Lär dig fördelarna med att vakna tidigt!

Lär dig fördelarna med att vakna tidigt!

Senaste uppdateringen: 15 december, 2018

Många har svårt att vakna upp tidigt, och även efter år av studerande eller arbete slutar det aldrig vara jobbigt. Men precis som med allt i livet måste du se att glaset är halvfullt, så vi kommer prata med dig om några av fördelarna med att vakna upp tidigt, så att du kan bli motiverad och förhoppningsvis kommer kunna njuta av det.

Bättre tidsplanering

äta tillsammans

När du vaknar för sent och sedan måste du rusa igenom allt lämnar det ofta dina aktiviteter oavslutade eller dåligt utförda och det orsakar en hel del stress. O m du å andra sidan vaknar tidigt har du tid att göra allt du behöver göra i lugn och ro, njuta av ett avkopplande bad, välja snygga kläder som passar dig, göra en läcker frukost åt dig och din familj, och komma till jobbet tidigt.

Vårda din hud

Ont i nacken

Om du inte sover bra ökar du risken för rynkor, och din hud kommer se uttorkad ut och vara mindre elastisk. Men att vakna upp tidigare behöver inte betyda att du förlorar några timmars sömn. Istället borde du lägga dig tidigare!

Lugn och ro

kvinna på stol

Om du har en hel del saker att göra kan du börja göra dem på morgonen, eftersom du slipper ljud från bilar, barn, prat, och andra saker som annars distraherar och stör. Att läsa en bok på morgonen, till exempel, är mer produktivt än att göra det på kvällen eftersom du har fyllt på med energi och känner dig mer fridfull.

Ät en bättre frukost

Uppdukad frukost

På grund av tidsbrist ersätts ofta frukosten med en bit frukt eller en kopp kaffe. Om du vaknar tidigt kommer du kunna äta en frukost som ger dig energin din kropp behöver för att börja dagen. Den perfekta frukosten innehåller “bra” fett, fibrer och mineraler.

Att vakna tidigt låter dig motionera

motionerande kvinna

Träning när som helst på dagen har sina fördelar, men träning på morgonen ökar ämnesomsättningen och skärper ens mentala förmågor. Det är också den tid på dagen när kroppen är mest utvilad och redo för fysisk ansträngning.

Så nu vet du de fördelar som kommer av att vakna tidigt på morgonen, men att göra det till en daglig rutin kan fortfarande vara ganska svårt. Följ dessa tips och öva varje dag så kommer du bli mycket bättre på att vakna upp tidigt.

Förändring – sakta men säkert

Du måste ändra dina sovvanor långsamt. Vakna upp 10 minuter tidigare är vanligt och gå till sängs tidigare än du är van vid. Gör detta varje dag och till slut når du den perfekta tiden. Du kommer märka att du börjar sova bättre rent generellt när du vaknar tidigt, vilket forskning har bekräftat.

Flytta väckarklockan

Många gånger kommer folk för sent till sina möten trots att väckarklockan ringt, p.g.a. att de omedvetet avaktiverade den eller tryckte snooze för fem extra minuter, fem till, och så vidare. Det är bättre att ställa väckarklockan någonstans där du inte kan nå den från sängen. Du kommer tvingas vakna och bli medveten om att det är dags att börja din dag.

Tänk positivt

Som sagt i början måste du se glaset halvfullt. Se inte på detta som något du måste göra, eller som något jobbigt. Värdera allt som du kan göra nu när du har vaknat tidigt. Till exempel, om du har någon hobby men din dag är full av saker att göra och du har inte har tid för dig själv kan du vakna tidigt och göra saker som du aldrig trodde att du kunde!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.