Ta bort intorkat fett i köket med dessa enkla knep

Ta bort intorkat fett i köket med dessa enkla knep

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att laga mat hemma är en hälsosam vana och för många är det ett jättebra sätt att ha kul och testa sina färdigheter. Det kommer dock en tid då det är dags att rengöra intorkat fett i köket, och då uppkommer svårigheter som inte är lika angenäma som att tillreda själva maten.

Fett från livsmedel och annat har en tendens att fastna i köksredskap, dörrar och andra områden i köket. Vissa anser att det är bättre att använda kemiska produkter för rengöring av intorkat fett, men det har visat sig att det kan ha en negativ påverkan på miljön och din hälsa.

Du behöver dock hålla köket rent och fritt från fett, så vi kommer idag dela med oss av naturliga tips för att rengöra intorkat fett i köket.

Citronjuice kan ta bort fett

intorkat fett i köket

Om du använder kemiska produkter för att rengöra disken och andra platser i köket har du nog märkt att många har inslag av citron. Tack vare sina sammandragande egenskaper är det en kraftig ingrediens från naturen som hjälper till med rengöring.

Hur använder jag det?

 • Späd ut juicen från en eller två citroner med en liter varmt vatten.
 • Blöt en svamp i blandningen och gnugga därefter de ytor du vill rengöra.
 • Upprepa denna process på alla ytor och skölj sedan av.

Vill du läsa mer? Läs gärna: Miljövänliga sätt att rengöra badrummet

Bikarbonat

Bikarbonat har en slipande effekt som kan användas för att ta bort fett från möbler, köksredskap och väggar. Det bästa med bikarbonat är att den har en antibakteriell effekt som kan vara väldigt användbar för att motverka mikroorganismer på dessa ytor.

Hur använder jag det?

 • Häll bikarbonat på de ytor du vill rengöra (välj den mängd du finner lämplig) och gnugga därefter med en svamp för att ta bort fett.
 • För att underlätta uppgiften kan du även ha på lite citronjuice.

Äppelcidervinäger för fett i köket

Äppelcidervinäger mot fett

Detta är ett av de bästa ämnena du kan använda i hemmet. Äppelcidervinäger har antiseptiska egenskaper som kan användas för att ta bort bakterier som förökas på ytor och underlättar borttagandet av fläckar som orsakas av livsmedel.

Hur gör jag?

 • Späd ut äppelcidervinäger i lika stora delar vatten och koka upp.
 • Låt det sedan svalna och använd en svamp för att rengöra dina valda ytor.
 • Upprepa denna process där du finner det nödvändigt och skölj sedan av med kallt vatten.

Vit vinäger

Denna fantastiska produkt har många egenskaper som påminner om äppelcidervinäger. Den rengör, desinficerar, och neutraliserar dåliga lukter – perfekt för alla ytor i köket.

Hur gör jag?

 • Koka upp en lösning med lika delar vit vinäger och vatten.
 • Häll vätskan i en sprayflaska och använd detta för att rengöra dörrar, fönster och köksredskap.
 • Om fettet är alltför intorkat kan du kombinera denna kur med ett par matskedar bikarbonat.

Kaffesump mot intorkat fett

Kaffesump har flera användningar

Kaffesump är en fantastisk lösning för att bli av med intorkat fett i köket, och den är såklart även ekologisk. Du kan även använda detta för skönhetsbehandlingar, men här använder vi det för rengöring.

Hur gör jag?

 • Sprid ut like kaffesump på tallrikarna eller de ytor du vill rengöra och gnugga med en svamp.
 • Vi rekommenderar att du använder handskar vid rengöringen för att produkten inte ska fastna under naglarna.

Du bör dock vara medveten om att dessa ämnen inte är fullt lika effektiva som de som du hittar i handeln, men du kommer att märka att de är ett betydligt mer ekologiskt och hälsosamt alternativ i det långa loppet. Och du skyddar miljön!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.