8 naturliga och effektiva användningar för väteperoxid

När du blandar väteperoxid med vatten får du ett desinficerande munvatten. Att gurgla med denna blandning kommer också lindra halsont. Kom bara ihåg att inte svälja.
8 naturliga och effektiva användningar för väteperoxid

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Väteperoxid (H202) är en populär produkt runt om i världen och finns i många av våra medicinskåp. Vanliga användningar för väteperoxid inkluderar att behandla och desinficera sår, eftersom det är ett kraftfullt antibiotikum som hjälper till att skydda huden från olika typer av mikroorganismer. Men det finns många fler användningar för väteperoxid, både för din hälsa och skönhet.

Innan vi börjar vill vi poängtera att det är viktigt att du köper produkten på ett apotek eller i en livsmedelsbutik, att den bör vara förpackad i en mörk flaska och att den bör ha en styrka på 3% (max 5%) – annars kan den vara skadlig för hälsan.

1. Bekämpa akne

Ansikte och hals

Idag finns det många behandlingar tillgängliga för detta vanliga hudproblem, men det är få som känner till att något så enkelt och billigt som väteperoxid kan vara till stor hjälp.

Hur använder du det?

 • Till att börja med måste du tvätta ansiktet eller den del av kroppen som är drabbad av akne. Därefter applicerar du lite väteperoxid med hjälp av en bomullspinne.
 • Det är ingen bra idé att applicera det på ställen där det inte behövs eftersom det kan vara irriterande och orsaka torrhet.

2. Desinficera sår

Utan tvekan är det här en av våra vanligaste användningar för väteperoxid, tack vare dess förmåga att bekämpa bakterier och desinficera området runt ett sår.

Hur använder du det?

 • Bara blöt en bomullstuss eller en bit gasbinda i väteperoxid och applicera den på ditt sår. Det är viktigt att du är ren om händerna.

3. Bekämpa fot- och nagelsvamp

Behandla fotsvamp med väteperoxid

Fot- och nagelsvamp kan vara irriterande och smärtsamt för de som lider av det. Det är viktigt att vidta åtgärder mot dessa problem eftersom de kan påverka hälsan hos dina fötter.

Hur använder du det?

 • I båda fallen rekommenderas att du bereder en blandning med en del väteperoxid och tre delar vatten. Blötlägg fötterna i 20 minuter.
 • Du bör upprepa denna behandling två till tre gånger om dagen för att bli av med svampen snabbare.

4. Lindra halsont och förkylningar

Väteperoxids bakteriebekämpande kraft hjälper dig att lindra halsont.

Hur använder du det?

 • Blanda en del varmt vatten med en del väteperoxid och gurgla med blandningen. Var noga med att inte svälja.
 • Det kan också bidra till att förebygga förkylningar och influensor eftersom du effektivt eliminerar de bakterier som kan orsaka dem.

5. Användningar för väteperoxid: blek håret

Blek håret med denna substans

En av väteperoxids populäraste egenskaper inom skönhet är dess förmåga att göra håret ljusare. Dessutom kan det vara mycket användbart för att bleka de mörkare hårstrån som ibland kan visa sig på överläppen.

Det är dock inte rekommenderat för personer med mycket mörkt hår eftersom det kan skapa en gulaktig eller orange nyans.

Hur använder du det?

 • Blanda lika delar vatten och väteperoxid i en sprayflaska och spraya på det område du vill bleka.
 • Ett annat alternativ är att tillsätta lite väteperoxid till ditt vanliga schampo och helt enkelt tvätta håret som vanligt.

6. Skölj munnen

De antiseptiska egenskaperna hos väteperoxid gör det till en bra ingrediens i munvatten. Det är tillräckligt kraftfullt för att döda bakterier som orsakar dålig andedräkt.

Hur använder du det?

 • Blanda en och en halv matsked väteperoxid med tre matskedar vatten och skölj munnen innan du borstar tänderna.
 • Vissa använder produkten utan att späda, men det rekommenderas inte eftersom det kan irritera munnen.

7. Blek solfläckar

Bli av med solfäckar

Tack vare väteperoxids milda blekningseffekt är det en perfekt kur för att minska förekomsten av mörka fläckar i ansiktet som en följd av solexponering eller hormonella förändringar.

Hur använder du det?

 • Blöt en bomullstuss i väteperoxid och applicera försiktigt på alla drabbade områden.

8. Tvätta öronen

Uppbyggnaden av öronvax kan vara både irriterande och skadligt för din hörsel. Väteperoxid underlättar enkel borttagning av öronvax samtidigt som det bidrar till att förebygga infektioner i innerörat.

Hur använder du det?

 • Blanda en matsked varmt vatten med en matsked väteperoxid och tillsätt några droppar till varje öra.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.