Hur man kan tappa vikt med papaya

Hur man kan tappa vikt med papaya
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Man har alltid sagt att papaya är en frukt för god hälsa. Den har en söt, härlig smak och vacker färg. Djupt inom dess ljuvliga fruktkött finns dessutom en komponent vid namn papain, som är kapabel att tillhandahålla stora terapeutiska fördelar för kroppen. Det är dock inte allt – du kan till och med tappa vikt med papaya. Vill du veta hur?

Papaya är en tropisk frukt som är känd över hela världen. Den är därför enkel att hitta om du vill dra nytta av dess fördelar. Den har fantastiska diuretiska och antioxiderande effekter, den innehåller stora mängder växtfibrer och har väldigt lite kalorier. Den tillhandahåller dessutom stora mängder vitamin A, C och B, kalcium, järn och fosfor.

Som om det inte vore nog så kan du även tappa vikt med papaya och bekämpa celluliter. Fortsätt därför att läsa, för vi ska förklara hur man gör i denna artikel.

Att tappa vikt med papaya: vilka är fördelarna?

Papaya bränner fett
 • Ibland är det svårt att bestämma sig för en diet för att tappa vikt. Det är viktigt att välja en som inte bara hjälper dig att gå ned i vikt, utan även hjälper till att hålla dig frisk. Om du har andra frågor så ska du alltid rådfråga en läkare eller näringsexpert. Papayadieten är väldigt restriktiv, vilket betyder att du under två dagar kommer äta en väldigt försiktig diet som slutar på den tredje dagen. Papayan gör två saker: avgiftar kroppen och bränner fett.
 • Vi måste poängtera att papaya även är utmärkt för personer som lider av matsmältningsproblem, såsom diarré, gaser, förstoppning och gastrit, såväl som hudproblem, inklusive akne, tack vare dess läkande egenskaper. Detta är definitivt en underfrukt, och enligt Centren för Smittkontroll så låter papainet kroppen dra fördel av dessa egenskaper.

Hur man tappar vikt med papaya

Uppskuren papaya

Du kommer följa denna diet under två dagar i veckan. Det bästa är om du följer den i två eller tre månader. Du kommer inte bara tappa vikt, utan även avgifta din kropp och ta hand om ditt matsmältningssystem. Det är verkligen värt att testa den i 48 timmar, så följ riktlinjerna som ges nedan.

Frukost

Leta alltid efter färsk papaya som inte är övermogen. Börja dieten med frukost. Det bästa är att du dricker ett glas soj- eller vetevatten under dessa två dagar tillsammans med två teskedar vetegroddar eller något annat spannmål. Detta kommer ge dig tillräckligt med fibrer. Efteråt äter du en papayasallad. Välj en medelstor papaya som du skalar och tärnar. Detta är ett hälsosamt och nyttigt sätt att börja dagen på.

Lunch

 • Till lunch så ska du göra en fullkornssallad. Du kan koka ditt fullkornsris i en grönsaksbuljong och sedan lägga till tärnade tomater, några spenatblad, oliver, en vitlöksklyfta och sedan saften från en halv citron. Efter ditt fullkornsris så dricker du papayajuice.
 • Under din diets andra dag gör du ugnsbakad aubergine till lunch med en lite spenatsallad med dressing på olivolja och några bitar rödbeta. Efteråt dricker du papayajuice.

Mellanmål

Som mellanmål kan du göra juice från en halv papaya och två skivor ananas. Rengör din frukt väl och mixa dem tillsammans till en jämn blandning.

Middag

 • Till middag så tillreder du 25 centiliter grönsaksbuljong. Du kan använda en lök, selleri och citronsaft. För dessert så äter du självklart en tärnad papaya.
 • På den andra dagen så bereder du några kronärtskockor. Koka dem väl och krydda med lite salt och vinäger. Du kan ackompanjera dem med en skiva fullkornstoast med lite olivolja. För att avsluta middagen serverar du tärnad papaya.

Tappa vikt med frön från papaya

Skönhetstricks med papayafrön

Detta kanske kommer som en överraskning, men papayafrön har fantastiska hälsofördelar:

 • De vårdar njurarna när de drabbats av njursvikt.
 • De eliminerar gifter och möjliga tarmparasiter.
 • De skyddar levern – speciellt från cirros.
 • De vårdar matsmältningssystemet eftersom papayafrön har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

Vidare så har papayafrön förmågan att förebygga att kroppen absorberar eller gör för mycket fetter. De fungerar alltså som en reglerare. Så hur kan du dra nytta av dem? Hur kan papayafrön konsumeras? Det är enkelt och det finns massor av alternativ. Vissa föredrar att mixa dem medan andra tar dem som piller. Det bästa är att göra det vid frukosten och då äta 8–10 frön. Detta är enklast att göra om man delar på, och ännu enklare om man kombinerar dem med ett glas grapefrukt.

Så kom ihåg: Följ papayadieten i två dagar per vecka i två eller tre månader. Konsumera papayafrön vid frukost i 15 dagar i sträck, och vila sedan i 15 dagar eller så lång tid som känns bäst för dig.

Att tappa vikt med papaya är effektivt och utsökt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Krishna, K. L., Paridhavi, M., & Patel, J. A. (2008). Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of papaya (Carica papaya linn.). Indian Journal of Natural Products and Resources. https://doi.org/0975-6299
 • Aravind, G., Bhowmik, D., Duraivel, S., Harish, G., Jhkl, & Vbnm. (2013). Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya. Journal of Medicinal Plants Studies. https://doi.org/10.1016/j.cclet.2010.09.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.