Hemgjort rengöringsmedel för att damma möbler

Hemgjorda rengöringsmedel tar inte bara bort damm, utan desinfekterar även ytor och tillför ett skyddande lager till möbler som får dem att skina.
Hemgjort rengöringsmedel för att damma möbler

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag delar vi med oss av ett recept på hemgjort rengöringsmedel som kan desinfektera och ta bort damm från ditt hem.

Damm är en kombination av jordpartiklar, pollen och andra substanser i miljön som kommer in i hemmet via dörrar, fönster och skosulor.  Det kan utlösa hälsoproblem eftersom damm lätt passerar genom luftvägarna och in i lungorna, där de orsakar irritation eller allergiska reaktioner. Mest irriterande är att damm oundvikligen kommer att invadera ditt hem och kräva att du regelbundet städar för att undvika de skadliga hälsoeffekterna.

Hemgjort rengöringsmedel för att ta bort damm från möbler

eterisk-citronolja

Detta hemgjorda rengöringsmedel görs på en kombination av ekologiska ingredienser som tar bort damm och smuts utan att ändra färgen på dina möbler, samtidigt som de får en vacker glans. Till skillnad från produkter som säljs i butiker för samma syfte innehåller det här medlet inga starka kemikalier, vilket gör det bättre för miljön såväl som din hälsa.

Det fungerar utmärkt för att ta bort irriterande dammfläckar som gradvis byggs upp när du glömmer att städa vissa områden.

Medlet innehåller olivolja – en produkt som är väldigt populär i hemmet eftersom den kan gömma repor på trämöbler och skydda ytor såsom korg, metall och glas. Den här gången väjer vi inte olivolja för sina näringsmässiga eller kosmetiska egenskaper så du kan använda någon av dess raffinerade former eller till och med restolja från matlagning.

damma-möbler-med-hemgjort-rengöringsmedel

Vi ska även använda eterisk citronolja. Den är, utöver sin härliga doft,  även är rik på antibakteriella och antiseptiska fördelar, som förbättrar rengöringen. Dess applicering förgör allergener och främjar borttagning av kvalster, bakterier och andra mikroorganismer.

Avslutningsvis använder du vitvinsvinäger. Det är en ingrediens som har använts i flera decennier som en grön rengöringsprodukt. De naturliga syrorna i vinägern tar bort damm och eliminerar miljön som patogener behöver för att föröka sig. Som ett resultat blir dina möbler luktfria och så skinande att de ser ut som nya.

Hur gör man hemgjort rengöringsmedel?

hemgjort-rengöringsmedel-med-olivolja

Som med andra naturliga rengöringsmedel är ingredienserna mycket lätta att få tag på och utgör inte någon fara för din hud- eller andningshälsa. Vi rekommenderar att du bereder en liten mängd inför varje användning så att den inte tappar effekt över tid.

Ingredienser

 • 2 teskedar olivolja
 • 1/2 tesked eterisk citronolja
 • 60 ml vitvinsvinäger
 • 310 ml vatten
 • 1 sprejflaska på 450 ml
 • 1 mikrofiberduk

Instruktioner

 • Blanda olivoljan och den essentiella citronolja i en liten skål.
 • Blanda väl med en sked och tillsätt vitvinsvinägern och vattnet.
 • När du har en jämn vätska häller du den i sprejflaskan, varpå den är redo att användas.

Användning

 • Spreja en bruklig mängd rengöringsmedlet på möblerna, vänta några minuter och torka sedan av med en mikrofiberduk.
 • Upprepa om du märker att ytorna fortfarande är smutsiga.
 • Du kan använda det på trä, läder eller glas.

Polering av möbler

rengör-lädersoffan-med-dammtrasa

Om dina möbler ser grådaskiga ut även efter att du har tagit bort damm och smuts bör du överväga att nyttja detta enkla trick med olivolja och citron.

Ingredienser

 • 4 matskedar olivolja
 • 2 matskedar citronsaft

Instruktioner

 • Kombinera olivoljan och citronsaften, och gnugga in blandningen direkt på ytan med en trasa.
 • Vänta tills den har torkat innan du ställer saker på ytan igen.
 • Blanda till små kvantiteter eftersom den inte är lätt att förvara.

Prova dessa enkla idéer för att upptäcka att rengöra dina möbler är mycket mindre komplicerat när du har bra produkter att arbeta med!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.