Hur du lätt kan rengöra avloppet utan kemikalier

Om vi slänger oljerester och fetter i avloppet riskerar det att fastna och täppa igen. Välj att placera detta i en separat behållare och vänta tills det fått en fast form.
Hur du lätt kan rengöra avloppet utan kemikalier

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ett av de jobbigaste problemen som kan uppkomma i hemmet är då avloppet täpps igen. Detta är något mycket vanligt och påverkar ofta städningen och ger av dålig lukt. I dagens läge köper vi ofta kemiska rengöringsprodukter som kan underlätta detta arbete på ett enkelt och snabbt sätt. Med tanke på själva planetens hälsa bör vi dock välja att undvika kemiska produkter då vi ska rengöra avloppet, och istället välja naturliga alternativ.

Ifall du håller med om att kemiska produkter inte är det bästa valet för att rengöra avloppet borde du sluta upp med att använda dem och istället använda de naturliga alternativ som vi tar upp i denna artikel.

Vit vinäger, bikarbonat och salt

Vinäger till avloppet

Det är bra att rengöra avloppet regelbundet för att undvika att det täpps igen. Ett fantastiskt alternativ för att naturligt rengöra avloppet och undvika odörer är att blanda 2 dl bikarbonat med 2 dl salt och 2 dl vit vinäger.

Hur gör jag?

Först och främst måste du ta bort allt vatten från vasken och lägga till ingredienserna i denna ordning:

  • 2 dl bikarbonat
  • 2 dl salt
  • 2 dl vit vinäger, helst varm
  • Låt ingredienserna verka i 10 minuter och lägg till sist i 2 dl kokande vatten.

Denna typ av behandling är idealisk för att eliminera alla typer av fetter och oljor som ackumuleras i avloppet.

Citron, bikarbonat och salt

Citron och bikarbonat

Denna naturliga produkt med bikarbonat, salt och citron förenklar rengöring av avloppet och motverkar dålig lukt.

Hur gör jag?

Blanda lika delar bikarbonat och salt. Häll blandningen i avloppet och lägg därefter till ordentligt med citronjuice. Häll till sist i kokande vatten.

Salt för att rengöra avloppet

Ett enkelt trick för att rengöra avloppet i ditt hem är helt enkelt att använda mycket salt och hett vatten.

Hur gör jag?

Ställ en kopp vatten i mikron och lägg därefter till 3 matskedar salt. Då du är klar med blandningen häller du den i avloppet och låter det vara under natten.

Hur motverkar jag att avloppet täpps igen?

  • Det bästa sättet att rengöra avloppet är att motverka att det ackumuleras matrester och andra produkter. För att undvika att avloppet täpps igen är det viktigt att du installerar en sil på alla avlopp i huset. På detta sätt undviker du att resterna fastnar.
  • Häll aldrig oljerester eller fettrester i avloppet. Även om du slänger det som vätskeform kan det fastna och täppa igen avloppet. Det är bäst att hälla resterna i en separat behållare och vänta tills de övergår till fast form.
  • Det är mycket viktigt att rengöra avloppet regelbundet för att se till att avloppet inte täpps igen och luktar illa.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.