3 smoothies som naturligt tar bort tarmbakterier

Tarmbakterier är inte särskilt önskvärda. Här kommer smoothie kurer som hjälper dig att få bort bakterierna.
3 smoothies som naturligt tar bort tarmbakterier

Senaste uppdateringen: 03 april, 2019

De flesta av oss lider någon gång av tarmbakterier utan att veta om det. Problemen kan yttra sig som magbesvär, analont, oregelbunden aptit, nervositet, mm. Ifall vi även har husdjur är det betydligt enklare att dra på sig denna åkomma.

I denna artikel kommer vi komma med tre förslag på recept på hälsosamma smoothies som du kan dricka varje morgon i 15 dagar för att på ett naturligt sätt behandla tarmbakterier.

En smoothie på morgonen mot tarmbakterier

Det vi äter först på morgonen är det som påverkar kroppen mest, eftersom vår kropp är redo för att assimilera nya näringsämnen. Därför anser vi att du, ifall du misstänker att du har tarmbakterier, gör en kur i 15 dagar varje morgon. Denna bör du göra direkt då du vaknar. Du kan välja en av de tre smoothies som vi tar upp i denna artikel.

Ifall du äter frukost innan kl 7 på morgonen kommer det vara mer fördelaktigt, eftersom våra tarmar vid denna tidpunkt är som mest redo – enligt traditionell kinesisk läkemedicin.

Ingredienser du bör undvika

När det kommer till behandlingar för att eliminera tarmbakterier är det fundamentalt att du har rätt kost, eftersom en del av dessa tarmbakterier har en tendens att finnas i vissa typer av livsmedel. I våra smoothies har vi valt att undvika sådana skadliga ingredienser, och vi rekommenderar att även du undviker dem under din behandlingskur.

 • Socker: Det finns mycket socker i både honung och sirap. Dessa är livsmedel som tarmbakterier verkligen frodas i. Det enda sötningsmedel vi rekommenderar är stevia, som du kan använda färsk eller raffinerad.
 • Mjölk: Mjölk rekommenderas inte heller. Istället bör du försöka använda dig av vegetabiliska drycker, eller som vi föreslår i ett av våra recept, kefir.

Du bör även undvika följande livsmedel:

 • Raffinerat mjöl
 • Friterat
 • Alkoholhaltiga drycker
 • Laktosprodukter i allmänhet, som grädde och glass, mm.

Fikon och pumpafrön

Fikon är en delikat frukt som är bra för matsmältningen. I detta fall kan vi även använda den i smoothies som sötningsmedel för att vi inte ska behöva sötsätta den på annat sätt. Pumpafrön är en antik ingrediens som ofta använts för att eliminera tarmbakterier och är väldigt bra för hälsan.

Ingredienser för en smoothie:

 • 3 färska eller torkade fikon. Ifall du använder torkade fikon bör du först blötlägga dem i ett par timmar.
 • 30 råa och skalade pumpafrön, som du bör ha krossat innan användning.
 • 100 ml vatten, naturlig juice utan socker eller någon vegetabilisk dryck.

färska fikon

Papaya och kefir

Papaya är en väldigt fördelaktig tropisk frukt mot många magsjukdomar, bl.a. mot tarmbakterier. Vi bör därför lägga till några av dess frön, då de är väldigt terapeutiska. Kefir är en fermenterad laktosprodukt som hjälper bakteriefloran i tarmarna, och som är ovärderlig för att motverka skadliga tarmbakterier.

Dessa två ingredienser ger dig tillsammans en smoothie med en utsökt smak och en krämig textur som är idealisk för hela familjen. Du kan även lägga till lite raffinerad stevia.

Ingredienser för en smoothie:

 • 100 g skalad papaya
 • 15 papayafrön
 • 100 g kefir. Ifall du gör det själv kan du även använda getmjölk, vilket är fördelaktigt tack vare sin låga laktoshalt.
 • Stevia efter behag.
papaya

Grapefrukt och olivolja

Denna smoothie är inte något för alla gommar. Men oroa dig inte – den har avgiftande effekter som har väldigt lätt för att motverka tarmbakterier och som även kommer hjälpa njurarna och levern.

Grapefrukt är en väldigt renande citrusfrukt, och precis som i fallet med papayan kan dess frön även eliminera tarmbakterier. Extra jungfruolivolja är bra för att ta bort tarmbakterier och har även många andra fördelaktiga egenskaper för hälsan.

Denna smoothie är dock mer terapeutisk än god, men vi kan alternera med de föregående recepten och även ta den innan vi går och lägger oss.

Ingredienser för en smoothie:

 • En skalad grapefrukt med sina frön kvar
 • En soppslev (15 g) med extra jungfruolja

Ifall mixern inte bearbetar fröna ordentligt kan du även krossa dem med en mortel för att kompensera för detta. Du kan även sötsätta smoothien med lite stevia.

grapefrukt

Bilder: madlyinlovewithlife, gregoirevdb, stefanvds och robin lee.

Detta kanske intresserar dig
Vanliga symptom på tarmparasiter: är jag drabbad?
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Vanliga symptom på tarmparasiter: är jag drabbad?

Tarmparasiter är ett jobbigt problem och det händer ofta att det finns symptom på tarmparasiter som blandas ihop med andra hälsoproblem. • Erol, A., & Hamit, C. kun. (2016). Evaluation of the anthelmintic activity of pumpkin seeds (Cucurbita maxima) in mice naturally infected with Aspiculuris tetraptera. Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy.
 • Okeniyi, J. A. O., Ogunlesi, T. A., Oyelami, O. A., & Adeyemi, L. A. (2007). Effectiveness of Dried Carica papaya Seeds Against Human Intestinal Parasitosis: A Pilot Study . Journal of Medicinal Food.
 • Zhang, J. (2007). Flavonoids in Grapefruit and Commercial Grapefruit Juices: Concentration, Distribution, and Potential Health Benefits. Proceedings of the Florida State Horticultural Society.