Avslappningsövningar för bättre sömn

Lägg dig ned, stäng av din mobiltelefon och TV, och försök att lämna dina orosmoln utanför sovrummet.
Avslappningsövningar för bättre sömn

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Ett av de vanligaste problemen idag är brist på sömn. Det finns massor av anledningar och precis lika många negativa konsekvenser. Att vila är viktigt för att låta kroppen återhämta sig, regenerera vävnader samt lindra stress, bland annat. Med tanke på att vi idag alltid är på språng eller stressade över något kan dagens artikel komma väl till hands. Låt oss lära dig några avslappningsövningar för bättre sömn.

Sängdags är en helig stund på dagen

Vårt sinne är väldigt kraftfullt, men det är både på gott och ont. Vi kan sova bättre eller sämre beroende på vad vi tänker på. Det räcker inte med att lägga huvudet på kudden och “vänta” på att sömnen ska komma. Vissa somnar snabbare än andra, men att faktiskt kunna slappna av så att sömnen faller på är en helomvändning.

Innan vi listar några avslappningsövningar för bättre sömn ska vi dock ta en titt på några andra åtgärder.

Det finns många naturliga sätt att förbättra sömnen på utan att vända sig till piller eller andra lugnande medel, som att stänga av telefonen och TV:n när du ligger i sängen. Dessa vanor är skadliga för hälsan och kan, precis som droger, skapa ett beroende.

Undvik elektronik

Om du måste se på något innan du går till sängs är det bäst att undvika TV-serier och filmer som visar våld, död, dåliga nyheter, sorg eller rädsla, eftersom dessa stimulerar ditt centrala nervsystem och får dig ur balans när du försöker somna.

Idag går vi dessutom ingenstans utan våra mobiler, och det gäller även till sängen. Om du skickar ett SMS eller kollar sociala nätverk direkt innan du släcker lyset och stänger ögonen blir det svårare för dig att somna. Därför bör du försöka hålla dessa apparater borta från sängen och till och med stänga ner internet över natten.

Bättre sömn

Sovrummet är till för sömn

Ytterligare en paragraf måste hänges åt användningen av ditt sovrum. Vi säger inte att det är fel att äta frukost i sängen på helgerna, men du bör inte använda din säng för att till exempel plugga.

Om du vill få bättre sömn bör du inte associera sängen med den där rapporten som är försenad på jobbet. Din säng bör aldrig används för studier eller arbete, och du kommer att sova bättre om du kommer ihåg det.

Ät rätt

Avslutningsvis kommer vi till ämnet mat, som är ännu närmre relaterat till hur vi vilar och sover. Om din middag var enorm, full av stekt mat, fett och socker – eller om du drack mycket alkohol eller kaffe – kan det ta timmar innan du kan somna ordentligt.

Utöver att äta tidigare (minst två timmar innan läggdags) bör du försöka att inte överäta, inte äta samma sak varje kväll och dricka örtteer istället för koffeinberikade drycker. Välj livsmedel som är råa snarare än högprocessade, eller ät åtminstone mindre av dem på kvällarna.

Avslappningsövningar för bättre sömn

Att dra nytta av de nattliga timmarna för sömn är inte en trend – det är viktigt. Sömn hjälper till att ladda om ditt sinne med positiva tankar. Om du sover bra lämnar du stress, trötthet, smärta, oro och ångest bakom dig.

Sängen är till för att sovas i

Hur gör du det då? Prova en meditationsteknik kombinerad med vanorna vi beskrev ovan för att uppnå bättre sömn. När du väl har börjat kommer du aldrig sluta, och du kommer vilja göra det varje dag. Du bör dock veta att ditt sinne inte är redo för meditation i början och att det kan vara svårt att uppnå koncentration och avslappning, men försök att inte tvinga fram det, bli inte frustrerad och ge inte upp.

Om du är van vid andra metoder för att somna (såsom att se på TV eller ta sömnpiller) är det svårare för din kropp att svara på naturliga metoder. Men ge inte upp, för till slut kommer du nå framgång. Att lära sig några avslappningsövningar för bättre sömn låter dig inte bara sova bättre på natten, utan gagnar dig även i nästan allt du gör. Följ dessa steg:

Ät en lätt middag

Vi har redan sagt att det är viktigt att du inte äter för mycket på kvällen. När din kropp arbetar hårt för att smälta maten är det svårt för den att koncentrera sig på något annat. Om du somnar mitt i smältningen vaknar du mitt i natten eller känner dig tung på morgonen. Gör som så många andra och ät en frukt (eller två) innan du går till sängs.

Ge dig själv massage

Pressa fingertopparna (se till att inte använda naglarna) mot din skalp och rör dem varsamt mot pannan och tillbaka mot nacken. Det finns även massageverktyg som kan vara till hjälp, och du kan även be din partner nå de områden du inte kan komma åt. Det bör ta fem till tio minuter, och du kommer känna dig mycket mer avslappnad.

Bra sömn

Lyssna på lugn musik

Om du bor i en stad är du säkert van vid oljud. Det betyder dock inte att det är bra för din hälsa. Sätt på lite fridfull musik, helst instrumental, likt den som används i yogapass i hinduistisk, buddhistisk eller kinesisk stil.

Du kan även välja klassisk musik. Vissa föredrar att lyssna på naturljud, såsom kvittrande fåglar, ett porlande vattenfall eller regnet mot ett tak. Prova ett av dessa många musikaliska alternativ och se om något av dem hjälper dig slappna av.

Utöva medveten andning

Ytterligare en av våra avslappningsövningar för bättre sömn består av att du innan du går till sängs sätter dig med rak rygg på sängkanten och axlarna något tillbaka. Andas djupt genom näsan, långsamt, tre gånger i rad. Du kan stänga ögonen för att slappna av ännu mer.

Med varje utandning bör du tänka dig att du släpper på spänningar, stress och oro. När du andas in bör du tänka dig ett mjukt, varsamt ljus som kommer in i din kropp för att läka och värma dig.

Rör på händer och fötter

I samma sittande position på sängkanten rör du dina fötter uppåt och nedåt, åt sidorna och i cirklar. Gör samma sak med händer och handleder. Du kommer gå till sängs avslappnad…. och sova som en ängel.

Sovande kvinna

Prova dessa avslappningsövningar för bättre sömn och sov gott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Insomnia: Relaxation techniques and sleeping habits. 2008 Aug 18 [Updated 2017 Mar 9]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279320/
  • Medic G, Wille M, Hemels ME. Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nat Sci Sleep. 2017;9:151–161. Published 2017 May 19. doi:10.2147/NSS.S134864
  • Hachul H, Oliveira DS, Bittencourt LR, Andersen ML, Tufik S. The beneficial effects of massage therapy for insomnia in postmenopausal women. Sleep Sci. 2014;7(2):114–116. doi:10.1016/j.slsci.2014.09.005
  • Wang, C. F., Sun, Y. L., & Zang, H. X. (2014, January). Music therapy improves sleep quality in acute and chronic sleep disorders: A meta-analysis of 10 randomized studies. International Journal of Nursing Studies. https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2013.03.008
  • Jespersen, K. V., Koenig, J., Jennum, P., & Vuust, P. (2015, August 13). Music for insomnia in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010459.pub2
  • Jerath R, Beveridge C, Barnes VA. Self-Regulation of Breathing as an Adjunctive Treatment of Insomnia. Front Psychiatry. 2019;9:780. Published 2019 Jan 29. doi:10.3389/fpsyt.2018.00780

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.