Vad utbrott av akne kan avslöja om din hälsa

När pormaskar eller finnar dyker upp på kinderna är det ofta på grund av bakterier eller smuts, så vi måste vara väldigt försiktiga med vår ansiktsrengöring.
Vad utbrott av akne kan avslöja om din hälsa

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Trots att utbrott av akne har olika orsaker och är relaterade till hormonförändringar, kan detta problem även anses vara ett symptom för diverse interna hälsoproblem. Många gånger inträffar akne på grund av bristfällig hudvård eller överflödig olja på huden. Dessa märken kan dock även avslöja andra saker som försiggår i våra kroppar. 

För att ta reda på vad akne kan avslöja om din hälsa är det väldigt viktigt att notera i vilket område av ansiktet den dyker upp och under vilka omständigheter. När vi säger omständigheter menar vi till exempel hormonförändringar, stressiga perioder eller stora spänningar. Vill du veta mer om vad akne kan säga om din hälsa?

Utbrott av akne på hakan, käken eller nacken

Akne på huden

Akne på din haka, käke eller nacke kan indikera att du genomgår eller snart kommer genomgå din menstruation. Vad som händer är att körtlar producerar mer olja som kan täppa igen porerna under menstruationens hormoncykel.

Lösningen? Det bästa sättet att behandla detta på är att applicera en aknebehandling på drabbade områden; helst vid början av menstruationen. Om problemet blir kroniskt är det rekommenderat att tala med en hudläkare så att denne kan rekommendera lämplig behandling.

Pormaskar eller finnar vid hårlinjen

Om du lagt märke till att du drabbats av denna typ av akne är det möjligt att du applicerar hårprodukter för nära ansiktet eller att du ofta berört området med smutsiga händer. Detta inträffar eftersom dessa typer av produkter innehåller vissa ingredienser som kan täppa igen porerna och därigenom orsaka finnar och pormaskar.

Lösningen? Minska din användning av denna typ av produkter och var försiktigare nästa gång du ska applicera dem. Se till att undvika direkt kontakt med huden.

Pormaskar eller finnar på kinderna

Utbrott av akne

I de flesta fallen orsakas dessa av bakterier eller smuts. Dessa bakterier eller föroreningar kan komma från dina händer eller till och med din telefon. Lösningen? Tvätta dina händer ofta eller använd någon typ av antibakteriell gel för att hålla dem rena.

Det är även viktigt att regelbundet rengöra telefonen eftersom, tro det eller inte, studier har visat att den kan ha fler mikroorganismer än offentliga toaletter.

Pormaskar eller finnar runt munnen

Du kanske äter för mycket fet eller sur mat. Denna typ av akne inträffar på grund av rester från sur mat som orsakar irritation, till exempel vinäger- eller citronbaserad dressing. De kan även produceras av väldigt fet mat, som chips, pommes frites, tårta eller hamburgare. Dessa typer av livsmedel täpper igen porerna och orsakar därigenom utbrott av akne.

Lösningen? Om möjligt bör du helt ta bort alla matrester runt munnen efter att du ätit. För detta rekommenderar vi att använda en fuktig handduk.

Akne i “T-zonen”

Bekämpa akne

Finnar och pormaskar som inträffar i “T-zonen” (som inkluderar pannan och näsan) kan vara ett resultat av kroppens kamp mot stress. När vi är under stress eller känner oss pressade släpper kroppen ut adrenalin för att öka produktionen olja, vilket i sin tur resulterar i knölar, finnar och pormaskar.

Lösningen? Undvik stressiga situationer och ta steg för att slappna av.

Utbrott av akne på rygg eller bröst

I detta fall reflekterar inte aknen något som involverar vår interna hälsa, men kan vara en indikator för att vi använder en dålig tröja eller BH. Enligt vissa experter kan akne på rygg eller bröst produceras på grund av bomullstyger som absorberar svett och skapar en perfekt miljö för bakterietillväxt.

Lösningen? Undvik bruk av väldigt tajta tröjor och blusar, speciellt om de är tillverkade av bomull. Undvik även att använda tajta BH:ar. Rekommendationen är att använda fukttransporterande tyger som spandex (lycra) eller mikrofiber.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.