Hur du undviker problem med kvalster

Hur du undviker problem med kvalster

Senaste uppdateringen: 12 december, 2018

Dammkvalster (sängkvalster) finns i alla hem och är ingenting konstigt. Varför det kan uppstå problem med kvalster är att det för många kan skapa allergier. Fler och fler människor lider av allergi mot kvalster. Då de lever i fuktiga omgivningar märks dessa problem av tydligast på hösten.

I denna artikel ska vi ge några enkla tips som, om du utför dem regelbundet, kommer hjälpa dig att undvika problem med kvalster. Folk som har allergier mot kvalster känner redan till dessa åtgärder, men de kan vara hjälpsamma för andra, och de kommer göra en märkbar skillnad.

Avfukta din omgivning för att minska problem med kvalster

Som vi redan sagt lever kvalster i fuktiga omgivningar och därför är första steget att avgöra ifall ditt hem möjligtvis tar in fukt (på grund av klimatet, platsen mm). Om detta är fallet, använd avfuktare, antingen naturliga eller elektroniska, som placeras på olika ställen i hemmet.

Ventilera dina rum dagligen

Kvalster trivs bra i fuktiga och varma omgivningar, så som lakan, filtar, soffor, gardiner, duntäcken, madrasser eller kuddar, mattor mm.

Därför rekommenderar vi att du vädrar sovrummet varje dag. Om möjligt, låt solen lysa in på de områden där kvalster trivs.

Problem med kvalster kan minskas med vädring

Tvätta med rosmarinsvinäger

Rosmarinsvinäger är lätt att göra. Låt några färska rosmarinskvistar ligga i vinäger i en vecka, och använd det sedan som desinfektionsmedel och naturligt, hemmagjort rengöringsmedel.

För att tvätta med det, fukta en trasa med vinägern och använd sedan för att tvätta av möbler, och även för att skura golven.

Använd rökelser med eteriska oljor

Väldoftande rökelser fyller inte bara rum med underbara dofter utan är också ett naturligt sätt att motverka kvalster. I detta fall rekommenderar vi följande dofter:

Om du inte har doftkrus, droppa bara ner några droppar av oljorna i en sprejflaska med vatten och spreja dina rum under dagen.

När du köper dina eteriska oljor, se till att de är av bra kvalitet, utvunna från plantor, och inte artificiellt framtagna, då dessa inte har samma egenskaper.

Rengör luften med växter

En billig och naturlig lösning för att rensa luften i dina rum är att placera speciella växter i dem. Inte vilka växter som helst, för vissa kan stjäla syre ur rummet. Välj istället växter som renar luften, så som dessa:

  • Dypsis lutescens (Guldpalm, inomhusbambu): Denna planta rensar luften hela dagen. Rengör ofta bladen, beroende på föroreningarna i ditt område. Denna växt behöver inte speciellt mycket uppmärksamhet, och anpassar sig även till mörka, torra miljöer.
  • Sansevieria trifasciata (Svärmorstunga): Denna växt omvandlar koldioxid till syre över natten och därför är den perfekt för sovrummet.
  • Epipremnum aureum (Gullranka): Gullrankan är en vanlig inomhusväxt och är väldigt tålig. Ställ den inte i direkt solljus.
  • Andra växter du kan använda inkluderar ampellilja, murgröna, fikus, och prickblad
Använd växter

Minska problem med kvalster genom att tvätta varje vecka

Försök att tvätta de tidigare nämnda materialen där kvalster håller till varje vecka. Gör detta med varmt vatten, lägg till lite rosmarinsvinäger till sköljmedlet. Om du kan, torka materialen i en torktumlare, eller ännu bättre, häng ut dem i solen.

Fastän du inte behöver göra detta varje vecka, glöm inte att också regelbundet rengöra soffor, stolar och mattor.

Insektsmedel

Det finns insektsmedel tillgängliga i affären nu för tiden, vilket betyder att det finns medel som har blivit speciellt framtagna för att hantera problem med kvalster. De kan vara lite dyrare, men om du är allergisk mot kvalster är det en bra idé att välja åtminstone någon av produkterna. Du kan, till exempel, spreja kuddöverdragen med anti-kvalster, eller madrassen. Var dock uppmärksam så att du inte väljer någon produkt med kemikalier som du är känslig mot.

Du bör ha i åtanke att det numera finns många produkter som motverkar kvalster på marknaden, men vissa är inte lika effektiva som de säger. Du får avgöra själv ifall du vill testa dem eller inte, till exempel målarfärg mot svampbildning, elektrostatiska filter mm.

Foton tagna av Chiot’s Run och rabiw.
Detta kanske intresserar dig
Hur du gör en effektiv spray mot kvalster
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Hur du gör en effektiv spray mot kvalster

Här ger vi dig ett recept på en hemmagjord spray som effektivt eliminerar kvalster från mattor, möbler, madrasser och kläder samt några förebyggand...