Den mörka hemligheten med färdigmat

Färdigmat tar upp en alltmer större del av affärer och dessa frysta varianter erbjuder ett ”enkelt alternativ” när du har ont om tid. Smaken är ändå ganska god, vilket gör att du kan äta dem när som helst.

Matindustrin säljer en stor mängd färdigmat med hjälp av vilseledande marknadsföring, där de inte tar upp de möjliga konsekvenser som kan uppstå för kroppen om du regelbundet konsumerar dessa produkter. Matindustrin håller tyst om rätt många hemligheter angående sina produkter, och det är till slut konsumenten som får betala priset för detta.

Dessa hemligheter har dock sakta börjat uppdagas med hjälp av olika studier, som har visat hur farligt det kan vara att äta färdigmat.

Väldigt farliga livsmedel

En av de stora fördelarna för livsmedelsindustrin är att färdigmat nästan alltid smakar likadant även om utgångsdatumet passerats. Det konsumenter inte vet är att dessa livsmedel alltid genomgår kemiska processer för att uppnå denna smak, där många olika konserveringsmedel har lagts till för att din färdigmat ska hålla sig färsk och god, så att du kan äta den när som helst.

färdigmat

De flesta fabricerade eller bearbetade livsmedel, om inte alla, innehåller höga nivåer av socker, mättat fett, natrium, kemiska substanser och mindre fibrer än den mängd som rekommenderas. Frekvent konsumtion av dessa livsmedel kan orsaka negativa effekter på hälsan, och kan i det långa loppet leda till följande sjukdomar:

Bland de fabricerade livsmedel som utgör en risk hittar vi: kakor, yoghurt, bakverk, glass, flingor, läsk, färdigrätter, hamburgare, soppa, snabbmakaroner, smör och konserverat kött, samt alla andra typer av industrialiserad mat som du kan köpa i form av ”klart på en minut”.

Ett av de största problemen med dessa livsmedel är att de har tappat sina näringsämnen och ökat sin nivå av kalorier. Med andra ord ökar du ditt intag av kalorier utan att få i dig de viktiga vitaminer och mineraler som är fundamentala för att kroppen ska fungerar ordentligt och för att den ska kunna bryta ner fett.

Akrylamid: En av de stora farorna med färdigmat

färdigmat

Matindustrin har gjort ett bra jobb med att övertyga konsumenter om att färdigmat är det bästa valet; reklamer visar hur enkelt det är att tillreda denna typ av mat och hur goda rätterna är.

Olika studier har dock börjat avslöja alla de hemligheter som reklamerna döljer, och har kunnat varna konsumenter om faran med snabbmat.

En av de farliga substanser som undersökningarna har hittat är ett potentiellt kemiskt nervgift vid namn akrylamid. Denna substans skapas då livsmedel som är rika på kolhydrater tillreds under höga temperaturer, då de exempelvis friteras, rostas eller grillas, på grund av reaktionen mellan socker och en aminosyra som kallas asparagin.

Vi hittar denna farliga substans i följande livsmedel: chips, pommes, skorpor, rostat bröd, knäckebröd, frukostflingor, mm.

Konsumenter är inte medvetna om dessa faror

Matindustrin slår upp stora marknadsföringskampanjer för att övertyga konsumenter om att färdigmat är ett bra alternativ. De är dock inte skyldiga att berätta om alla de hälsofaror som konsumenter utsätts för med dessa matvaror.

Enligt lagen måste bearbetade livsmedel ha en etikett med en lista på dess ingredienser, tillsatser och kemiska produkter. I andra fall, då det exempelvis handlar om croissanter (som du kan köpa frysta), kan dessa ha varit nerfrysta i flera veckor och ändå säljas under etiketten ”nybakade”.

Har du någon gång undersökt vad den mat du äter verkligen innehåller? Om du börjar med det kommer du säkerligen att upptäcka att färdigmat innehåller ämnen som är farliga för hälsan.

MER FÖR DIG