Är det skadligt eller negativt att sova med bh?

Även bh-tillverkare säger att det inte är en bra idé att bära din bh under mer än 7 timmar i sträck eller under natten. Genom att möjliggöra en korrekt lymfcirkulation undviker du framtida problem.
Är det skadligt eller negativt att sova med bh?

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2018

Bh-användning har alltid varit ett ganska kontroversiellt ämne. Är det bra eller dåligt för dig? Oavsett om det är skadligt eller inte använder 80% av kvinnor bh. En av de största frågorna är om det är tryggt att sova med bh under natten. I följande artikel kommer vi förklara hur det ligger till.

Är det en bra idé att använda bh?

Vi har pratat om bh-användning fler än en gång på denna webbplats. Är det tryggt? Eller utgör bh:ar någon form av hälsorisk för våra bröst? I en studie utförd i Frankrike av professor Jean-Denis Rouillon fann man få fördelar med att bära detta plagg.

Det kan till exempel inte förebygga att brösten förlorar sin fasthet eller att de brukar bli hängiga med åren. I själva verket visade hans forskning att det faktiskt kan påskynda förlusten av fasthet och orsaka uppkomst av fler hudbristningar.

Men andra inom det medicinska samfundet bemöter detta argument och hävdar att bh-användning faktiskt är bra, särskilt för kvinnor som har stora bröst, genom att bidra med komfort och stöd. Nyckeln till att använda bh på ett fördelaktigt sätt är att välja lämplig storlek, vilket många kvinnor enligt statistiken inte gör.

Ibland sitter kupan eller bygeln för tajt, vilket komprimerar bröstvävnaden och förhindrar ordentlig cirkulation. Om du tillhör de kvinnor som inte kan vara utan bh måste du vara mycket omsorgsfull och alltid välja den mest bekväma och lämpliga modellen för din kropp. Det är a och o.

Att sova med bh eller utan, det är frågan

Att sova med bh eller inte

I allmänhet rekommenderar experter att du tar av dig det här plagget när du går till sängs. En studie genomförd av medicinska antropologer varnade för något som bör tas på största allvar: bh:ar komprimerar flera lymfkörtlar och försvårar kroppens naturliga filtrering av gifter genom lymfdränage.

Och med tanke på att många av dessa funktioner utförs under natten kan man orsaka vätskeretention och bildandet av cystor, fibrösa knölar eller tumörer på lång sikt genom att sova med bh. Det innebär helt klart en risk.

Bh:ar kan även komprimera delar av armhålorna, vilket ytterligare försvårar lymfsystemets avlägsnande av gifter. Ett annat cirkulationsrelaterat problem som är värt att beakta är att bh:ar kan leda till att temperaturen i brösten stiger, vilket är dåligt i det långa loppet. Precancerös bröstvävnad har en högre temperatur än normal vävnad. Det är inte värt att riskera detta genom att sova med bh på natten.

Det finns ytterligare en aspekt att tänka på: Bröst måste tillåtas att röra sig i syfte att främja ett korrekt lymfatiskt flöde. Bh-tillverkarna rekommenderar att inte bära dem mer än 7 timmar per dag eller på natten. Dina bröst behöver lite rörelsefrihet för att upprätthålla ordentlig cirkulation. Kom ihåg att det är viktigt att ha en bra cirkulation av lymfatisk vätska och blod för att avlägsna gifter från kroppen. Så även om du har vant sig vid att bära en bh som är bekväm, är det fortfarande inte någon bra idé att bära den under mer än 7 timmar i sträck.

Om det är så att du helt enkelt inte kan sova utan bh på natten finns det modeller som är specifikt utformade för detta ändamål. Och vad är hemligheten bakom dessa speciella modeller? De har en form som håller brösten separerade och förhindrar fula veck från att bildas på grund av komprimering. De är gjorda av bomull och saknar bygel, vilket låter huden andas. Du kan vända dig i sömnen utan problem samtidigt som du får det stöd du behöver och är van vid.

Men viktigast av allt: Kom ihåg att du alltid måste välja bh-modeller i rätt storlek för dig. Undvik de som är för hårt åtsittande på kanterna eller runt bröstet. Helst ska de inte ha bygel. Detta är det bästa sättet att använda bh under dagtid. Inför natten bör du helst lägga tillbaka detta plagg i byrålådan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.