8 trick för att förebygga dålig lukt i sovrummet

Utöver att använda naturliga dofter för att neutralisera luften är det viktigt att vädra utrymmen för att fräscha upp luften och bli av med dåliga lukter.
8 trick för att förebygga dålig lukt i sovrummet

Senaste uppdateringen: 02 november, 2018

Vissa områden i hemmet, såsom kök och sovrum, tenderar att ansamla lukter. Om du märker av det i sovrummet eller andra områden ska du uppmärksamma följande trick. De låter dig motverka och förebygga dålig lukt i sovrummet, vilket är viktigt för din vila.

De är enkla och billiga – du kommer märka skillnaden!

1. Vädra rummet

Vädra sovrummet dagligen

Även om det kan verka uppenbart så får du in frisk luft i sovrummet om du vädrar det, och det tar även bort dålig lukt och kvav luft. Lukterna kan bero på dåligt cirkulerad luft, så det finns inget bättre än att öppna fönstren och släppa in lite frisk luft.

2. Rengör glödlampor

Damma av lampor

Det är framförallt viktigt i hem med rökare. Tobaksrök lämnar inte bara en envis lukt, utan bildar även en osynlig film på glödlampor. Varje gång du sätter på lampan värmer glödlampan upp filmen och ger dålig lukt i rummet. För att lösa det ska du bara torka av glödlampan med en mjuk trasa då och då.

3. Var uppmärksam på dina mattor

Rengör även mattorna

Dåliga lukter kommer ofta från textilier rent generellt, och speciellt mattor. För att ta bort dåliga lukter ska du först dammsuga mattan och sedan använda en produkt för att torrtvätta bort lukterna. Bikarbonat är ett bra (och billigt) alternativ.

4. Citroner kan motverka dålig lukt i sovrummet

Citroner har så många fördelaktiga egenskaper och användningar. Använd dem för att hjälpa dig att ta bort fisklukt och andra matlagningslukter som trängt in i ditt hem. Du kan givetvis även använda dem bara för att sprida en fräsch doft i rummet.

  • För att göra det ska du skära tre citroner på hälften och koka dem i gott om vatten.
  • Låt sjuda i 30 minuter på låg värme tills du märker att de släpper ut sin citrusarom. Låt svalna där du vill fräscha upp luften. Det är en väldigt effektiv huskur.

5. Rengör klädseln på möbler

Ta hand om möblerna

Att rengöra din soffas klädsel är väldigt viktigt. Se till att produkten du använder är kompatibel med materialet, och försök hitta en som är doftsatt. Innan du applicerar rengöringsprodukten ska du först dammsuga klädseln. För läder är det bästa sättet att undvika dålig lukt att rengöra det med en oljebaserad tvål som gjorts speciellt för läder.

6. Luftfräschare

Att använda en luftfräschare i sprejform är ännu ett enkelt trick för att säga farväl till dåliga lukter i sovrummet. För att göra din egen kan du blanda några droppar eterisk lavendelolja med vatten i en sprejflaska. Spreja lösningen i rummet för att ta bort kvarliggande lukter.

7. Potpurri

Potpurri kan sprida en härlig doft

Ytterligare ett sätt att få hemmet att dofta gott är med ett blomsterpotpurri, vilket du kan göra själv. Ta en tygpåse och fyll med en blandning av örter och blommor. Påsen kommer avge en fantastisk arom. Lägg den på platser i hemmet där du vill bli av med dålig lukt.

8. Vinäger absorberar dåliga lukter

För att få slut på dåliga lukter för gott kan du lämna en kopp full med vitvinsvinäger i rummet. Efter några timmar kommer rummet dofta mycket fräschare eftersom vinägern absorberar de dåliga lukterna. Det fungerar även i mer illaluktande områden, såsom i köket och badrummet.

Häll bara 2 dl vinäger i lite vatten och låt det stå ett tag. Du kommer verkligen märka skillnaden.

Lider du själv av dålig lukt i sovrummet? Prova dessa knep!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.