Miljövänliga sätt att rengöra badrummet

Är det möjligt att rengöra badrummet utan att använda kemiska produkter? Du kan prova att använda bikarbonat, vinäger och vatten. Du kan också tillsätta eterisk tea tree-olja för att ge glans till alla ytor.
Miljövänliga sätt att rengöra badrummet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Som du vet är det mycket viktigt att regelbundet rengöra badrummet. Detta rum ansamlar lätt bakterier och smutspartiklar som måste elimineras för att värna din hälsa och hygien. Men hur många produkter brukar du köpa för att hålla detta utrymme rent?

Desinfektionsmedel för toaletten och badkaret, kakelrengöringsmedel, sprayer… du har förmodligen en hel uppsättning av rengöringsprodukter! Och vi är säkra på att du vet att många av dem innehåller farliga kemikalier som är skadliga för din hälsa och miljön.

Så varför inte ta reda på alternativa sätt att rengöra badrummet idag? Sådana som är miljövänligare, billigare och hälsosammare.

1. Rengöring av toalett och badkar

Det är viktigt att hålla din toalett och ditt badkar rena. Dels vill du eliminera skadliga bakterier, och dels måste du hålla rören fria från hinder. Så låt oss titta på ett enkelt hemmagjort rengöringsmedel som ger dig bra resultat.

Du behöver följande:

 • 5 dl bikarbonat
 • 1 liter hett vatten
 • 2 ½ dl äppelcidervinäger

För toaletten

Det första du ska göra är strö bikarbonaten på insidan av toalettskålen och låta det verka i en halvtimme. Det inte bara rensar och desinficerar, utan hjälper också till att avlägsna eventuella fläckar som bildats runt kanten på vattnet.

När en halvtimme har passerat tillsätter du hett vatten blandat med äppelcidervinäger i skålen. Med hjälp av en toalettborste skrubbar du insidan av toalettskålen för att avlägsna eventuella bakterier. Enkelt, eller hur? Därefter behöver du bara spola.

Detta är ett enkelt trick du kan använda två gånger i veckan. Du kommer häpna över resultatet. Om du även vill ge din toalett en fräsch doft kan du tillsätta en halv liter vatten blandat med fem droppar eterisk teträdolja. Det är ett av de bästa naturliga desinfektionsmedlen du kan hitta. Låt denna blandning verka i skålen över natten. På morgonen kommer din toalett dofta betydligt angenämare.

Dessutom är vinäger, citronsaft och bikarbonat tre utmärkta hushållsrengöringsprodukter som är fantastiska alternativ till kemiska produkter!

För badkar och dusch

För ditt badkar eller din dusch är rutinen densamma. Börja med att strö bikarbonat på alla ytor. I detta fall kan du använda en trasa eller borste för att skrubba alla ställen med avlagringar och tvålrester som inte lossnar så lätt.

Sätt i avloppsproppen så att vattnet du tillsätter inte omedelbart sköljs bort. På så sätt effektiviserar du skrubbningen. När du är klar drar du ur proppen och släpper ut det smutsiga vattnet.

2. Att rengöra badrummet: kakelplattor

Ett rent badrum

Alternativ 1: Rengör badrumskaklet dagligen

 • 3 kvistar rosmarin
 • 5 droppar eterisk tea tree-olja
 • 1 liter vatten

Detta är mycket enkelt. För att rengöra ditt badrumskakel gör du bara ett avkok med rosmarin och en liter vatten. Denna ört är ett utmärkt desinfektionsmedel som tillsammans med eterisk tea tree-olja kommer få dina kakelplattor att glänsa.

När infusionen svalnat tillsätter du 5 droppar eterisk teträdolja. Häll vätskan i en sprayflaska och rengör dina kakelplattor som du brukar med en trasa. Du kommer att njuta av deras doft och glans!

Alternativ 2: Rengör badrumskaklet på djupet

 • 2 ½ dl äppelcidervinäger
 • 2 ½ dl bikarbonat
 • 2 ½ dl ammoniak
 • 4 liter vatten

Det här alternativet är bäst för djuprengöring av plattor med ingrodd smuts, och det kommer få dem att skina som nya. Värm fyra liter vatten till strax under kokpunkten. Tillsätt övriga ingredienser: vinäger, bikarbonat och ammoniak. Blötlägg en liten mopp i denna blandning och rengör alla kakelplattor i badrummet med den. Torka dem sedan med en ren trasa. Resultatet är fantastiskt!

3. Rengöring av badrummets kranar

Kran i badrummet

Hur kan du rengöra dina badrumskranar på ett miljövänligt sätt?

Du behöver följande två ingredienser:

 • 1 dl äppelcidervinäger
 • 1 dl vatten

Det är lika enkelt som det är effektivt. Som vi redan har visat är äppelcidervinäger en oumbärlig ingrediens för att rengöra ditt badrum på ett prisvärt och ekologiskt ansvarsfullt sätt. Allt du behöver göra för att bereda detta rengöringsmedel är att blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten i en sprayflaska.

Om kranen har mycket kalkavlagringar bör du använda ren äppelcidervinäger utan att späda den. Spraya direkt på kranen och låt verka i 10 minuter. Sedan skrubbar du ordentligt med en gammal tandborste. Använd en torr trasa för att polera kranen. Det är mycket effektivt, och den kommer att bli skinande ren.

Att rengöra badrummet på ett miljövänligt sätt är enkelt och ger fantastiska resultat, som du kan se. Varför inte prova det redan idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.