7 livsmedel du inte bör återuppvärma

Många livsmedel avger gifter när de återuppvärms. Använd dem hellre i sallader eller kalla rätter för att undvika hälsorisker.
7 livsmedel du inte bör återuppvärma
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

När du är hemma brukar du troligen följa regeln att inte låta mat gå till spillo. Varje dag slängs massor av mat medan det i andra delar av världen finns människor som svälter och inte får i sig tillräckligt med näring. Det är alltid rekommenderat att förvara matrester i kylskåpet och återuppvärma dem en dag eller två senare, så att de inte hamnar i soporna.

Många är dock inte medvetna om att det finns vissa livsmedel som du aldrig bör återuppvärma eftersom det kan orsaka hälsoproblem. Vet du vilka de är?

Livsmedel du aldrig bör återuppvärma

Kyckling

Många återuppvärmer kyckling eftersom den har god hållbarhet och bibehåller sin smak. Men det är inte rekommenderat. Kyckling bör ätas antingen direkt efter tillagning eller kall.

Du märker det inte, men återuppvärmning av kyckling ändrar dess proteinsammansättning, vilket kan leda till problem med matsmältningen. Om den inte äts direkt efter tillagning kan den återuppvärmas, men endast vid en låg temperatur.

Svamp

Champinjoner

Det finns så många olika sätt att tillaga svampar, så det kan verka som en god idé att återuppvärma dem. Men svampar äts lämpligast när de just tillagats då de fortfarande har alla sina positiva egenskaper och hälsofördelar kvar.

Om du får några över är det bättre att äta dem kalla. Svampar genomgår också förändringar i sammansättningen när de återuppvärms, vilket kan orsaka magsmärtor och uppblåsthet.

Potatis

Potatisar är fulla av näringsämnen och även om de kan förvaras i kylskåp i ett par dagar bör du aldrig återuppvärma dem. Det förändrar deras smak såväl som deras egenskaper och kan till och med göra dem giftiga.

Det bästa du kan göra med överblivna potatisar är att använda dem i puréer eller kalla sallader.

Spenat

Man ska inte återuppvärma spenat

Denna gröna grönsak rekommenderas för din diet, men du bör inte återuppvärma detta livsmedel eftersom det innehåller mycket nitrater, som när de utsätts för höga temperaturer omvandlas till nitriter. Nitriter är inte hälsosamma och kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa. Du bör alltid äta spenat färsk.

Rödbetor

Rödbetor innehåller också nitrater som omvandlas till skadliga nitriter när de återuppvärms. Detta förfarande bör du undvika om du inte vill ådra dig hälsoproblem. Faktum är att du drar maximal nytta av rödbetor när du äter dem i sallader eller smoothies.

Selleri

Selleri

Om din soppa innehåller selleri bör du undvika att återuppvärma den för att förebygga skador på kroppen. Liksom livsmedlen ovan innehåller selleri nitrater som omvandlas till nitriter när det återuppvärms. Detta innebär att det kan bli ett potentiellt cancerframkallande livsmedel när det genomgår återuppvärmning. Därför bör du försöka att plocka bort sellerin ur din soppa innan du återuppvärmer den.

Ägg

Ägg brukar vanligtvis inte återuppvärmas eftersom det ändrar dess arom och smak. Men för säkerhets skull är det viktigt att du känner till att återuppvärmning av ägg kan vara skadligt för din hälsa då föreningarna de innehåller kan bli giftiga när de utsätts för höga temperaturer.

Hur kan jag återuppvärma mat på ett säkert sätt?

Kvinna som ska återuppvärma mat

Även om ovannämnda livsmedel aldrig bör återuppvärmas betyder det inte att du inte kan värma andra matrester.

För att på ett säkert sätt värma mat kan du hålla följande tips i åtanke:

  • Återuppvärmning bör ske snabbt för att höja temperaturen till 66 °C i mitten av maten.
  • Värm endast den mängd som du kommer att äta.
  • Tillagade livsmedel bör inte komma i kontakt med obearbetade livsmedel; detta för att undvika korskontaminering.
  • Kom ihåg att alla ingredienser är olika och värms olika snabbt. När du värmer upp mer än en typ av livsmedel bör du täcka dem så att värmen fördelas jämnt.
  • Om du inte tror att du kommer att äta maten inom 4 dagar är det bättre att frysa in den.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.    Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.