5 idéer för att återanvända möbler som du kommer älska

Korgar, pallar och även tunnor kan göras om till fina möbler. Känner du dig inte helt övertygad? Här är några förslag på hur du kan skapa innovativa möbler.
5 idéer för att återanvända möbler som du kommer älska

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Om du skulle vilja dekorera hemmet med nya möbler så behöver du inte betala överpris. Ta dig istället en titt runt omkring för att se vad du kan använda dig av. I den här artikeln kommer vi ta upp några tips för att återanvända möbler.

Många gånger har vi lösningen mitt framför ögonen, även om vi kanske inte märker det. Vi inser inte alltid att vi kan återanvända möbler och att vi inte behöver kasta dem.

Därför kommer här några roliga idéer för hur du kan återanvända möbler. De är inte så långsökta och du kommer spara pengar.

5 fantastiska idéer för att återanvända möbler

Hyllor gjorda utav fruktlådor

Bord av lådor.

Gå till affären och fråga om de har några överblivna fruktlådor.

Du kan göra fina hyllor av dessa trärektanglar. Du behöver bara följa dessa enkla steg:

 • Ta fram några fruktlådor och måla dem i den färg som du föredrar. Försök att ge dem en något lantlig look så att de inte ser alltför “fina” ut.
 • Om du har två långa brädor kan du ge hyllorna stöd så att de står mer stadigt.
 • Fäst lådorna vid varandra med spik.
 • Du kan även fästa hjul och handtag vid varje sida, men detta är helt valbart.

Ett sista tips: Du behöver inte stapla alla hyllorna i samma höjd, utan du kan variera längden, vilket ger en bättre stil.

Kaffebord utav lastpallar

Lastpallar kan användas till mycket. När en kreativ person hittar en bortslängd lastpall tar det inte lång tid innan den har fått en användning i hemmet.

Så här kan du göra ett vackert och enkelt kaffebord för vardagsrummet:

 • Rengör först pallen och måla den om du vill.
 • Använd sedan några träbitar som ben. Det blir ännu bättre om du kan få tag på bordsben av järn eftersom detta ger en gammaldags look.
 • Skruva fast benen på pallen. Det är bäst att använda en lång skruv vid sidan och två ovanpå.
 • Placera en glasskiva på toppen eller använd träbitar för att fylla i tomma utrymmen på pallen.

Gör om en tunna till ett vinställ

Vinställ av tunna.

Du kan göra om en tunna till vinställ. Detta är något som kommer ge ditt vardagsrum en unik look. Om du dessutom har andra trämöbler kommer det se ännu bättre ut. Följ dessa instruktioner:

 • Införskaffa en tunna och såga sedan av den så att den del du ska använda får ett djup som passar vinflaskor.
 • Slipa med sandpapper och måla om du vill.
 • Använd en cirkelsåg för att göra hål för flaskorna i tunnans lock och botten.

Hängande trämöbler

Om du har ett öppet hörn i hemmet där du skulle vilja ha en fin möbel så kan detta vara ett alternativ för dig.

 • Slipa en träskiva med sandpapper och lacka den.
 • Gör fyra hål, ett i vardera hörn. Sätt fast en S-formad krok i taket och sätt fast fyra rep på kroken.
 • För sedan repen genom hålen och slutför med en knut under varje hål.

Ställ inte glas- eller porslinsföremål på en hängande möbel. Försök dessutom att hitta ett utrymme utan drag. Det är en väldigt fin möbel, men den är samtidigt ganska ostabil.

Gör om en stege till en hylla

Stege som hylla.

Om du blir halvt galen av att dina skor ligger överallt så har vi en lösning för dig. Du kan använda en gammal stege som skohylla.

Precis som i ovanstående fall kan du använda färg, lack och andra metoder för att ge din skohylla en personlig touch. Detta är dessutom en väldigt enkel och praktisk idé.

Med denna hylla kommer du alltid att kunna hitta dina skor. Du kommer även kunna använda den för vilka skor som helst. Med tanke på att du kan använda den för alla dina skor så kommer hemmet se både större och snyggare ut.

När du nu har fått några idéer för dina möbler behöver du bara börja planera, hitta rätt material och köra igång. Det är dessutom en bra idé att be om lite hjälp eftersom du då kommer få ovärderliga perspektiv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.