Är det dåligt att sova nära en mobiltelefon?

Om du inte vill stänga av mobiltelefonen på natten borde du åtminstone stänga av internetuppkopplingen och lägga den en meter från sängen.
Är det dåligt att sova nära en mobiltelefon?

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

I världen vi lever har mobiltelefonen blivit en allt viktigare del av vardagen. Så pass att vi numer aldrig skiljs från den. Vi tar den med oss oavsett vart vi går, och om vi glömmer den hemma känns det som att något fattas. Vi stänger inte av den under hela dagen och vi sover med den på nattduksbordet. Denna vana kan vara skadlig för vår hälsa. Vill du veta huruvida det är dåligt att sova nära en mobiltelefon eller inte? Få svaret i följande artikel.

Om du, likt miljarder människor, sover gillar att sova med din mobiltelefon bredvid sängen kan detta skapa många problemen (ej iakttagbara för tillfället) för din hälsa. Detta stämmer oavsett vilken tid på dagen det är, men under timmarna vi sover och har mobilen i närheten kan det leda till mardrömmar, oförmåga att sova och att du vaknar upp flera gånger per natt, bland annat. Anledningen? Den orsakar ändringar i systemet för vissa självreglerande processer, som din biologiska klocka och hjärtrytm.

WHO varnar

Världshälsoorganisationen har sagt att elektroniska enheter rent generellt (inte bara mobiltelefoner) kan vara dåliga för kroppen och öka riskerna för cancer. De producerar giftiga effekter som många forskare har erkänt.

Mobiltelefoner är baserade på icke-joniserande strålning och våglängder. En studie i Australien visade att det finns ett viktigt samband mellan användning av smartphones och sterilitet hos män, såväl som minskad spermiekvalitet. Hos båda könen såg man en ökning i stressnivåerna.

Trots att din mobiltelefon har en väckarklocka bör du verkligen stänga av den på natten. Detta eftersom den fortfarande kommunicerar med basstationer genom radiosändningar även när vi inte använder den. Detta betyder att telefonen konstant strålar ut elektromagnetiska vågor i miljön, även när den inte används. Att placera dem nära ditt huvud medan du sover är som att “sprida smittan” av dessa vågor, vilket inte är bra för oss.

Sömn

Alternativ till att sova med din mobiltelefon

Det finns två sätt: i det första stänger du av och låter den ligga på sin vanliga plats (nattduksbordet), samtidigt som du kommer ihåg att ställa en annan väckarklocka. I det andra låter du den vara på men lägger den i ett annat rum, till exempel köket eller vardagsrummet. Detta alternativ är sämre.

Om du inte vill stänga av telefonen eftersom någon kan försöka nå dig under natten borde du i alla fall stänga av din wifi och internetuppkoppling, som är farligare än radiovågorna. Experter rekommenderar att mobiltelefonen bör ligga minst en meter från kroppen när du sover. Vi kan till exempel lägga den på soffan eller en stol.

Ett annat problem att tänka på är att du inte ska ladda telefonen på natten när den ligger under din kudde. Det finns många fall där personer bränt sina ansikten eller händer på grund av att brand brutit ut i deras enheter. De flesta kuddar görs av material som är lättantändliga, vilket sätter oss i stor fara när vi sover eftersom vi inte är medvetna om vad som händer runt oss.

En annan risk relaterar också till att lämna mobiltelefoner på nattduksbordet, och detta är ångest eftersom vi konstant är på alerten och väntar på att saker ska hända, vilket gör att vi vaknar upp mitt i natten för att kolla e-post eller sociala nätverk om vi får en notifikation. Detta är en beteendeförändring som kan resultera i stress, sömnlöshet, dålig koncentration, kognitiva problem, brist på produktivitet, irritabilitet, mardrömmar, huvudvärk, mm.

Andra “hälsosammare” vanor när du använder mobilen

  • Håll samtalen korta och byt öra då och då om de pågår längre.
  • Om möjligt ska du genomföra samtal med “handsfree” för att undvika att hålla telefonen bredvid huvudet.
  • Låt inte barn använda mobiltelefoner, ens som leksaker.
  • Tala inte i mobiltelefonen på ställen där signalen är dålig eftersom enheten då måste skicka starkare radiovågor.
  • Bär inte mobiltelefonen mot kroppen, och speciellt män bör inte lägga den i byxfickorna. Undvik kontakt med huden.
  • Lägg den någon meter bort när du sitter vid skrivbordet.

Det är viktigt att låta våra mobiltelefoner vila och ta en paus från dem. Under natten bör vi vara dedikerade åt att sova och vila så att vi kan ladda om batterierna som vi spenderat under dagen. Det är bättre för mobiltelefonen att vara avstängd tills vi vaknar (om vi kan förmå det) eller tills vi åker till arbetet.

Kvinnor med mobiler

På så sätt kan vi undvika obalanser i vår sömn och i våra stressnivåer. Resultatet från studierna i detta ämne är fortfarande inte helt tydliga, men vad som delgetts oss får larmklockorna att ringa. Glöm heller inte att andra apparater i hemmet också kan vara skadliga för din hälsa.

Försök att inte ha TV-apparater eller datorer i sovrummet, till exempel. Stäng av routern när du går till sängs och försök att inte använda mobiltelefonen ända fram tills att du sluter ögonen. Givetvis ska du heller inte sova nära din mobiltelefon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.