Hur du undviker problem med kvalster

maj 12, 2015

Dammkvalster (sängkvalster) är den vanligaste orsaken för allergier som mer och mer människor lider av. De lever i fuktiga omgivningar och märks av tydligast på hösten.

I denna artikel kommer vi ge några enkla tips som, om du utför dem regelbundet, kommer hjälpa dig att undvika problem med kvalster. Folk som har allergier mot kvalster vet redan om dessa åtgärder, men de kan överraska andra, och de kommer göra en märkbar skillnad.

Avfukta din omgivning

Som vi redan sagt lever kvalster i fuktiga omgivningar och därför är första steget att avgöra ifall ditt hem möjligtvis tar in fukt (på grund av klimatet, platsen, mm). Om detta är fallet, använd avfuktare, antingen naturliga eller elektroniska, som placeras på olika ställen i hemmet.

Ventilera dina rum dagligen

Kvalster uppkommer lättare i fuktiga och varma omgivningar, så som lakan, filtar, soffor, gardiner, duntäcken, madrasser eller kuddar, mattor, mm. För vissa av dessa är det nästan oundvikligt.

Därför rekommenderar vi att du luftar sovrummet varje dag. Om möjligt, låt rummet stå i solen i de områden där kvalster trivs.

öppetfönster

Tvätta med rosmarinsvinäger

Rosmarinsvinäger är lätt att göra. Låt några färska rosmarinskvistar ligga i vinäger i en vecka, och använd det sedan som desinfektionsmedel och naturligt, hemmagjort rengöringsmedel.

För att tvätta med det, fukta en trasa med vinägern och använd sedan för att tvätta av möbler, och även för att skura golven.

Använd rökelser med eteriska oljor

Väldoftande rökelser fyller inte bara rum med underbara dofter utan är också ett naturligt sätt att motverka kvalster. I detta fall rekommenderar vi följande dofter:

 • Citron
 • Kanel
 • Citrongräs
 • Pepparmint
 • Tea Tree
 • Rosmarin
 • Lavendel

Om du inte har rökelser, lägg enkelt till några droppar av oljorna i en sprejflaska med vatten och spreja dina rum under dagen.

När du köper dina eteriska oljor, se till att de är av bra kvalitet, hämtade från plantor, och inte artificiellt väldoftande, då dessa inte har samma egenskaper.

Rengör luften med plantor

En billig och naturlig lösning för att rensa luften i dina rum är att placera speciella plantor i dem. Inte vilka plantor som helst, för vissa kan stjäla syre ur rummet. Istället, hitta plantor som regenererar luften, så som dessa:

 • Dypsis lutescens (Guldpalm, inomhusbambu): Denna planta rensar luften hela dagen. Rengör ofta bladen, beroende på föroreningarna i ditt område. Denna planta behöver inte speciellt mycket uppmärksamhet, då den även anpassar sig till mörka, torra områden.
 • Sansevieria trifasciata (Svärmors tunga): Denna planta omvandlar koldioxid till syre över natten och därför är den perfekt för sovrummet.
 • Epipremnum aureum (Gullranka): Gullrankan är en vanlig inomhusväxt och är väldigt tålig. Ställ den inte i direkt solljus.
 • Andra växter du kan använda inkluderar Ampellilja, Murgröna, Fikus, och  Prickblad

planta

Tvätta varje vecka

Försök att tvätta de tidigare nämnda materialen där kvalster håller till varje vecka. Gör detta med varmt vatten, lägg till lite rosmarinsvinäger till sköljmedlet. Om du kan, torka materialen i en torktumlare, eller ännu bättre, häng ut dem i solen.

Fastän du inte borde göra detta varje vecka, glöm inte att också regelbundet rengöra soffor, stolar och mattor.

Insektsmedel

Det finns insektsmedel tillgängliga i affären nu för tiden, vilket betyder att det finns medel som har blivit speciellt framtagna för att hantera kvalster. De kan vara lite dyrare, men om du är allergisk mot kvalster är det en bra idé att åtminstone ta för dig att de viktigaste produkterna. Du kan, till exempel, placera kuddöverdrag sprejade med anti-kvalster på dina kuddar, eller speja madrassen.

Du borde ha i åtanke att det numera finns många produkter som motverkar kvalster på marknaden, men vissa är inte lika effektiva som de säger. Du får avgöra själv ifall du vill testa dem eller inte, till exempel målarfärg mot svampbildning, elektrostatiska filter, mm.

Foton tagna av Chiot’s Run och rabiw.
MER FÖR DIG