alltid användbart att förstå lite om hur färgernas psykologi fungerar. Det gör att du kan skapa arbetsutrymmen och privata platser där du kan arbeta och leva bättre.

Alla har en favoritfärg. Även om vi inte vet hur det fungerar fullt ut finns det dessutom vissa nyanser och toner som drar ner oss på jorden och definierar oss.

Idag vill vi presentera en summerad version av en intressant studie som utfördes av psykologen och sociologen Eva Heller, i en bok vid namn “The Psychology of Color”. Boken består av referenser till detta viktiga fält, som tacklar intima förhållanden mellan färger och känslorna de frammanar i oss.

Därför bjuder vi in dig att lära dig mer om detta ämne nedan. Kanske kan du till och med ta reda på mer om din personlighet?

Färgernas psykologi

Det är mycket möjligt att många av oss finner det svårt att tro att färger kan vara karaktärsdrag för personlighetsmönster eller att de kan förändra ens humör.

Av den anledningen har psykologen Eva Heller från Free University of Berlin utfört en omfattande studie där hon analyserade svaren och beteendena hos 2,000 personer i relation till vissa färger och känslorna de orsakade.

Tack vare studien kunde hon visa att vissa associationer inte görs slumpmässigt, utan snarare är universella upplevelser som har mycket att göra med våra förfäder, vår barndom, vårt språk och våra tankar. Med det i åtanke kan man nästan säga att effekten färger har på oss är medfödd. Låt oss ge ett exempel: ingen skulle arbeta eller ens slappna av i ett rum som målats i rött eller svart.

Om väggarna istället var gröna, vita eller blå skulle rummets effekt på humöret vara mycket mer positiv. Vi ska berätta varför nedan, där du även finner mer information om varje färg.

maskrosor vid hus

Blå färger

Från studien, som utfördes av Dr. Heller under flera år, står det klart att befolkningens favoritfärg var blå, följt av grön.

Det tros finnas 111 nyanser av blått. De generella karaktärsdragen hos denna färg är följande:

 • Blå representerar sympati, harmoni samt spirituella och gudomliga dygder.
 • Färgen tillhandahåller en viss känsla av avstånd, men även fantasi.
 • Den symboliserar intelligens och är lika feminin som den är maskulin.

Grön

 • Grön är utan tvivel en av de mest älskade och intressanta färgerna. Färgen kopplas till hopp, fertilitet, liv och hälsa. Det är därför grön är en högkraftig färg.
 • Den kopplas även till de tidigaste stadierna i livet eftersom den har en energigivande nyans som frammanar frihet och den mest intensiva styrkan.
färgglada träd

Röd

Du har säkert redan ett hum om vad denna färg symboliserar för merparten av befolkningen: mycket riktigt passion, men även hat.

 • Det finns 105 nyanser av rött. Sedan antiken har denna färg kopplats till överklassen och rikedom.
 • Röd är även en dynamisk färg, vilket uppmuntrar till den mest intensiva aktiviteten.
 • Här kommer ett intressant faktum om färgen röd: enligt Dr. Hellers studier är röd färgen som djur gillar minst.

Gul

Dr. Hellers analys indikerar att gul är en av de mest motsägelsefulla färgerna.

 • Folk ser den som en underhållande färg, men relaterar den även till svek.
 • Den symboliserar mognad och sensuell kärlek.
 • Man har även sagt att gul är en väldigt optimistisk färg som uppmuntrar arbete, läsning, skrivande och skapande av saker rent generellt.

Lila

Lila är utan tvivel en av de mest intressanta färgerna. Den kopplas till magi och feminism. Vidare är lila en färg som representerar makt såväl som solidaritet och respekt.

svartblå fjäril

Orange

Trots att orange är en färg som är starkt kopplad till den buddhistiska kulturen belyser experter inom färgpsykologi att den är något underskattad. Detta eftersom orange är en perfekt färg för stunder och platser där du vill uppmuntra kontakt och social förståelse. Vidare attraherar den ljus och är underhållande, nöjsam och energisk.

Rosa

Vi kan mer eller mindre tänka oss vad denna färg vanligtvis relateras till: sköra saker, lockande saker, artighet och erotisk ömhet.

Men tänk också på att rosa är en väldigt passande färg i våra hem, eftersom den är avslappnande och avslöjar hopp såväl som kreativitet. Att kombinera rosa med andra färger bjuder otvivelaktigt på stor originalitet.

Vit

Det här är färgen för det goda, andar, nya starter, renhet och oskuldsfullhet.

Svart

 • Modedesigners älskar den här färgen. Det är därför vi bär svart för att ge vår utstyrsel ett elegant utseende.
 • Trots att vi än idag har tvivel om huruvida svart ska anses vara en färg (eftersom den saknar ljus, som alla färger har) fortsätter vi instinktivt uppfatta den som något negativt.
 • Bortom mode är svart relaterad till slutet, döden och brutalitet.

Det här ämnet är otvivelaktigt intressant, som du säkert märkt.

Det är sant att vi alla har en “favoritfärg”. Vi har faktiskt vanligtvis två eller tre favoriter. Tveka inte att använda dem om de får dig att må bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Psicología del Color.   eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
 • Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
 • Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
 • Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.