14 tips för att somna snabbare och sova bättre

Om du har möjlighet bör du bara arbeta fram till solnedgången och därefter koppla av. På detta sätt tränar du din kropp att associera natten med sömn och sluta vara så kvällspigg.
14 tips för att somna snabbare och sova bättre

Senaste uppdateringen: 01 januari, 2019

Du går till sängs, släcker lampan och försöker somna. Du sluter dina ögon och stänger ute omvärlden. Men sömnen infinner sig inte. Timmarna går och nervpressen ökar. Du vill inte titta på klockan eftersom du vet att det inte är många timmar kvar tills alarmet ljuder. Om detta är en vanlig företeelse i ditt liv bör du läsa följande artikel. Du kommer finna olika tips och metoder som kommer att hjälpa dig att somna snabbare.

Tips för att somna snabbare

En tredjedel av våra liv går åt till att sova. Det kan verka som en hel del, men det är verkligen nödvändigt för att ge oss energi (ladda batterierna). Sover vi inte tillräckligt kommer vi inte ha möjlighet att arbeta, studera, vara på gott humör, hålla oss friska mm. Har du svårt att somna? Du är säkert väl medveten om hur tråkigt det är att gå till kontoret med mörka ringar under ögonen. Din produktivitet kommer falla till bottennivåer såväl som ditt omdöme, ditt minne och din koncentration. Och dessutom kan det resultera i att man utvecklar diabetes, fetma och en kroniskt dålig attityd.

Har du svårt att sova någon enstaka natt resulterar det kanske bara med ett lite sämre humör dagen efter. Men för människor som aldrig får en god natts sömn är det ofrånkomligt att de drabbas av problem i det dagliga livet. För att undvika detta, prova att följa dessa tips.

Läs våra tips om hur du kan somna snabbare

Skaffa dig en god dygnsrytm

Kroppen kommer därmed veta när du ska sova och när du ska vara vaken. Du kommer veta när det är dags att koppla av och koppla bort stressen. Försök att alltid gå till sängs och vakna upp vid samma tidpunkter (ungefär desamma även på helgerna). På detta sätt hindras kroppen från att hamna i obalans, och du kommer att somna snabbare.

För dagbok

Detta hjälper dig att bli av med stresshormoner och minska trötthet såväl som nedstämdhet. Det är inte nödvändigt att följa en viss ordning för dina tankar. Du kan skriva om vad som helst som tynger eller bekymrar dig. Detta kan till exempel bidra till att du slipper ligga vaken hela natten och försöker lösa något problem.

Ät mer magnesium

Studier visar att magnesium är nödvändigt för en god natts sömn och att sova “som en stock”. För att somna snabbare, försök att äta livsmedel som pumpafrön, mangold och spenat.

Drick kamomillte

Detta är en lugnande och avkopplande dryck som minskar ångest och kan hjälpa dig att somna snabbare. En kopp innan sänggåendet är tillräckligt för att du ska få sova gott hela natten. En näve kamomill i 2,5 dl vatten är den perfekta dosen.

Kamomill

Motionera mera

Om du ägnar dig åt idrott eller annan fysisk aktivitet blir din kropp och ditt sinne tröttare när kvällen kommer. Du kommer inte längre ha några ursäkter för att inte somna. Motion ger dig också andra fördelar. Det hjälper dig att gå ner i vikt, minskar stress, lindrar spänningar, tonar muskler, förbättrar lung- och hjärtfunktionen, sänker kolesterolet och mycket annat.

Sluta arbeta när solen går ner

När så är möjligt bör du bara arbeta fram till solnedgången. På detta sätt upplyser du kroppen om att det är dags att vila och sluta tänka på jobbet när mörkret faller på. Använd istället kvällen till att till exempelvis träna, läsa eller leka med dina barn.

Ta en tupplur

Tvärtemot vad många tror går det bättre att sova under natten om du vilar upp till 30 minuter efter lunch. Sov inte mer än en halvtimme för efter denna period riskerar du att hamna i de djupare stadierna av sömn, vilket gör att du känner dig trött när du vaknar och bara vill gå och lägga dig igen. Eftermiddagen kommer då kännas mycket lång.

Sov minst sju timmar i sträck varje natt

Hur många timmar en person behöver sova varje natt är väldigt individuellt. Mellan 6 och 8 timmar är lämpligt, men det beror på dina aktiviteter och behov. Om du inte får tillräckligt med sömn kommer kroppen öka produktionen av kortisol. Detta kan leda till att du upplever ökad stress. Det kan också göra så att du drabbas av insulinresistens och löper större risk att få diabetes.

Sover gott

Sovrummet är endast till för att sova i

Reservera sängen för endast två aktiviteter: sömn och sex. Allt annat ska du göra i andra miljöer. Ät i matsalen eller i köket, titta på TV i vardagsrummet, arbeta på kontoret och så vidare.

Skapa en avkopplande atmosfär

Det är viktigt att du har en bra madrass, använder mörka gardiner för att stänga ute solljus, väljer mjuka färgtoner på väggarna, har bra luftkonditionering, ser till att rummet är fritt från buller, delar säng med någon som inte har mardrömmar (eller köper en större säng), klär dig i bekväma sängkläder (pyjamas) med mera.

Sov hellre i ett svalt rum än ett varmt

Om du har på alltför många lager av kläder eller har elementet på maximal värme blir det svårare för dig att ta dig upp på morgonen. Vid höga temperaturer får du en ojämn sömn. Dessutom svettas kroppen mer än vanligt, vilket kan leda till att du blir uttorkad.

Att sova

Ta igen förlorad sömn

Om du kom hem sent på lördagsnatten eller stannade uppe till två på morgonen för att studera är det viktigt att du tar igen den förlorade sömnen nästa natt så att du inte bygger upp ett sömnunderskott.

Undvik vissa livsmedel strax före sänggåendet

Allt som håller dig vaken, som koffein, läsk och fet mat, bör du undvika att äta före sänggåendet för att kunna somna snabbare. Det kan faktiskt vara rent kontraproduktivt att dricka kaffe efter kl. 18.

Gå inte till sängs hungrig

Men gå inte heller och lägg dig hungrig eftersom det försämrar sömnen. Det bästa är att äta tillräckligt vid middagen så att du inte är hungrig vid sänggåendet. Då kan du undvika att vakna upp med magont eller ett ångestladdat behov av att äta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.