En McDonalds-hamburgare efter 5 år

I juli 2009 började Marshall V. King, chefen för den amerikanska tidningen Elkhart Truth, ett experiment där han förvarade en hamburgare från McDonalds i sitt skrivbord i fem år. Han trodde att den skulle vara förstörd när han tog ut den, men den hade varken ruttnat eller möglat, och inte heller uppvisade den några tecken på förmultnande.

Marshall beskrev hamburgarens tillstånd så här: ”En hockeypuck med en svag doft av biff på gammalt bröd.” Det här experimentet blev snart välkänt när han publicerade hela historien på Twitter.

gammal burgare

McDonalds gav ett uttalande om historien och förklarade att deras hamburgare är av hög kvalitet, och om de förvaras noga kan de bevaras under en lång tid. Å andra sidan, om de förvaras under fuktiga förhållanden börjar de snabbt förmultna.

För inte så länge sedan delades en liknande historia på sociala medier: en video kallad ”bionic burger (bionisk hamburgare)” publicerades, vilken hänvisade till ett experiment utfört av Len Foley. Han hade samlat på McDonalds-hamburgare i 19 år. Hans resultat var detsamma som för Marshall: den bioniska hamburgaren såg ut som om den hade köpts dagen innan.

En nutritionist blev intresserad av ämnet och hon lade märke till att hamburgarna inte blir dåliga om man förvarar dem väl, men att de faktiskt torkar ut och utvecklar en dålig lukt.

Slutligen tog den New York-baserade fotografen Sally Davies bilder på en McDonalds-hamburgare under 145 dagar, och hennes bilder visade inga tecken på förruttnelse eller nedbrytning. Hennes kommentar efter experimentet var: ”Den enda förändring jag kan se är att den har blivit hård som en sten.

Experter från den amerikanska myndigheten US Food and Drug Agency har funnit att McDonalds-hamburgare innehåller kloroform, natrium laktylat och andra kemikalier som inte finns i andra liknande produkter, vilket är anledningen till att de håller så länge.

MER FÖR DIG