Mat som hjälper dig att förebygga cancer

Mat som hjälper dig att förebygga cancer

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2019

Idag har cancer blivit en av de sjukdomar som har den högsta dödligheten i hela världen. Den orsakas i grunden av en grupp celler som utvecklas okontrollerat och förökar sig autonomt och därmed börjar invadera andra vävnader (lokalt och på avstånd). Detta är en sjukdom som kräver mycket omvårdnad, en hel del uppmärksamhet, och mest av allt, rätt förebyggande. Det är därför vi idag kommer berätta hur du kan förebygga cancer med olika livsmedel som kan införlivas i din dagliga kost.

Bär

Blåbär, björnbär, hallon och andra bär kan hjälpa dig att effektivt förebygga cancer. De vackra och märkliga färgerna som dessa bär har är ett resultat av deras innehåll av fytokemikalier, vilka skyddar våra kroppar från tumörer.

Acaibär har en kraftfull aktiv ingrediens som förstör cancerceller, blåbär bekämpar cancerceller i levern, och bittra blåbär bekämpar äggstockscancer.

Grönt te

Grönt te har inte bara förmågan att hjälpa dig gå ner i vikt, utan är också mycket användbart för att förebygga cancer. Här kan du hitta ämnen som kallas katekiner, vilka förstör cancerceller. Olika studier som gjorts har påvisat effekten av denna produkt, särskilt vid bröstcancer. Tack vare en komponent som kallas Epigallokatekingallat (EGCG) kan det stoppa tillväxten av cancerceller.

Vitlök

Vitlöksklyftor i skål

Vitlök har varit föremål för studier under många år, och det har visat sig ha en stor mängd egenskaper och fördelar. En av dess största och viktigaste egenskaper är förmågan att förebygga alla typer av cancer, i synnerhet mag-, bröst- och prostatacancer.

Hur du äter vitlök har ingenting att göra med dess effektivitet – den kan vara rå eller kokt, och ger samma önskade effekt. Vitlök innehåller två ingredienser som kan förebygga cancer hos både människor och djur. För att få del av alla dess fördelar vid maximal styrka rekommenderar experter att du skalar den och väntar i minst 15 minuter innan du skär den i bitar och tillsätter den i maten.

Lök och purjolök för att förebygga cancer

Dessa två dietprodukter har samma komponenter som vitlök, och innehåller därför samma fördelar. L ikaså kan de ätas både råa eller kokta. Det viktiga är att du äter dem ofta.

Tomater

Tomater innehåller en ingrediens som kallas lykopen, vilken bidrar mycket effektivt för att minska risken att drabbas av olika typer av cancer, speciellt tarm-, lung-, bröst- och prostatacancer.

När de äts råa i en sallad kan du ta del av deras stora fördelar, men om du tillsätter dem till maten du lagar dagligen multipliceras lykopenets effekter i våra kroppar. Utnyttja detta för att göra läckra tomatsåser och soppor för hela familjen!

Cancerpatient

Tänk på att en hälsosam kost är det bästa sättet att känna sig frisk, samt förebygga en hel del sjukdomar. Om du är välnärd och äter nödvändiga livsmedel för ditt immunförsvar kommer det förbli starkt och redo att bekämpa olika sjukdomar som angriper kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Giovannucci, E. (1999). Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: Review of the epidemiologic literature. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/91.4.317
  • Galeone, C., Pelucchi, C., Levi, F., Negri, E., Franceschi, S., Talamini, R., … La Vecchia, C. (2006). Onion and garlic use and human cancer. American Journal of Clinical Nutrition.
  • Thomson, M., & Ali, M. (2005). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets. https://doi.org/10.2174/1568009033333736
  • Zaveri, N. T. (2006). Green tea and its polyphenolic catechins: Medicinal uses in cancer and noncancer applications. In Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.